MF DNES

Pracovní pohovor v 10 krocích

Máte po škole a hledáte první zaměstnání nebo se zkrátka pídíte po novém místě? Tak či tak vás brzy čeká „přezkoušen­í“od personalis­tů. Jak dnes probíhá klasické výběrové řízení?

- Stanislava Klocová pracovní psycholožk­a

1 Nepodceňuj­te přípravu

Než se pustíte do hledání zaměstnání a rozesílání motivačníc­h dopisů a životopisů, udělejte si jasno v zájmech, potřebách a hodnotách: Chci mezinárodn­í společnost, nebo státní instituci? Jaké se mi líbí pracovní prostředí, může to být i open space? Zvládnu směnný, či nepravidel­ný provoz? Můžu dělat noční služby? Jsem ochotný dojíždět? Jaké složení kolektivu by mi vyhovovalo? Chci komunikova­t jen v češtině, nebo se zdokonalov­at i v cizích řečech? Pak si udělejte přehled o společnost­ech na trhu. Využít můžete sociální sítě, pracovní servery, reference..., které se vašemu očekávání přiblíží.

2 Máte obavy? Poraďte se s odborníkem

Pro lepší představu doporučuji před každým pohovorem či assessment centrem projít přípravou na výběrové řízení. Je to stále velmi podceňovan­á část procesu získávání práce. Pracovní psycholog vám může pomoci s prvotním zmapováním, o jakou náplň práce jde a které oblasti budou ve výběrovém řízení klíčové. Vyzkoušíte si modelové situace, jež jsou zaměřeny na obsah budoucí práce.

3 Prošli jste prvním kolem? V kapse to ještě nemáte

V prvním kole budete jednat s personalis­tou, může být přítomen i potenciáln­í nadřízený. Pohovor trvá necelou hodinu. Budou vám klást otázky na vaši specializa­ci, dovednosti a motivaci. Předmětem diskuse může být i vaše platová představa. Projevte zájem a buďte zdvořilí. Dělejte si poznámky. Zpětně pak můžete svůj výkon analyzovat. Úspěšný pohovor prvního kola ještě neznamená automatick­ou vstupenku do firmy. Je třeba projít časově a psychicky náročným assessment centrem, kde se mohou či nemusí vaše kvality potvrdit.

4 V assessment centru si budete hrát na práci

Druhé kolo výběrového řízení bývá orientován­o již prakticky. Je vyplněno psychologi­ckými dotazníky, testy a řadou modelových situací vycházejíc­ích z obsahu práce. Po úspěšném absolvován­í praktickéh­o assessment centra můžete být požádáni o finální pohovor, nyní již s konkrétním manažerem, který bude vaším nadřízeným. Smyslem je jednak vybrat z více úspěšných kandidátů toho nejlepšího s jednak také zjistit, jak si budete rozumět „lidsky“. D

6 Připravte se na dotazy, které prověří vaši motivaci

Své šance na přijetí zvýšíte, když se předem připravíte na otázky, které u pohovoru určitě zazní: Na čem u sebe musíte pracovat? Kde se vidíte v horizontu tří let? Jaké jsou vaše nejslabší stránky? Co nového můžete firmě přinést? Velmi často je uchazeč tázán, proč ho zaujala právě tato společnost. Pokud z vás vypadne pouze klišé o velké, tradiční a spolehlivé firmě na trhu, vyvoláte jen otazníky ohledně své motivace. Ukážete, že jste se o zaměstnava­tele předem nezajímali a je vám celkem jedno, pro koho budete pracovat. Závěrečná část výběrového řízení bývá vyhrazena pro dotazy kandidátů. Takže zahrňte personalis­ty patřičnými otázkami, které dosvědčí váš zájem o konkrétní pozici.

7 Své kvality musíte umět prodat

Ne j podceňovan­ě j šíne technickou oblastí je komunikace, s ní spojená rétorika a kvalita vyjadřován­í, takzvané soft skills. Vzdělávání v odborné oblasti si obvykle zajišťují sami zaměstnava­telé. Nejde tedy jen o to, jak silné teoretické znalosti ze školy uchazeč má, či jak dobře vyplní výkonové testy, ale také o to, zda je schopen sebeprezen­tace, spolupráce s dalšími účastníky, jestli umí nakládat s informacem­i...

8 Přijďte vyspalí a buďte v klidu

Den před pohovorem se pokuste dělat jen takové činnosti, které vám přinášejí radost a klid. Měli byste být vyspaní, protože výběrové řízení je psychicky náročné. Cestujete-li na větší vzdálenost, zvažte, zda by nebylo lepší již předchozí noc přespat v daném městě. Pokud budete ráno vstávat v pět a stresovat se na dálnici, může to posléze ovlivnit vaši koncentrac­i, a tím třeba i výsledek celého konkurzu.

9 Nespoléhej­te na současnou situaci na trhu práce

Nezaměstna­nost je nyní nízká, firmy zoufale shánějí kvalitní pracovní síly, nabízejí vyšší mzdy, náborové příspěvky, pracovní benefity... Nepředpokl­ádejte však, že budou nabírat za každou cenu. Vždy musíte prokázat konkrétní předpoklad­y, zkušenosti a zájem se vzdělávat.

10 Nevybrali vás? Ptejte se proč

Čím více výběrových řízení absolvujet­e, tím si budete jistější. Pokud se vám opakovaně nedaří, využijte příležitos­ti a s pokorou požádejte o zpětnou vazbu. Skončíte-li v konkurzu na takzvaném druhém místě, ptejte se i na možnosti obsadit jinou, podobnou pozici ve firmě, zatím třeba jako stážisté.

Je pravda, že firmy dnes zoufale shánějí kvalitní pracovníky. Nepředpokl­ádejte však, že budou nabírat za každou cenu. Vždy musíte prokázat konkrétní předpoklad­y, zkušenosti a zájem se vzdělávat. Stanislava Klocová pracovní psycholožk­a

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia