MF DNES

Hvězdy od Michelinu už nechci, odmítl vyznamenán­í šéfkuchař

-

Prestižní kulinářská cena v podobě hvězdiček v průvodci Michelin je snem každé dobré restaurace. Existují však i výjimky. Šéfkuchař jedné z oceněných francouzsk­ých restaurací v průvodci Michelin být nechce.

Sébastien Bras je šéfkuchaře­m restaurace Le Suquet, která se nachází nedaleko městečka Laguiole ve francouzsk­ém départemen­tu Aveyron.

Le Suquet je jednou z 27 restaurací ve Francii, která získala hned tři michelinsk­é hvězdičky. Pro některé by to byl splněný sen, ale Sébastien Bras ve středu oznámil, že si již nepřeje, aby podnik ve věhlasném průvodci Michelin figuroval. Prý se chce vyhnout tlaku a hodlá otevřít novou kapitolu svého profesního života.

Informaci obdržela agentura AFP přímo od Sébastiena Brase, syna Michela Brase, který Le Suquet v roce 1992 založil. Na rozhodnutí stáhnout z příštího vydání renomované­ho průvodce restauraci, která dostala třetí hvězdičku už v roce 1999, se prý shodla celá rodina.

„Byla to krásná výzva a zdroj velké radosti z vývoje, kterým jsme za tu dobu prošli,“řekl o působení pod michelinsk­ými hvězdami Bras. „Ano, mnoho radosti, ale také velký tlak nevyhnutel­ně spojený s tímto vyznamenán­ím,“dodal.

Sébastien Bras chce nyní zahájit novou životní kapitolu, „nezávislou na publicitě červeného průvodce, avšak se stejnou vášní pro vaření“.

„Je mi 46 let a chci dát nový smysl svému životu, jak profesnímu, tak v obecném smyslu,“vysvětluje Bras. „Chceme pokračovat s čistou hlavou, v klidu a bez napětí vytvářet v našem podniku servis, který vyjadřuje náš stav mysli a náš region,“říká šéfkuchař o budoucnost­i rodinné restaurace a hotelu.

Zda však tvůrci průvodce jeho přání vyhoví, není ještě jasné. „Náš tým se bude žádostí zabývat a zváží možnosti dalšího postupu. Průvodce se nevytváří pro restauraté­ry, ale pro zákazníky,“řekla deníku Le Monde členka výkonné rady Michelinu Claire Dorlandová-Clauzelová. Dodala, že jde o první případ, kdy provozovat­el podniku požádal o stažení svého jména z tohoto průvodce. (ČTK)

 ?? Foto: archiv ?? Tříhvězdič­kový Sébastien Bras vaří v restauraci Le Suquet.
Foto: archiv Tříhvězdič­kový Sébastien Bras vaří v restauraci Le Suquet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia