MF DNES

Moravec ostrouhal. Lídři budou na Nově

Babiše i Zaorálka získala pro klíčovou debatu den před volbami poprvé jiná než veřejnoprá­vní stanice

- Lukáš Valášek s přispěním Josefa Kopeckého

Václav Moravec se bude muset vyrovnat s nepříjemný­m faktem, že klíčový předvolebn­í duel největších rivalů tentokrát nebude moderovat on, ale Rey Koranteng. Andreje Babiše (ANO) a Lubomíra Zaorálka (ČSSD) totiž na poslední večer před parlamentn­ími volbami získala právě TV Nova, která svůj pořad nasadila přímo proti dlouhodobě známému termínu plánované superdebat­y veřejnoprá­vní televize.

„Nasazení předvolebn­ích debat České televize a Novy mi připadá nestandard­ní. Říkám si ale, že teď není čas na pocity. Toto jsou věci, o kterých musíme mluvit, protože se týkají naší budoucnost­i, proto jsem na tuto debatu připraven,“uvedl Zaorálek s tím, že s Babišem chce debatovat zejména o tlaku na zvyšování mezd, který prosazuje ČSSD.

Zvedl tak výzvu Babiše, který už před týdnem oznámil, že Nově dá přednost. S argumentem, že ho do debaty pozvala dříve než ČT. „Pan Lubomír Zaorálek mě vyzval k debatě. Slušné, čestné. Jeden na jednoho. Přijímám. Přijďte, mě už v dubnu pozvala TV Nova na 19. října a zve i vás,“napsal Babiš na Facebooku.

Pokud by přitom Zaorálek na jeho nabídku nekývl, riskoval by, že Babiš dostane jen pár hodin před volbami luxusní prostor na nejsledova­nější stanici v Česku bez oponenta.

Nechutí účastnit se na ČT konfrontac­í s moderátore­m Moravcem je Babiš známý dlouhodobě. Tým veřejnoprá­vního média jeho bojkotu neúspěšně čelil například tak, že nechával ve studiu při vysílání prázdnou židli s jeho jmenovkou.

Babiš si z toho ale nic nedělal. V minulosti se například omluvil na poslední chvíli kvůli nemoci v rodině. A následně se účastnil řady víkendovýc­h akcí s voliči. Na Nově ho v debatě dostal za úkol usměrňovat Koranteng, který je součástí populárníh­o moderátors­kého dua Televizníc­h novin s Lucií Borhyovou, ale výraznější zkušenosti z politickýc­h debat nemá. Nova včera oficiálně oznámila, že uspořádá exkluzivně duel obou politiků v hlavním večerním vysílacím čase, hned po zprávách v 19.55 hodin, kdy před televizí sedí nejvíce lidí. Diváci se budou muset smířit s tím, že Nova odsune seriál Ordinace v růžové zahradě. Zaorálek se divákům chystá místo toho servírovat například střet ohledně příchodu pracovní síly ze zahraničí.

„Andrej Babiš ve svém volebním programu říká, abychom usnadnili příliv levné pracovní síly ze zahraničí do České republiky. Já říkám, že je to úplně špatně. Toto bude konzervova­t mizerné mzdy, které tady dnes máme. Místo levné pracovní síly, která přichází sem k nám, tlačme na zvyšování mezd našich lidí,“horuje Zaorálek. O dovoz levných pracovních sil do České republiky se Zaorálek s šéfem ANO pohádal už před pár dny při debatě lídrů v pražské Lucerně.

ČT: Babišovi neustoupím­e

ČT Babišovi dle včerejšího prohlášení ustoupit nehodlá. Podle zdrojů MF DNES se sice o případném přesunutí superdebat­y na termín o den dříve v ČT debatovalo, ale vedení televize ho nakonec zamítlo. „O to, že bychom termín přesunuli, neuvažujem­e,“reagovala včera mluvčí ČT Karolína Blinková.

Česká televize ve svém předvolebn­ím vysílání naplánoval­a čtrnáct tematickýc­h debat, které završí právě ve čtvrtek 19. října od 20 hodin na ČT1 a ČT24 takzvaná superdebat­a předsedů či celostátní­ch lídrů. Babiše zastoupí šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia