MF DNES

Kdo dostane azyl? EU to řeší příliš dlouho

Co je s lidmi, kteří během migrační krize dorazili do zemí Evropské unie? Studie uznávaného institutu Pew Research Center ukázala, jak zdlouhavé je rozhodován­í o tom, zda jim dát, či nedat azyl.

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Jak funguje přijímací procedura lidí, kteří se v posledních letech většinou nelegálně dostali do západní části Evropy? Důkladné analýze ji podrobil washington­ský institut Pew Research Center. Použil k tomu oficiální údaje z posledních dvou let (2015 a 2016) ze všech zemí Evropské unie doplněných o Norsko a Švýcarsko.

Během těchto dvou let požádaly o azyl zhruba 2,2 milionu migrantů, polovina z nich v pouhých dvou zemích – Německu a Švédsku.

A na začátku letošního roku stále více než polovina z celkového počtu migrantů (52 %) ještě nevěděla, jestli jim bude udělen azyl. Po dobu rozhodován­í mají v každém případě právo na ubytování, stravu a lékařskou péči.

Dalších čtyřicet procent se svými žádostmi o azyl uspělo. Pouhá tři procenta běženců po zamítnutí žádosti vrátily evropské úřady zpět do domovských zemí. U dalších pěti procent migrantů, jejichž žádost byla rovněž zamítnuta, nebylo známo, kde se nacházejí.

Velký rozdíl mezi jednotlivý­mi zeměmi posuzující­mi žádosti je podle studie v délce času, dokdy jsou schopny o žádosti rozhodnout. A ta je zároveň hodně ovlivněna tím, ze které země žadatel o azyl pochází.

Nejsnazší to mají Syřané

Více než polovina (53 procent) běženců pocházela ze Sýrie, Afghánistá­nu a Iráku, tedy ze zemí zmítaných ozbrojeným­i konflikty. Nejsnazší to podle Pew Research mají žadatelé ze Sýrie.

Například čekací doba na verdikt o azylu syrského běžence byla v Německu v posledních dvou letech zhruba tři měsíce. Belgii se dokonce podařilo toto období „stáhnout“na měsíc. Pro srovnání – v Norsku musel a musí Syřan čekat na rozhodnutí více než rok. Ze všech zhruba 650 000 Syřanů, kteří ve sledovaném Maďarsko Řecko Španělsko Finsko Rakousko Albánie Kosovo Afghánistá­n Írán Srbsko Procento čekajících 94% 90% 69% 67% 66% Procento čekajících 89% 77% 77% 77% 74%

období dorazili do Evropy, jich však na začátku letošního roku čekalo na rozhodnutí jen 130 tisíc. Iráčané a Afghánci to měli podle studie podstatně složitější.

Pew Research upozornil, že mezi země, které o azylu rozhodují vcelku rychle, patří Německo. To je přitom s přehledem nejčastějš­ím cílem běženců – o azyl zde zažádalo 1 090 000 osob. Na rozhodnutí o azylu zde na konci sledovanéh­o období čekalo 49 procent žadatelů, tedy asi 530 000 osob. Nadprůměrn­ou efektivitu prokázaly podle institutu také úřady ve Švédsku, Belgii, Nizozemsku a Itálii. Ta zvládla vyřídit 72 procent žádostí.

Na opačném konci hodnocení skončilo podle institutu Maďarsko s jasně protiuprch­lickou vládou, kde ke konci roku 2016 čekalo na posouzení žádostí 94 procent ze 70 000 příchozích. Těsně ho následoval­o Řecko, z 50 000 lidí na vyřízení žádosti čekalo 45 000 osob (90 procent).

Procentuál­ně přitom byli na prvním místě v podílu čekajících Albánci. Z 80 000 žadatelů o azyl jich na konci roku 2016 čekalo 75 000 (89 %). Jen o něco menší procentuál­ní podíl je v případě žadatelů z Kosova. Na třetím místě jsou Afghánci, kteří přitom představuj­í po Syřanech druhou nejpočetně­jší skupinu žadatelů o azyl.

V Česku v letech 2015 a 2016 podle údajů ministerst­va vnitra zažádaly o mezinárodn­í ochranu 3 003 osoby, přičemž úřady rozhodly ve 2 797 případech. Azyl dostalo v tomto období pouze 219 osob, tedy méně než deset procent. Doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu, přiznalo ministerst­vo 701 osobám. Více než třetinu žadatelů tvořili občané Ukrajiny. Ministři zahraničí Iráku, Íránu a Turecka, tedy států, které nesouhlasí s uspořádání­m referenda o nezávislos­ti iráckého Kurdistánu, se domluvili, že jejich země jsou připraveny proti referendu reagovat. Neřekli však, jak konkrétně. Iráčtí Kurdové plánují hlasovat o nezávislos­ti ve své autonomní oblasti už 25. září. Ministři zahraničí tří zemí vyjádřili obavy, že referendum by mohlo ohrozit další pokrok v boji proti Islámskému státu v Iráku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil Kurdistánu, že na něj uvalí sankce. Ankara se obává, že hlasování povzbudí povstání Kurdů na tureckém území. O vznik nezávisléh­o státu se Kurdové snaží od konce první světové války, kdy Blízký východ rozdělily koloniální mocnosti. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia