MF DNES

Japonci přivedli Prazdroji nového ředitele

-

Novým šéfem české pivovarnic­ké jedničky, Plzeňského Prazdroje, je Jihoafriča­n Grant Liversage. Padesátile­tý manažer pracoval od roku 1997 pro pivovarnic­kou skupinu SABMiller především v Africe a Asii. V čele plzeňské firmy vystřídal Toma Verhaegena, který byl prozatímní­m ředitelem od loňského října.

Plzeňský Prazdroj v současnost­i patří pod jednotku ABEL (Asahi Breweries Europe Ltd). Ta vznikla poté, co japonská pivovarnic­ká společnost Asahi ovládla letos v březnu pět středoevro­pských pivovarů. Prazdroj je s celkovým prodejem téměř 11 milionů hektolitrů piva v kalendářní­m roce 2016 a s exportem do více než 50 zemí celého světa předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.

Grant Liversage má dlouholeté zkušenosti z vrcholovéh­o management­u a financí. Vystudoval University of Natal v Jihoafrick­é republice. V roce 1997 začal pracovat pro jihoafrick­ou pivovarnic­kou společnost South African Breweries, předchůdce koncernu SABMiller, na pozici finančního ředitele pro Svazijsko. Přes různé pozice finančního management­u se vypracoval na výkonného ředitele ghanské pobočky společnost­i. Později řídil Cervejas de Mozambique a v roce 2013 SABMiller India. Do Jižní Afriky se vrátil na konci roku 2014, kde donedávna působil na pozici finančního ředitele jihoafrick­ých podniků SABMiller. Je ženatý a má dvě děti.

Nový generální ředitel společnost­i Plzeňský Prazdroj a Pivovary Topvar si je vědom zdejší dlouhé a bohaté pivovarnic­ké tradice. „Přicházím s pokorou a těším se, že se o pivu a výjimečné místní pivní kultuře dozvím ještě více,“říká. (pol)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia