MF DNES

Hokejista Jágr na tenise V Praze začal hvězdně obsazený turnaj Laver Cup

Atmosféra v hale patrně byla tak elektrizuj­ící, že Borgovi při nástupu trčely vlasy ke stropu.

- Karel Knap reportér MF DNES

S přítelkyní V pražské O2 areně se včera objevil Jaromír Jágr s přítelkyní Veronikou Kopřivovou. Kdo vyhrál na kurtu a kde bude hrát Jágr?

Brýlatý mladík v černé bundě postával pod eskalátory na stanici Českomorav­ská, a dokud mu síly v paži stačily, držel nad hlavou papír s nápisem: Sleva! Nabízel draze pořízené lístky na úvodní blok Laver Cupu, do něhož nebyl nasazen ani jeden z hlavních taháků – Roger Federer, Rafael Nadal ani domácí borec Tomáš Berdych.

Kdo se vyvezl z metra před O2 arenu, potkal víc podobných prodejců. Že by se tenisová událost roku v Praze proměnila v blamáž? Ačkoliv program na začátku premiérové­ho střetu Evropy a Světa nevypadal zrovna neodolatel­ně (Čilič – Tiafoe, Thiem – Isner), obecenstvo vidělo znamenitý tenis a působivou podívanou. Už úvodní show byla v českých zemích nevídaná. V setmělé hale pořadatelé promítali na plochu i LED mantinely záběry z historie jako v monstrózní­m kině. „Na kurtu jsme se rvali jako tygři, mimo něj jsme se kamarádili,“duněl z reprodukto­rů hlas legendární­ho Australana Roda Lavera, jehož jméno klání nese.

Příchod světelnými kužely ozářených kapitánů doprovázel­y kouřové efekty. Atmosféra byla doslova elektrizuj­ící, vždyť Björn Borg nakráčel na černé jeviště s bílými vlasy trčícími na všechny strany.

Jeho protějšek John McEnroe se rozesmál, stejně jako většina publika, a ukazoval příteli, že by si měl upravit poněkud výstřední účes.

Na speciálně upravených tribunách navzdory houfu překupníků u metra zbylo jen málo volných míst ze zhruba šestnáctit­isícové kapacity. Další stovky tenisových příznivců bez vstupenky se uvelebily ve fanzóně vedle haly, kde vestoje či vsedě na pohovkách a lehátkách sledovaly zápasy na obří obrazovce.

Každý si mohl odskočit k jednomu z asi dvaceti stánků s pestrým občerstven­ím i točeným pivem, případně nahlédnout do tréninkové haly, v níž se rozcvičova­li Nadal a spol. Kdo chce naživo spatřit některého hrdinu z několika metrů, má v provizorní aréně jedinečnou šanci. Samozřejmě potřebuje i kapku štěstí, aby natrefil na svého oblíbence.

Historicky první ročník Laver Cupu udělal na účastníky dojem už středečním slavnostní­m zahájením ve starobylém centru Prahy. Rebel McEnroe, jenž nemá ve zvyku někomu planě pochlebova­t, po něm pravil: „Bylo to úžasné. Na náměstí se sešlo tolik lidí! Něco podobného zkoušeli i na jiných akcích, ale tady to vyšlo parádně. Nedovedu si představit, že by se to někomu nelíbilo.“

Kulisy v O2 areně byly na rozdíl od „Staromáku“moderní, až kosmické. Zvláštní design v lavercupov­ém stylu má umpire, rozhledna pro rozhodčího, jenž na něj usedl v černých kalhotách a bílé košili.

Diváci pochopitel­ně zvlášť neburáceli. Těžko mohli hned přilnout k některému ze čtyř hráčů, k nimž drtivá většina z nich neměla vztah. Svou znalost ovšem projevoval­i příkladným chováním, uctivým potleskem a klidem při výměnách, v jejichž průběhu bylo dobře slyšet cinkání skleniček a břinkání příborů o talíře v přilehlých restaurací­ch.

Soupeření a přátelství na začátku citované Laverem se na dvorci snoubilo takřka dokonale. Členové evropského týmu se před utkáním chytili za ramena. Jejich protivníci zase v napínavých chvílích divoce vyskakoval­i ze svého gauče na stupínku u kurtu. „Come on, Is! Let‘s go, buddy!“hnali Johna Isnera.

McEnroe burcoval své hochy, Nick Kyrgios a jeho rozpustilí parťáci vyhecovali obecenstvo k mexické vlně. Pátek se navzdory převaze Evropanů stal festivalem tie-breaků. Mače byly dramatické. Večerní debl s Berdychovo­u účastí vyprovokov­al vřelejší vlasteneck­é reakce.

Grandiózní pouť v Libni bavila, ač v pátek nevybalila všechny atrakce.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ?? Velkolepá show Laver Cup kromě dobrého tenisu nabízí i spektakulá­rní podívanou. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Velkolepá show Laver Cup kromě dobrého tenisu nabízí i spektakulá­rní podívanou. Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia