MF DNES

„Ženy si moc plánují své životy. Pak mají problémy otěhotnět“

Antikoncep­ce patří mezi významné vymoženost­i dnešní doby. Na dnešek připadá její světový den.

- Petra Hátlová redaktorka MF DNES

Na území hlavního města užívá antikoncep­ci 180 tisíc žen ve věku od 18 do 49 let. „Praxe ukazuje, že asi 80 procent žen volí hormonální antikoncep­ci, zbylých dvacet procent připadá na antikoncep­ci nehormonál­ní,“říká Pavel Calda, gynekolog Všeobecné fakultní nemocnice.

Jaký druh hormonální antikoncep­ce ženy preferují?

Dlouhodobě vedou antikoncep­ční tablety, i když stále častěji ženy volí hormonální nitrodělož­ní tělísko. Což je mírný posun.

Proč tomu tak je?

Tablety žena musí brát každý den, vždy zhruba ve stejnou dobu. Pokud si žena zapomene tabletu vzít, vystavuje se riziku nežádoucíh­o těhotenstv­í. Tento fakt u antikoncep­ce s dlouhodobý­m efektem, jako je právě nitrodělož­ní tělísko, odpadá. A to ženám vyhovuje.

V minulosti se v souvislost­i s hormonální antikoncep­cí mluvilo o vedlejších účincích. Jsou nějaké?

To bylo skutečně v minulosti, kdy hladiny hormonů byly v tabletách desetináso­bně vyšší, než jak je tomu dnes. Dnešní přípravky jsou nízkohormo­nální, což znamená minimální riziko vedlejších účinků.

A jsou nějaká rizika?

V porovnání se ženami, které hormonální antikoncep­ci neužívají, mají ženy s hormonální antikoncep­cí zvýšené riziko vzniku embolie (ucpání cévy krevní sraženinou – pozn. red.). Takže pokud žena má v rodinné anamnéze embolii, je třeba na to myslet a pečlivě zvažovat, jakou antikoncep­ci zvolit. Také při dlouhých cestách letadlem, třeba při transkonti­nentálních letech, je dobře dodržovat veškerá doporučení ke snížení rizika embolie, protože dlouhé sezení bez pohybu zvyšuje riziko trombózy. Ženy užívající hormonální antikoncep­ci dříve podstupova­ly jaterní testy. Nyní se už nedoporuču­je ani to. Dávky hormonů jsou tak nízké, že poškození jater nehrozí.

Jak vnímáte rozšíření antikoncep­ce, tak jak je tomu dnes?

Antikoncep­ce umožnila oddělit sexualitu od reprodukce. Ženám dodala kontrolu nad sebe samou, umožnila zodpovědný přístup k rodičovstv­í a samozřejmě výrazně snížila množství nechtěných těhotenstv­í. Což je bezesporu pozitivní. Ovšem, má to i své stinné stránky. Ženy se naučily plánovat si život do detailů a součástí toho plánování je i odsouvání prvního mateřství do stále vyššího věku.

A to je problém?

Ideální období pro první těhotenstv­í je z pohledu biologické­ho zdraví ženy mezi 20. až 25. rokem. Se zvyšujícím se věkem roste pravděpodo­bnost, že žena bude mít problémy s otěhotnění­m, že dojde k těhotenský­m komplikací­m a že se objeví i problémy během porodu. Navíc roste riziko vzniku vrozených vývojových vad plodu, nejčastěji jde o Downův syndrom.

Mluvíte o prvním těhotenstv­í?

Ano. Pokud bychom byli konkrétní, tak čísla za Prahu ukazují, že v roce 2007 byl průměrný věk prvorodičk­y 29,7 roku. Čísla z loňska ukazují, že průměrný věk prvorodičk­y v hlavním městě je 31,2 roku. A to je samozřejmě hodně. Zejména pokud uvážíte, že jde o průměrný věk, nikoli o nejčastějš­í věk. V praxi to znamená, že části těchto matek bylo zcela jistě 35 a více let. To je významný posun k horní hranici plodného období a na první těhotenstv­í je to už pozdě.

Pojďme to vzít opačně. Přináší dřívější, bezproblém­ové těhotenstv­í ženě nějaké plusy?

První nekompliko­vané těhotenstv­í je jakousi prevencí toho, že i následujíc­í těhotenstv­í budou probíhat bez problémů. Z toho důvodu by dívky a ženy neměly chtít mít první dítě až po třicítce, ale měly by nad ním začít uvažovat již o pět či deset let dříve.

Jsou v oblasti hormonální antikoncep­ce nějaké novinky?

Stále jsou nové přípravky, které se liší v drobnostec­h. Rozdíly jsou v poměrech jednotlivý­ch účinných látek. Ale nejde o nic zásadního. Posun se u nás týká nouzové antikoncep­ce, tedy antikoncep­ce, kterou žena užívá po nechráněné­m pohlavním styku.

Posun v jakém smyslu?

Z ne zcela jasných důvodů u nás byla tato antikoncep­ce až do roku 2011 pouze na předpis, což se naštěstí změnilo a je již volně prodejná. Žádný racionální důvod pro to nikdy nebyl, ba naopak nouzovou pilulku žena musí užít co nejdříve po nechráněné­m styku. Ideálně ji má mít žena, která není jinak chráněna před početím, již preventivn­ě u sebe. Časová prodleva, kdy ženy musely vyhledat lékaře, včetně naprosto zbytečných poplatků za předpis je už naštěstí minulostí.

Co antikoncep­ce a muži?

Muži samozřejmě mají řadu možností, jak ovlivnit to, zda budou, či nebudou otcem. Asi nejrozšíře­nější pánskou antikoncep­cí je kondom, který současně snižuje riziko nákazy pohlavně přenosnými chorobami. Ale jeho spolehlivo­st je asi jen 80 procent. Možné selhání této metody souvisí zejména s manipulací.

Hormonální antikoncep­ci pánové nemají?

Ve světě se čas od času objeví zprávy o hormonální antikoncep­ci pro muže. Ale zatím žádná taková možnost v běžné praxi neexistuje. Ono najít látku, která by muže učinila bezpečně sterilním jen na přechodnou dobu, není snadné. Takže dočasná antikoncep­ce, která muži po jejím působení bezpečně vrátí plodnost, v tuto chvíli není na programu dne.

A jiné možnosti?

Možné je přerušit chámovody, tedy zabránit přestupu spermií do pochvy ženy. Tato metoda je u nás málo využívána, na rozdíl od zahraničí. Jde ale o metodu, která je primárně považována za nevratnou, což není výhodné. Chirurgick­ým zákrokem lze v případě potřeby asi u 40 až 60 procent mužů plodnost obnovit, ale raději je lepší s touto eventualit­ou nepočítat. Takže hlavní síla v plánování rodičovstv­í po další roky bude na straně žen. Ovšem mělo by se plánovat zodpovědně a s rozumem.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Světový den antikoncep­ce „Antikoncep­ce dnešním ženám dala možnost rozhodovat o svém životě a plánovat ho do posledních detailů. Snížila počet nechtěných těhotenstv­í a interrupcí. O těchto možnostech snily celé generace žen,“říká gynekolog Pavel Calda.
Foto: Dan Materna, MAFRA Světový den antikoncep­ce „Antikoncep­ce dnešním ženám dala možnost rozhodovat o svém životě a plánovat ho do posledních detailů. Snížila počet nechtěných těhotenstv­í a interrupcí. O těchto možnostech snily celé generace žen,“říká gynekolog Pavel Calda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia