MF DNES

Jak na to, aby vás domácnost nezruinova­la

Výdaje spojené s proVozem domÁCnosti jsou jednou z nejVětšíCh položek V rodinném rozpočtu. proč ale platit například za VytÁpění domu VíCe, než je nutné, když existují ChytrÁ řešení? sedněte si V rodinném kruhu a zamyslete se nad tím, kde By se dalo ušetř

- www.homecredit.cz

Někdy je to prosté, stačí zavírat dveře

Když bydlí čtyřčlenná rodina ve vlastním domku a vytápí ho dřevem, zaplatí okolo deseti tisíc korun za rok. Naopak ti, kdo mají elektrické přímotopy, by si měli hlídat každý stupeň. Elektrické přímotopy vyjdou nejdráž. Za rok by rodina v modelovém domku zaplatila okolo 40 tisíc korun. Výrazně ušetří lidé, kteří se rozhodnou investovat do nového, úspornější­ho systému vytápění. „Moderní kotle mají mnohem dokonalejš­í spalování a roční úspora je oproti velmi starým zařízením opravdu znát. Pokud nákup stále odkládáte z důvodu nedostatku peněz, může být řešením hotovostní úvěr. Úspora za palivo obvykle vyváží výši zaplacenýc­h úroků,“radí Roman Müller, analytik spotřebite­lského financován­í společnost­i Home Credit. Ušetřit za topení můžete i tehdy, pokud se rozhodnete s modernizac­í počkat a zatím si spořit. Stačí například správně větrat a zavírat dveře. Odborníci také doporučují používat termostaty, které udržují správnou teplotu v jednotlivý­ch místnostec­h během dne i noci.

Další nemalou položkou je spotřeba vody

Velké peníze vám mohou „protéct“také kohoutky. V první řadě se zaměřte na opravu všech kapajících vodovodníc­h baterií nebo netěsných splachovad­el toalet. Finančně méně náročnou investicí je nákup úsporných perlátorů, sprchových hadic, pákových termostati­ckých baterií nebo dvojsplach­ovadla. „Kapajícím kohoutkem ročně proteče až dvacet kubíků vody. Při dnešních cenách vody přijdete každý rok přibližně o 1 500 korun. U protékajíc­ího splachovad­la je finanční ztráta ještě vyšší, klidně i několik desítek tisíc korun ročně,“doplňuje Müller. Uspořit můžete i dodržování­m jednoduchý­ch pravidel. Místo koupání v plné vaně vody můžete dát přednost sprchování, při čištění zubů stačí vypínat vodu a na zahradě zalévat dešťovkou.

A co elektřina?

Použití úsporných žárovek vám peníze ušetří, ale jak na šetření bez počáteční investice? Klasické zhasínání je jedním ze základních pravidel, se kterými mají problémy zejména děti. Dlouho rozsvícená světla vám mohou ukrádat z rodinného rozpočtu až několik stovek ročně. Důležité je vést k tomuto návyku právě děti. Zde pomůže i chytrá domácnost, tedy vybavení spotřebiči, které můžete ovládat na dálku. I z práce tak skrze mobilní telefon zhasnete světla, která zůstala rozsvícená i po odchodu posledního člena domácnosti. Všímejte si detailů, které vás provázejí každý den. Vyplatí se to, protože koruna ke koruně dělá pořádný balík.

Nezapomeňt­e, že:

» Výměnou kotle můžete ušetřit až 6 300 Kč » Kapajícím kohoutkem ročně ztratíte až 1 500 Kč » Protékajíc­í toaleta vás může přijít až na 30 000 Kč » Výměnou klasické žárovky za LED svítidlo ušetříte až 300 Kč

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia