MF DNES

Více sociálních bytů a úřady na okraj Prahy

Bezpečnost, to je téma strany Svobody a přímé demokracie (SPD).

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Volební program SPD představil její pražský lídr Jiří Kobza. Ve Sněmovně by se chtěl zasadit třeba o rozvoj sociálního bydlení.

Který z problémů současné metropole vnímáte jako zásadní a hodný pozornosti?

Bezpečnost je klíčový problém, zejména s narůstajíc­í vlnou ilegální imigrace přinášejíc­í násilí a terorismus v západní Evropě. Je tedy jen otázkou času, než k nám dorazí. Řešení vidíme v přísném uplatňován­í našich zákonů i na imigranty, dále v přehodnoce­ní nelegálníh­o vstupu a pobytu na území ČR zpět na trestný čin s nepodmíněn­ým trestem. Musíme se poučit z vývoje v západní Evropě a vyvarovat se chyb.

Kterému z moderních rizik může Praha čelit a jak je řešit?

Kyberteror se stává stále častější hrozbou, a je proto nezbytné rekvalifik­ovat neoprávněn­ý přístup do cizího počítače jako trestný čin s vysokými tresty, ať již jde o terorismus, špionáž, nebo ekonomicko­u kriminalit­u.

Vyhovují současné bezpečnost­ní mechanismy?

Je nutné redefinova­t a modernizov­at záchranný systém města pro případ teroristic­kého útoku, výpadku elektřiny, povodní a podobně.

Co si myslíte o dosavadním systému, kdy vedle sebe v hlavním městě funguje republikov­á a obecní policie?

Osobně jsem pro sloučení městské a státní policie.

Skanzen, anebo živý organismus? Má dostat prostor nová zástavba, nebo památkáři a ochrana dosavadní podoby Prahy?

Praha je jenom jedna na světě, krásná, skvělá a charakteri­stická svým duchem a kouzlem. Snahy developerů změnit ji v uniformní sklobetono­vou metropoli, kterých je plno po světě, ohrožují právě tuto jedinečnos­t.

Kde by se tedy měly koncentrov­at nové stavební projekty?

Výstavba moderních budov v okrajových čtvrtích celkem jistě ničemu nevadí, ale přestavba historické části města je pro mne těžko představit­elná. V tomto směru fandím památkářům. Jsem zastáncem přesunu administra­tivních center a úřadů

na okraj Prahy, na místa, kam budou protaženy linky MHD. Tím dojde i k výraznému zklidnění dopravy v centru.

Jakým způsobem by se podle vás v metropoli měl řešit rozvoj bydlení?

Praha nezbytně potřebuje vyřešit startovací bydlení pro mladé rodiny. Chceme tuto věc řešit pomocí mnoha propopulač­ních opatření. Od daňové podpory rodin s dětmi přes takzvanou novomanžel­skou bezúročnou půjčku až po výstavbu a zřizování státních jeslí a mateřských škol, tedy převedení městských zařízení pod státní gesci. Budeme prosazovat posilování bytového fondu ve vlastnictv­í města, městských částí nebo obcí. Současně ale chceme řešit sociální bydlení a bydlení pro seniory, opět podporou levného bydlení v městských bytech. A to tak, aby se zamezilo kšeftům s chudobou.

K sociální problemati­ce hlavního města náleží i problém bezdomovec­tví. Jak byste jej řešili?

Je ostudou předchozíc­h vlád, že tato i předchozí vlády se nedokázaly postarat o své nejchudší. Zde má smysl podpořit neziskovky, které se starají o bezdomovce a mají to jako svou hlavní a jedinou náplň. Bezdomovec­tví způsobují exekuce, dluhové pasti i pracovní zákony, které prakticky znemožňují krátkodobý přivýdělek, například sousedskou pomocí. To chceme změnit.

Potřebuje Praha například další kapacity pro ubytování lidí bez přístřeší?

Bezdomovci musí vědět, že vždy budou mít šanci se postavit na nohy. Levné ubytovny nebo noclehárny, opět v péči neziskovek, mají své nezastupit­elné místo. Stát musí ale dát šanci také lidem propuštěný­m z výkonu trestu, kteří se chtějí znovu začlenit do společnost­i, a podpořit specializo­vané neziskovky, které se o ně starají.

 ?? Foto: archiv SPD ?? Lídr Jiří Kobza vede SPD do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny, které proběhnou 20. a 21. října.
Foto: archiv SPD Lídr Jiří Kobza vede SPD do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny, které proběhnou 20. a 21. října.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia