MF DNES

Setkání prezidentů Zeman má fotku s Trumpem

- Foto: Bílý dům

Všemi prostředky proti teroristům Prezident Miloš Zeman se v New Yorku účastnil recepce pořádané americkým prezidente­m Donaldem Trumpem. Při té příležitos­ti vznikl společný snímek – Miloš Zeman, Donald Trump a první dáma USA Melania Trumpová. Český prezident před setkáním s Trumpem promluvil na Valném shromážděn­í OSN. Vyzval k tomu, aby OSN mohla proti teroristům zasahovat všemi prostředky.

Český prezident Miloš Zeman se v úterý krátce setkal s americkým protějškem Donaldem Trumpem. Snímek obou státníků spolu s americkou první dámou Melanií sdílel včera odpoledne na sociálních sítích hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman v úterý vystoupil také na Valném shromážděn­í OSN.

„Pan prezident se v New Yorku v úterý večer místního času zúčastnil slavnostní recepce pořádané americkým prezidente­m. Při příležitos­ti vzniku společného snímku se pozdravil s prezidente­m USA Donaldem Trumpem a jeho manželkou Melanií,“uvedl pro iDNES.cz Ovčáček.

Setkání Zemana s Trumpem se řeší od prosince loňského roku, kdy Pražský hrad oznámil oficiální pozvání od amerického státníka. Trump tehdy podle mluvčího Ovčáčka pozval Zemana v telefonick­ém rozhovoru. Podle některých diplomatů však nemuselo jít o oficiální pozvání k návštěvě Bílého domu, ale jen o neformální frázi v rozhovoru.

Nový velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček později sdělil, že se schůzka odloží a že jedná o vhodném termínu.

V červnu údajně Trump zaslal Zemanovi dopis, ve kterém se mu omlouvá za posunutí slíbeného setkání v Bílém domě. Zveřejnění textu však Zeman o několik dní později odmítl.

Prezident v USA promluvil na Valném shromážděn­í OSN. Mimo jiné vyzval k vytvoření silného úřadu OSN, který by mohl proti teroristům zasahovat, třeba i vojensky.

Teroristé jsou podle něj ukryti v nynější migrační vlně. Vyzval ke stabilizac­i obyvatelst­va v domovských státech, nikoli k podpoře migrace. (ert, kop)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia