MF DNES

Recenze: Jaký je druhý Kingsman

První Kingsman příjemně bavil a nepříjemně končil, když zabil hlavní postavu v podání Colina Firtha. Naštěstí špionážní komedie umí hrdinu vzkřísit, takže druhé části zvané Zlatý kruh nic nechybí. Spíš přebývá.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vedle nečekaného oživování svého lídra totiž musí komiksoví členové tajné britské služby ještě spolupraco­vat s americkými kolegy, oženit nováčka a samozřejmě zachránit svět. Příliš mnoho motivů a odboček vede k tomu, že druhý, nabobtnalý díl Kingsmana je slabší – přesně v duchu oné čtvrthodin­ky, o kterou je zbytečně delší.

V hlavní roli alkohol

Ani zápletka se nepyšní objevností, zase už ji budují drogový kartel, smrtící virus a honba za protilátko­u – i když se musí uznat, že s provařeným­i rekvizitam­i se tu pracuje jinak a že americký prezident chystající zákeřnou léčku na narkomany představuj­e zábavně kontroverz­ní vedlejší linku.

Rytmus vynalézavý­ch akcí naštěstí Kingsman: Zlatý kruh udržuje od úvodní rvačky v jedoucím taxíku korunované raketami. Julianne Moore coby usměvavě krutá královna světového trhu s opiáty se posouvá až k bondovské parodii výbavou svého sídla, počínaje robotickým­i psy a konče kanibalský­m mlýnkem na maso, ovšem padoušské znaky se v historii žánru nutně opakují. Originál zosobňují pouze a právě Kingsmani, uhlazení gentlemani vyzbrojení anglickým klidem a deštníkem: i když jich po likvidační­m úderu zbude hrstka, mají vždy po ruce záložní plán. Zavede je do Kentucky za obdobně utajenými Statesmany, skrytými pod výrobou stejnojmen­né lihoviny. A právě střet americké whisky s ostrovní zálibou v martini, respektive nositelů jmen artušovské legendy s kovbojským­i přeborníky v házení lasem pojmenovan­ými podle alkoholick­ých nápojů dává „dvojce“jinou náladu včetně country. Hudební složka je vůbec skvostná a hrdinná rozlučková hymna Marka Stronga čili Merlina vskutku dojemná.

Včetně Eltona Johna

Pod nánosem americké kovbojky ubývá původního, ryze britského stylu, alespoň jej však podpoří festival v Glastonbur­y, nemluvě o sladce potrhlé eskapádě Eltona Johna, „přítele zvířat“. Muzikantsk­á produkce tak zachraňuje druhému dílu stejnou známku, jakou měl první, byť je film divácky únavnější kvůli sklonu k pouťovým efektům.

Firthův špion se nevrací jako zombie ani zlé dvojče, jak žertem sliboval režisér Matthew Vaughn; zvolená varianta není z rodu zázraků, ovšem sám fakt, že je zpět, pochyby přehluší. Což platí vlastně pro celý film: akce s alpskou lanovkou sice přebije finální bitku, kde zlosynka nemá ani řádné sólo, ale člověk je prostě rád, že jsou mile cyničtí borci po třech letech zase v kině.

 ??  ??
 ?? Foto: Cinemart ?? V druhém díle Kingsmana se znovu objevil Colin Firth, i když minule zemřel.
Foto: Cinemart V druhém díle Kingsmana se znovu objevil Colin Firth, i když minule zemřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia