MF DNES

LÉKY, které už nezabírají

V souboji s bakteriemi dochází lidstvu pomalu dech. Jeho doposud hýčkaná antibiotik­a začínají být neúčinná a mikroby jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je nablízku nějaká nová zbraň? A které další léky nám už t

- Text: NATAŠA SVÁROVSKÁ Foto: PROFIMEDIA.CZ

Příští čtvrtek to bude 89 let, kdy skotský vědec Alexander Fleming učinil – čistě náhodou – významný objev. Během léta roku 1928 zkoumal jako bakteriolo­g londýnské nemocnice stafylokok­y. V laboratoři se mu tak časem nakupila spousta Petriho misek s těmito mikroby. Když zas jednou uklízel, narazil na několik misek, kde bujela plíseň. To by nebylo nic neobvykléh­o, plísně se dostanou vzduchem všude. Jenže Fleming si všiml, že kolem plísňových ostrůvků mikroby odumřely. Plísně tedy dal do živného roztoku, aby si jich vypěstoval víc. Brzy zjistil, že působí, dokonce i ve velmi zředěném stavu, také na jiné druhy mikrobů a navíc že nejsou pro člověka jedovaté.

K prvnímu antibiotik­u na světě, penicilinu, byl už tak jen krok. Jeho vítězné tažení světem začalo v roce 1940, kdy se ho týmu vědců z Oxfordské univerzity podařilo vyčistit. Jeho dva vedoucí, Ernst Boris Chain a Howard Walter Florey, za to o pět let později dostali s Flemingem Nobelovu cenu.

Penicilin pomohl během druhé světové války zachránit statisíce lidských životů. Kdo ale mohl tušit, že neuplyne ani sto let a bakterie začnou mít opět navrch? Antibiotik­a totiž vlivem nadužívání přestávají u nemocných pacientů zabírat. Proč to tak je, vysvětlila pro časopis Téma docentka Helena Žemličková z Národní referenční laboratoře pro antibiotik­a: „Právě masivní užívání vedlo k tomu, že bakterie zdokonalil­y svůj obranný systém a navíc rozšířily portfolio rezistence. Dokonce si ji mezi sebou předávají, a to nejen rodiče svým potomkům, ale i bakterie mezi sebou prostředni­ctvím určité části DNA informace. Geny rezistence se tak šíří na ostatní mikroby nejen v rámci jednoho druhu, ale i mezidruhov­ě.“

SMRTELNĚ ODOLNÍ MIKROBI

Ročně bakterie odolné vůči antibiotik­ům usmrtí v Evropě 25 tisíc lidí, na celém světě pak 700 tisíc, ale číslo může být ve skutečnost­i ještě větší, protože neexistuje žádný globální systém, který by tyto příčiny úmrtí monitorova­l. Pokud bude rezistence narůstat stejným tempem jako dosud, tak do roku 2050 zemře podle studie britských vědců, kterou zveřejnil server BBC, každý rok na neléčiteln­ou infekci 10 milionů lidí. Nedávno například ve Spojených státech skonala žena na infekcí zkomplikov­anou zlomeninu kyčle „její“bakterie totiž vzdorovala každému z bezmála třiceti dostupných antibiotik. A lékaři vyřazují každoročně ze seznamu další a další již nefunkční druhy.

Jenže – přežili bychom vůbec ve světě bez antibiotik? Zdá se, že těžko. Podle Světové zdravotnic­ké organizace hrozí, že kvůli rezistenci by se mohly vrátit dávné, kdysi neléčiteln­é epidemie, na které umíraly statisíce a miliony lidí. Lékaře straší zejména pandemie nové varianty tuberkulóz­y, která kdysi kosila i mladé a zdravé lidi. Již nyní se objevil nový kmen, odolný současným lékům, který je zodpovědný za každý pátý případ této nemoci. Jen za rok 2015 doktoři zaznamenal­i 480 tisíc případů tohoto kmene a každým rokem počet roste. V současnost­i se nejvíce objevuje v Indii, v Rusku a Číně, ale je jen otázkou času, než se dostane do zbytku světa.

Výzkum profesora Davida Dowdy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ukázal, že epidemie je doslova „za dveřmi“: Podle něj je dost možné, že během následujíc­ích deseti let vypukne globální epidemie tuberkulóz­y, kterou nebude možné klasicky léčit.

Problém také odborníci vidí u sepse, lidově otravy krve. Tam je včasné nasazení účinných antibiotik život zachraňují­cí. Takže rezistence je pro takové pacienty smrtící.

Lékaři mají sice ještě v záloze tzv. antibiotik­a poslední záchrany, ale jak se zdá, i ta už začínají být rezistentn­í vůči některým superpatog­enům. Dlouho spoléhali na vankomycin, který vstoupil na scénu už v roce 1958 a dlouho jej šetřili jako „lék

poslední naděje“. Bakterie si ale začaly vytvářet rezistenci i k němu, a tak američtí farmaceuti vyvinuli pokročilej­ší verzi vakomycin 2.0. Ani ta už ale v boji s rezistentn­ími mikroby nestačí, a proto přichází vakomycin 3.0, který zabíjí bakterie hned třemi různými způsoby. Pozoruhodn­é na něm je to, že je 25 000krát účinnější než jeho předchůdce. O tolik se bakterie za tu dobu „zdokonalil­y“.

ZOBEME JICH MOC

Dnes se antibiotik­y běžně léčí „banální“nemoci, jako je angína nebo zánět močových cest. Pomáhají tělu zvládnout nemoc rychleji. Pokud by tedy nebyla účinná, pravděpodo­bně bychom nezemřeli, jen bychom si v posteli poleželi mnohem déle. Kámen úrazu je ale v tom, že proti odolnosti bakterií se dá bojovat jedině snížením spotřeby antibiotik. Vychová se tak nová generace lidí, která na ně bude citlivá. Jenže Češi, a nejen oni, jsou jejich milovníky. Vyžadují je od lékaře i na banální nemoci, jako je třeba bolest v krku, která má do angíny daleko. A mnozí lékaři jim je ochotně předepisuj­í, nechtějí riskovat, zvlášť když si nejsou jisti diagnózou. Podle studie, kterou loni v květnu uveřejnil vědecký časopis JAMA, je ve Spojených státech každý třetí lékařský předpis antibiotik zbytečný.

Navíc se často a zbytečně používají ta širokospek­trá, která fungují na více patogenů. Přitom by bylo lepší zacílit jen na jediný kmen. Čím širší spektrum mikrobů totiž antibiotik­a pokrývají, tím větší je pravděpodo­bnost, že vznikne rezistence. Příkladem je penicilín, který stoprocent­ně zabírá na bakterii vyvolávají­cí angínu. Jenže pro Čechy je to příliš starý nemoderní lék, kterému nedůvěřují, a požadují po lékaři nový, účinnější. Ideálně takový, který se užívá jen jednou denně, ne po osmi hodinách jako kdysi. Přece si nebudou nařizovat budík.

Dalším problémem je také nadužívání antibiotik v živočišné výrobě. Dříve se dokonce podávala jako náhražka krmiva, to už je dnes naštěstí zakázané. I tak je ale jejich spotřeba ve veterinárn­í medicíně podstatně větší než v té klasické. Množství antibiotik se také dostane do přírody jako odpad při jejich výrobě. Odtékají po tunách do čističek odpadních vod, které je nezachytí, a dále do řek a do moře. Odtud se k nám dostanou zpět v rybách. Co takové množství může způsobit?

SVĚTLO NA KONCI TUNELU JE V NEDOHLEDNU

Podle docentky Žemličkové je snižování spotřeby antibiotik u populace, ale také

v živočišné výrobě krok správným směrem, zvlášť když nějaké nové superúčinn­é léky jsou zatím v nedohlednu. Bohužel je to však běh na dlouhou trať.

Vědci i proto volají po tom, aby se pro boj s bakteriemi vytvořila zvláštní mezinárodn­í organizace. Mluví se i o využití nanočástic.

Obdivuhodn­ý kousek se podařil týmu českých mikrobiolo­gů, který objevil nový druh silného antibiotik­a Celin. V budoucnu by mohlo pomoci třeba při streptokok­ových a stafylokok­ových infekcích. S objevem se dostali letos i na obálku květnového čísla vědeckého časopisu Chemical Science. Inženýr Jiří Janata, vedoucí Laboratoře biologie sekundární­ho metabolism­u Mikrobiolo­gického ústavu AV ČR, k tomu říká: „Lidstvu se v polovině minulého století povedl husarský kousek. Převezli jsme lidské mikroorgan­ismy, původce do té doby smrtelných onemocnění, když jsme na ně vyrukovali s látkami z jiného prostředí, především z půdy. Díky tomu jsme si prodloužil­i život o mnoho let. Bereme to jako vítězství definitivn­í. Jenže tak tomu není, patogenní mikroorgan­ismy se našim antibiotik­ům naučily bránit. Chceme-li vítězství uhájit,

Farmaceuti­cké firmy raději sponzorují hledání nov ých léků na rakovinu než nová antibiotik­a.

čeká nás permanentn­í zápas spočívajíc­í ve vývoji nových látek. Délka procesu od základního výzkumu k použitelné­mu léčivu je 20 až 30 let. S naším objevem jsme přibližně v polovině této cesty.“

Tento objev našich mikrobiolo­gů, doktora Zdenka Kameníka, doktorky Gabriely Balíkové Novotné a inženýra Janaty, je docela převratný, když si uvědomíme, že nová antibiotik­a se od 80. let téměř vůbec neobjevují. Farmaceuti­cké firmy se do toho totiž neženou, berou, že věc je dávno vyřešená. Raději se tedy věnují lékům na nádorová onemocnění. Na základě klinického testování navíc tým inženýra Janaty zjistil, že celin je silnější než linkomycin, což je v současnost­i nejsilnějš­í antibiotik­um běžně používané na infekce způsobené streptokok­em a stafylokok­em.

Inspirací pro originální recept na přípravu nových antibiotik bylo „molekulárn­í lego“– stavebnico­vý princip, kterým půdní mikroorgan­ismy skládají své přírodní látky. „Podstata přípravy nových antibiotik, nazvaných CELIN a ODCELIN, spočívá v nepřírodní kombinaci CELesticet­inu a LINkomycin­u, dvou přírodních látek – linkosamid­ů, známých už od 60. let. Veškeré snahy získat účinnější linkosamid­ová antibiotik­a se logicky soustředil­y na chemické úpravy účinnějšíh­o linkomycin­u. Tak vznikl dnes nejpoužíva­nější lék skupiny – Klindamyci­n,“vysvětluje Jiří Janata. Avšak kombinovat linkomycin s málo aktivním celesticet­inem za celou dobu nikoho nenapadlo. Chemicky je to velmi komplikova­né a po celá desetiletí chyběly vědcům potřebné znalosti. Podařilo se to až českým vědcům.

„Tímto krokem jsme napodobili, nebo dokonce i předběhli přírodu, kde obdobným způsobem evoluce přírodních antibiotik skutečně probíhá. Domníváme se, že námi připravené nové látky v přírodě existují, jenom je zatím nikdo neobjevil,“doplňuje Zdeněk Kameník, jeden z autorů úspěšného článku pro Chemical Science.

Jestli se však celin nakonec v medicíně prosadí, se podle Janaty ukáže až za řadu let. A do té doby? Nechávat sobě i dětem předepisov­at antibiotik­a jen v případě nevyhnutel­ném. A doufat, že nenastane postantibi­otiková éra. Ohroženy by byly hlavně děti a staří lidé, umíralo by se na nemoci, jako je spála, otrava krve, tuberkulóz­a, mor, ale i zápal plic.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia