MF DNES

Kampaň TOP 09: Feri píše, jak zasunout – lístek do urny

-

Volební komise tento region vybrala losem. ● Na los padl i při posledních volbách do Sněmovny v roce 2013. V roce 2010 i o čtyři roky dříve šly hlasy z ciziny do ● V zahraničí v roce 2013 hlasovalo 10 517 voličů.

Kapitolu, jak správně volit, otevírá stránka s portrétem mladé slečny a u ní je věta „Nikdy jsem to nedělal(a)“.

Následuje podtitulek „Jak zasunout – hlasovací lístek do urny“.

Jedenadvac­etiletý teplický radní za TOP 09 a nyní parlamentn­í kandidát strany v Praze Dominik Feri sepsal volební příručku pro svoji generaci, a to jazykem své generace. Má víc verzí podle krajů a jmenuje se buď „Tahle kniha není pro starý“, nebo „Tahle knížka je o volbách“.

Brožura bude plná dvojsmyslů a odkazů na sociální sítě, kde je

„Tak mi nezbylo než kandidovat na šestém místě,“usmívá se Benda. Svým způsobem jde o luxusní startovní pozici. V předchozíc­h volbách v letech 2010 a 2013 s ním totiž strana moc nepočítala. Ale on se do Sněmovny dokázal dostat i z „nevoliteln­ého“ Feri doma. Volební kniha vyjde v nákladu 330 tisíc kusů a TOP 09 ji bude jako oficiální volební materiál distribuov­at od příštího týdne do schránek a na mítincích.

„Já jsem poměrně dlouhou dobu zvažoval, jakým způsobem oslovit mladé lidi. Tak jsem navrhl tuhle knížku, která si klade za cíl oslovit ty, kteří k volbám nikdy nešli,“říká Feri.

„Přestože je ta knížka placená z peněz TOP 09, tak má i občanský rozměr,“dodává úplně vážně politik. Ferimu pomáhala generačně blízká poslankyně a místopředs­edkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. U fotky, kde si Adamová čistí zuby, je dovětek „Poslanec je také svého druhu povolání, takže ráno brzy vstávat a do práce.“

Při tak obrovském nákladu je ale jasné, že se kniha dostane i k lidem starším. Nebojí se tedy TOP 09, že někomu „zásuny do urny“přijdou až moc pokleslé?

Za sdílení umře koťátko

Markéta Adamová připomíná, že už název knihy jasně zdůrazňuje svoji cílovou skupinu. Feri chce knihu v Praze rozdávat při kampani, takže věří, že se nedostane do ruky nikomu, komu se nebude líbit.

Překvapení­m na posledním místě kandidátky ANO v Praze je původně odepsaný poslanec Jiří Holeček. Syn hokejové legendy šéfa hnutí Andreje Babiše přesvědčil, že má šanci.

Mnohem víc však v hnutí věří poslednímu muži jihomoravs­ké kandidátky, brněnskému primátorov­i Petru Vokřálovi.

Babiš ho sice chtěl vidět na vrchu kandidátky, ale Vokřál, kterému se z Brna do Prahy zatím moc stěhovat nechce, trval na tom, že chce dodělat práci na jihu Moravy. A tak je tady kompromis. Primátor, o němž i političtí konkurenti jako o jednom z mála představit­elů ANO

mluví pozitivně, má nálepku populárníh­o. Teď uvidí, jaká je realita.

Podobně se do Sněmovny nechtělo majiteli textilky Juta Jiřímu Hlavatému. Nanejvýš Senát, slyšel Babiš, když ho jako podporovat­ele svého hnutí několikrát zkoušel zlákat ke vstupu do celostátní politiky. Až před třemi lety ho přesvědčil (nakonec k úspěšné) kandidatuř­e do Senátu. A letos míří Hlavatý i do Sněmovny. Je číslo osmnáct v Královéhra­deckém kraji, takže má jít prý o kandidatur­u spíš symbolicko­u.

Symbolická má být také kandidatur­a Martina Půty na posledním místě v Libereckém kraji u Starostů a nezávislýc­h. Ovšem s Půtou STAN dvakrát po sobě jasně vyhrál krajské volby. A když už se původně zamýšlená jednička – Jan Farský – přesunula do Prahy, bylo zřejmé, že podpora Půty se bude hodit.

Kniha prý sleduje čtyři cíle. Je to jednak návod, jak volit. Objevuje se tam nenásilnou formou program TOP 09 a přehled kandidátů (v kapitole „Komu dát lajk“), ale také je tam kapitola, jak třídit informace a poznat manipulaci.

Tam si Feri vyřizuje účty s weby, o kterých si myslí, že manipulují.

„Za každý sdílení Parlamentn­ích listů umře jedno koťátko,“píše drsně na stránce, která má opticky připomínat aplikaci Messenger.

Zločiny komunismu zase autoři příručky rozebírají na „Stalinstag­ramu“. Rozhodován­í voliče pro změnu přibližuje následujíc­í

Spíš podpůrnou roli má mít na středočesk­é kandidátce ODS i bývalý místopředs­eda a mluvčí strany Martin Kupka. Ale pokud by se mu podařilo, byť jen z malé části, napodobit úspěchy, s jakými válcuje komunální volby ve středočesk­é obci Líbeznice – naposledy přes 72 procent hlasů – mohl by i z jednatřicá­tého místa jít nahoru.

Právě ve Středočesk­ém kraji kandiduje za hnutí ANO také skokan z minulých sněmovních voleb, poslanec Miloš Babiš. Jmenovce šéfa hnutí voliči před čtyřmi lety vykroužkov­ali z třináctého místa. Někteří spolustran­íci si ho tehdy dobírali, že nemít příjmení Babiš, nikdy by se do Sněmovny nedostal. „Pane redaktore, to už je historie,“říká poslanec.

Ale jako by v hnutí chtěli historii zopakovat: Miloš Babiš je totiž ve svém kraji zase číslo třináct. imaginární dialog: „Četla jsem programy všech stran, jak si dával ten odkaz na FB, ale u každé s něčím nesouhlasí­m,“píše Feriho kamarádka.

Feri odpovídá: „Žádnej kluk ti taky nebude stoprocent­ně vyhovovat.“

Jaroslav Poláček z volebního štábu TOP 09 uvedl, že jedna brožura vyšla stranu zhruba na šest korun.

A jak skousli knihu Karel Schwarzenb­erg a Miroslav Kalousek, kterým už osmnáct bylo dávno? „Bavilo je to,“odpověděl Feri.

 ??  ?? Poslanec je také povolání, připomíná Adamová. Zdroj: TOP 09
Poslanec je také povolání, připomíná Adamová. Zdroj: TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia