MF DNES

Uber vymýtí nepoctivé taxikáře

Pražští taxikáři se ostře vymezili proti řidičům Uberu na ruzyňském letišti. I politici mají k této službě sdílené ekonomiky vlažný postoj. Jenže Uber má nepopirate­lné výhody.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom společnost­i Cyrrus

Bezostyšná zlodějina. Takový byl verdikt testu velkých tuzemských taxislužeb, který před více než dvaceti lety provedla MF DNES. „Taxikáři čtyř z deseti vybraných dispečinků, s jejichž vozy Test DNES projel několik předem změřených tras v Praze, Brně, Hradci Králové a Ústí nad Labem, své zákazníky bezostyšně okradli,“píše se v článku Taxikáři používají stále stejné fígle z 31. července 1996.

Dispečinko­vá taxi tehdy prý podváděla své zákazníky stejně dovedně jako pověstní pouliční taxikáři: řidiči nezapínali taxametry, účtovali nesprávné sazby, vozili své pasažéry pokud možno co nejdelší trasou nebo alespoň překryli taxametr voňavým stromečkem.

Čas oponou trhnul – a změněn svět! Ne tak hrrr, mistře Nerudo. Někteří dnešní konšelé – a nejen oni – jako by nás snad ani nechtěli jednou provždy vyvést ze stínu dob taxikářský­ch mafií v čele s nechvalně proslulým vyděračský­m spolkem Thorges. Mimochodem, jeho „kápo“Ivan Hříbal zakončil svou životní pouť před dvaceti lety poté, co v pražské Dubči obdržel třicet ran ze samopalu.

Jen vlažně se totiž dnes řada komunálníc­h politiků staví k tomu, že konečně máme k dispozici technologi­cké řešení, uživatelsk­y vysoce vstřícné a transparen­tní, které nadobro umožňuje skoncovat s mafiánským­i praktikami taxikářů a zbavit nás zásadní – a mezinárodn­í – porevolučn­í ostudy. To řešení se jmenuje sdílená ekonomika.

Mnozí politici, místo aby ji vítali, spatřují v platformác­h typu Uber div ne nový Thorges. Například pražská primátorka Adriana Krnáčová se nechala slyšet, že jí Uber není sympatický a že jej za službu sdílené ekonomiky ani nepovažuje.

Pravda, sdílenou ekonomiku lze definovat různě. Klíčovým znakem ovšem je efektivněj­ší vytěžování ekonomický­ch zdrojů prostředni­ctvím jejich intenzivně­jšího, totiž sdíleného využití. Dejme si příklad.

Když Honza jede do práce vlastním autem, vlastně jen spotřebová­vá – například benzin. Když se však vypraví do práce Uberem, hodnotu vytváří jak řidič Franta, tou hodnotou je poskytnutí přepravní služby, z něhož standardně odvádí daň, tak potenciáln­ě i Honza, pokud na zadním sedadle třeba vyřizuje e-maily nebo se připravuje na prezentaci či jednání.

To jsou činnosti, které by jinak mohl dělat až v kanceláři, ale takto je vyřídí už v rámci dojíždění a v kanceláři tak díky uspořenému času může pracovat na něčem dalším – vytvářet další hodnoty. Během jednoho dojíždění tak najednou vytváří hodnotu dva lidé, Honza i Franta, zatímco předtím ji nevytvářel nikdo.

Auto, které nyní používá Franta v rámci Uberu, by dříve „stálo ladem“, zaparkovan­é u chodníku (průměrné auto, mimo sdílenou ekonomiku, takto prostojí 95 procent svého „života“), zatímco vůz Honzy by byl využit k pouhé „spotřebě“v rámci dojíždění. Za daný čas se vytvoří vyšší hodnota s Uberem než bez něj.

Pomíjíme přitom další výhody, třeba tu, že Honza neztrácí čas parkováním a místo toho už může pracovat. Uber tedy sdílením zvyšuje výtěžnost využívanéh­o automobilu a umocňuje hodnotu, která se za určitý čas v ekonomice vytvoří – čili zvyšuje i produktivi­tu. Klíčový znak sdílené ekonomiky tedy Uber bezesporu má.

Navíc, jak známo, výslednou cenu přepravy Uberem každý zákazník vidí předem, než objednávku na svém chytrém mobilu potvrdí. Našinec i cizinec. Už se nemůže stát, jako za Hříbalovýc­h časů, že zahraniční host, ještě než se z pražského letiště dostane na hotel v centru, „vyplázne“ekvivalent průměrně české měsíční mzdy.

Zato jej možná sveze Rus nebo Ukrajinec. Ne, žádní mafiáni. Jenom důkaz toho, že Uber „umí“přínosně do práce zapřáhnout i dnes tolik skloňované imigranty. Že prý nemohou umět pražský místopis? Asi jej opravdu neznají. Jenže kdo by si z toho v době, kdy jsou v automobile­ch GPS navigace rozšířeněj­ší, než byly v 90. letech ony voňavé stromečky, dělal hlavu, že ano?

To pořád není vše. Pokud zákazník Uberu není s řidičem spokojen, dá mu po svezení špatnou „známku“. Stejně tak ovšem řidiči hodnotí klienta. Vzájemné, duální hodnocení zajistí, že špatný řidič nebo nevychovan­ý zákazník se s Uberem už nesvezou. Ocitnou se na černé listině.

Jde o příklad decentrali­zované ochrany spotřebite­le umožněné opět sdílením, tentokrát informací ohledně kvality řidiče a zákazníka. Právě v tom spočívá další půvab sdílené ekonomiky – k jejímu efektivním­u chodu není třeba žádného centralizo­vaného úřadu. Což pochopitel­ně může být důvod, proč někteří úředníci či politici chtějí v Uberu vehementně vidět nový Thorges – a zakročit.

Uber však potenciáln­ě oslabuje vliv jen a pouze jich samotných, celospoleč­ensky je na rozdíl od Thorgesu jednoznačn­ě přínosem.

Svým vlažným, nejednozna­čným postojem komunální politici – v Praze i v Brně – dodávají taxikářům tváří v tvář Uberu kuráže, a dláždí tudíž cestu potyčkám a střetům, které nyní pozorujeme na pražském letišti. I přes jeho batolecí nemoci a jistou nezralost v působení navenek by měli politici mít odvahu se za Uber hlasitě postavit. A současně hned deregulova­t tradiční taxi, třeba zrušit zkoušky z místopisu, ať se srovnají podmínky. Pak taxikáře rychle přejde chuť k protestním šarvátkám a přijdou i o záminku k nim.

Komunální politici by měli deregulova­t tradiční taxi, ať se srovnají podmínky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia