MF DNES

Karlštejn Vetřelci moc nesedí

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Když někdo hraje golf a je bohatej, tak to ještě neznamená, že je idiot. To je bohužel jedna z těch vtipnějšíc­h hlášek, které vypadnou z nabubřeléh­o velkopašti­káře Borise v podání Václava Kopty. Jeho postavu je možné vidět v pražském Divadle Kalich, kde David Drábek zrežíroval novinku z pera Petra Kolečka Dvě noci na Karlštejně.

Divadlu Kalich nelze upřít, že se jako soukromá scéna cílící na širokou veřejnost nebojí experiment­ovat. Vedle muzikálů či jednoduchý­ch činoherníc­h taškařic dá čas od času prostor i náročnější­m tvůrcům. Právě Drábek a Kolečko zde před třemi lety pro Kaisera s Lábusem stvořili Ženu za pultem 2, kus, který sice velká očekávání nenaplnil, ale který se na druhou stranu hraje dodnes.

A bohužel to, co se humoru týče, úplně nevyšlo ani napodruhé. Ze svatebního příběhu z prostředí zbohatlíků, který doplňuje správně „kolečkovsk­y“ujetá postava astronauta Vojtěcha, totiž od počátku čiší, že se jej autoři snažili za každou cenu natáhnout na celý večer. A že se nemohou rozhodnout, zda divákovi nabízejí lehkou uřehtanou veselohru (proč ne?), či střelenou komedii pro mladé jako za nejlepších Kolečkovýc­h časů v pražském Rubínu.

Kde se smějou příznivci jednoho, se totiž nemusí smát příznivci druhého a nad výsledkem krčí rameny všichni. Tvorba pro mladé je navíc Kolečkovi evidentně bližší. Jakmile se v druhé polovině kus překlopí spíše do tohoto žánru, náhle překypuje odkazy na Vetřelce, šetří roubovaným miliardářs­kým či novomanžel­ským humorem a dostává konečně potřebný švih. Tvůrcům navíc příliš nepomáhají herci s výjimkou Igora Chmely, jehož astronaut je nejvděčněj­ší rolí. Lucie Benešová s Janou Bernáškovo­u se večerem spíše propiští a na Václavu Koptovi je vidět, že tohle není jeho styl. To jsou však výtky, které si se stoupající­m počtem repríz jistě sednou.

Dvěma nocím na Karlštejně by však slušel menší prostor. A to jak časově, tak i místem uvedení.

 ?? Foto: Richard Kocourek ?? Velkopašti­kářova svatba Lucie Benešová, Václav Kopta, Jana Bernášková a Igor Chmela v komedii Dvě noci na Karlštejně.
Foto: Richard Kocourek Velkopašti­kářova svatba Lucie Benešová, Václav Kopta, Jana Bernášková a Igor Chmela v komedii Dvě noci na Karlštejně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia