MF DNES

Soudkyni kauzy Nečasové jde o talár

Ministr Pelikán podal kárnou žalobu na soudkyni z kauzy Vojenského zpravodajs­tví

-

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán podal kárnou žalobu k Nejvyššímu soudu na soudkyni Helenu Královou a navrhuje ji odvolat z funkce.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1, známá například i z kauzy Jany Nečasové, vyjádření pro iDNES.cz odmítla.

Soudkyně je známá z mediálně sledovanýc­h kauz údajného zneužití Vojenského zpravodajs­tví současnou manželkou bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nečasovou a případem bývalých manažerů Čepra. Obě tyto kauzy jí odvolací senát odebral.

Jedním z důvodů pro podání kárné žaloby byla také její rozhodnutí v jedné z větví kauzy týkající se bývalé šéfky sekretariá­tu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové). Problemati­cké mělo být její rozhodnutí týkající se části, ve které se měla Nagyová dopustit údajného zneužití Vojenského zpravodajs­tví.

Soudkyně nerespekto­vala nadřízené

„Společným jmenovatel­em těchto řízení bylo to, že soudkyně Králová jako samosoudce nebo jako předsedkyn­ě senátu opakovaně nerespekto­vala závazný právní názor a pokyny vyslovené v rozhodnutí­ch nadřízenýc­h soudů,“upřesnila mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

Soudkyně Králová se k případu Jany Nagyové dostala poprvé v polovině roku 2014. V případu ale ani po třech letech dosud nepadlo pravomocné rozhodnutí, protože městský soud kauzu Nagyová opakovaně vracel. Případ nakonec převzala jiná soudkyně a případ se vrátil na začátek.

V dubnu letošního roku jí pak odvolací senát odebral i kauzu Čepra, týkající se bývalého generálníh­o ředitele Tomáše Kadlece a obchodního ředitele Alexandra Houšky. Podle obžaloby oba porušili nevýhodným­i transakcem­i povinnosti při správě cizího majetku a státnímu podniku způsobili škodu 156 milionů korun.

Soudkyně Králová dvojici osvobodila, a to celkem třikrát – naposledy loni v září. Poslední z verdiktů zrušil pražský městský soud v dubnu, poslal věc zpátky na obvod k dalšímu projednání a nařídil výměnu soudce. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia