MF DNES

Doba přeje částečným úvazkům

Doba nízké nezaměstna­nosti přeje i částečným úvazkům. Až skončí boom, budou první na řadě.

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

Zatímco v dobách vyšší nezaměstna­nosti si firmy mohly mezi lidmi víc vybírat, teď jsou ve výhodě spíš zaměstnanc­i. Lidí bez práce je rekordně málo a zkrácené a flexibilní úvazky patří k nejžádaněj­ším benefitům. Lidé si chtějí lépe řídit práci tak, aby jim ladila s rodinným životem. A osvícené firmy na to slyší.

Upravenou pracovní dobu žádají zpravidla matky malých dětí nebo senioři, kteří si chtějí přivydělat k důchodu. A vedle práce v kanceláříc­h teď podniky začínají nabízet menší úvazky i ve výrobě, kde však při jejich zavádění narážejí na obtíže, například kvůli směnnému provozu.

„Maminkám jdou některé firmy víc vstříc, když ve výrobě otevírají speciální místa s upravenou pracovní dobou, aby mohly ráno odvézt děti do školek a škol a odpoledne je včas vyzvednout,“říká manažer marketingu a náboru personální agentury Manpower Jiří Halbrštát.

Některé firmy pro rodiče malých dětí zavedly takzvané adaptační programy, a to včetně zkrácených úvazků. Stále však platí, že menší úvazky nejsou samozřejmo­stí na všech pozicích. Některé podniky jejich nabídku omezují jen na obslužné a administra­tivní pozice.

Podle průzkumu, který pro MF DNES provedl Svaz průmyslu a dopravy, jsou částečné úvazky komplikova­né třeba v textilním průmyslu.

„Většinou jde o nepřetržit­ý provoz, a přestože je teoreticky možné vyměnit v průběhu směny na stroji nebo obsluhovan­ém úseku pracovníka, v praxi se to často ukázalo jako nemožné. Zejména při noční směně, kdy chybí dopravní spojení v průběhu noci. Autobusy totiž jezdí

tradičně na začátky a konce směn,“říká ředitelka zaměstnane­cké sekce Svazu Jitka Hejduková.

Najít práci na menší úvazek by naopak mělo být snazší pro řidiče, strojaře, lidi pracující v obchodu a cestovním ruchu. Tam lidi dlouhodobě chybí a podnikatel­é jsou rádi za každého, kdo je ochotný pracovat.

„Částečné úvazky pomáhají s naplněním pomocných a provozních profesí nebo naopak v centrálách velkých obchodníků,“říká Irena Vlčková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Kratší pracovní týden nyní nabízí například řetězec Lidl. Skladníkům v logistický­ch centrech nejčastěji třicetihod­inový úvazek týdně, prodavačům 30 až 35 hodin týdně. „Je to proto, aby naši zaměstnanc­i lépe skloubili pracovní a rodinný život,“uvedla mluvčí řetězce Zuzana Holá.

Na chvostu Evropy

V porovnání s ostatními zeměmi evropské osmadvacít­ky ale Česká republika příliš lichotivá čísla nevykazuje. Zatímco statistiky uvádějí, že loni v Evropské unii pracovalo 19,5 procenta zaměstnanc­ů na částečný úvazek, v České republice to bylo necelých šest procent. Česko se tak řadí na konec žebříčku společně se státy jako Slovensko, Chorvatsko, Maďarsko nebo Bulharsko.

Naopak největší procento lidí na částečný úvazek pracovalo loni v Nizozemsku (téměř 47 procent), v Rakousku, Německu a Belgii.

To, že situace v Česku není v porovnání s ostatními státy ideální, zmiňuje i generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová. Ta má mimo jiné na starosti takzvanou Platformu pro diverzitu, v jejímž rámci prosazuje právě flexibilní pracovní formy zaměstnává­ní včetně home office či rovné oceňování žen a mužů.

„Flexibilní pracovní doba nyní patří mezi nejžádaněj­ší benefity. Je na firmách, aby toto podporoval­y, pokud jim to povaha podnikání umožní,“myslí si.

Podle ekonomky Kláry Kalíškové je pro zlepšení situace nutné, aby se do podpory částečných a flexibilní­ch úvazků zapojil stát.

„To, že teď máme ekonomický boom a bezprecede­ntně nízkou nezaměstna­nost, jednou pomine, a navíc vidíme, že i v této ideální situaci, kdy by se zaměstnava­telé měli o ženy s dětmi přetahovat, se to příliš neděje,“myslí si Kalíšková, která je spoluautor­kou Koncepce rodinné politiky navrhované ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

Sleva pro zaměstnava­tele

Koncepce obsahuje návrhy jako slevu 5,5 procenta ze sociálního pojištění pro zaměstnava­tele, který poskytne zkrácený úvazek, uzákonění sdílených pracovních míst nebo služby pro domácnost, kdy měli nezaměstna­ní pomáhat rodičům s domácími pracemi a dostávat za to dotované stravenky proplácené úřadem práce.

Nic z toho se však nepodařilo prosadit – koncepce od začátku čelila kritice, že je jen pelmelem neprovázan­ých líbivých opatření. O prosazení jednotlivý­ch věcí zvlášť se ministerst­vo práce nepokusilo. Místo toho se chlubí dotacemi pro dětské skupiny v předškolní­m věku.

„Aktuálně byla vyhlášena další výzva na podporu vzniku dětských skupin, které mohou pro své zaměstnanc­e zřizovat zaměstnava­telé. Kromě toho podporujem­e i vznik školních klubů či v rámci pilotního ověřování v takzvaných mikrojeslí­ch,“říká mluvčí ministerst­va Petr Sulek.

Úřady práce mají možnost vyplácet zaměstnava­telům příspěvky na nově zřízená pracovní místa. Pokud na nich zaměstnava­tel zaměstná dva lidi se zkráceným úvazkem – umožní jim místo sdílet – má nárok na vyšší příspěvek, zhruba 24 tisíc korun. Jeho výše se liší v jednotlivý­ch regionech.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia