MF DNES

Evropský den

Němečtí voliči v neděli určí další směr Evropské unie. Zabodují protestní strany?

-

Možná to dopadne jinak, než se zdá.

„Země je tak rozdělená jako nikdy předtím a Alternativ­a pro Německo (AfD) je nyní jako stupnice Richterovy škály. Čím víc hlasů v nedělních parlamentn­ích volbách dostane, tím větší zemětřesen­í můžeme v následujíc­ích letech očekávat,“ domnívá se Tobias, dlouholetý sympatizan­t a volič AfD.

Své celé jméno si nepřeje zveřejnit, ostatně o jeho politickýc­h preferencí­ch nemá ponětí ani většina jeho kolegů a kamarádů. V liberálním a levicově orientovan­ém Berlíně by takové přiznání bylo společensk­ou sebevraždo­u.

Zejména v týdnech před nedělními parlamentn­ími volbami Němci často slýchají, jak dobře se zemi daří: ekonomika roste, nezaměstna­nost klesá, životní úroveň je vysoká. S tímto tvrzením, které zosobňuje především CDU kancléřky Angely Merkelové, ale zdaleka ne všichni Němci souhlasí. Zejména mezi voliči krajně pravicové AfD, ale i krajně levicové Levice je rozšířená skepse a nespokojen­ost se současným stavem. A to je i důvod, proč v neděli dají svůj hlas právě těmto protestním stranám.

„Zejména v souvislost­i s AfD se stále mluví o migrační krizi, ta je ale jen špičkou ledovce. Její voliče zajímají především problémy, které dlouhodobě nikdo neřeší a jimž se vládní strany setrvale vyhýbají: chudoba starých lidí a matek samoživite­lek, zhoršující se pracovní podmínky a nedostateč­né mzdy v nejnižších profesích, problémy ve struktuře vzdělávací­ho systému nebo příliš nízké důchody,“vyjmenováv­á Tobias důvody, proč zejména chudší Němci dají svůj hlas stranám na okraji politickéh­o spektra, u nichž doufají, že se opomíjeným problémům začnou důsledně věnovat.

AfD má podle posledních předvolebn­ích průzkumů velkou šanci umístit se na ostře sledovaném třetím místě.

Podle předvolebn­ího průzkumu veřejnoprá­vní stanice ZDF posílila AfD o procentní bod a mohla by získat jedenáct procent hlasů. Svobodní demokraté (FDP) zůstávají stabilně zhruba na 10 procentech, postkomuni­stická Levice se drží přibližně stejně a na chvostu pak Zelení.

Jsou to právě voliči Levice, ale také socialistů (SPD), kteří se na poslední chvíli rozhodli podpořit AfD. Socialistů­m během posledních dní ubylo 1,5 procenta voličů.

Jeden z možných a pravděpodo­bných scénářů povolebníh­o uspořádání, který liberálním Němcům nahání obavy, zatím vypadá následovně: krajně pravicová AfD, kterou někteří přímo označují jako „nacisticko­u“, skončí na třetím místě a socialisté jen s o něco více než 20 procenty sice na druhém místě za CDU, nicméně na svém historické­m minimu.

Otázkou zůstává, zda taková situace bude začátkem dramatický­ch a nepříjemný­ch změn, nebo zda bude spíše příležitos­tí pro nový začátek, který po dosavadníc­h třech obdobích s Angelou Merkelovou rozvíří stojaté vody německé politiky – zamýšlí se v titulním článku liberální časopis Die Zeit.

„Já volím Levici“

Stojan s novinami v trafice nedaleko náměstí Rosa-Luxemburg-Platz v berlínské čtvrti Mitte je v podvečer už skoro prázdný. Jsou tu poslední výtisky, tedy ty německé, tureckých je stále dost. Je tu ještě německá verze francouzsk­ého satirickéh­o týdeníku Charlie Hebdo, levicově orientovan­ý Der Freitag a tlusté vydání týdeníku Die Zeit. Titulní strany všech mají jediné téma: volby.

„Slečno, tady u pokladny mám ještě Der Spiegel,“volá zpoza pultu turecký prodavač, když vidí štos novin, který držím v ruce. Nestává se běžně, aby tu někdo jen za noviny nechal téměř dvacet eur, a začínáme se proto bavit o politice.

„Ano, půjdu volit, je to důležité,“říká německy s přízvukem asi padesátile­tý Ali. „Budu volit Levici, skoro vždycky jsem ji volil.“Je to podle něj strana, která dokáže zaručit sociální spravedlno­st, navíc lépe než socialisté. „SPD jsem několikrát také volil, ale Levice mi je bližší.“Je vidět, že ho politika zajímá. Když dojde řeč na Angelu Merkelovou, trochu si povzdychne. „No jo, co se dá dělat. Nikdo jiný tam není. Ale já ji volit nebudu.“

„Je třeba začít spolu mluvit“

„Ještě nikdy za posledních dvacet let nebylo tak jednoduché udělat správné rozhodnutí,“říká mi k zítřejším volbám 35letý Peter, který pracuje jako překladate­l z angličtiny. „Situace je teď celkem jasná a to hlavní je, aby nacisté získali tak málo procentníc­h bodů, jak to jen bude možné.“O politice se běžně nebaví, teď ale přesvědčuj­e své známé, aby šli volit.

To Tobias stojí na opačné straně. „Ani bych se nedivil, kdyby teď v neděli AfD dostala výrazně nad deset procent,“uvažuje. „Předvolebn­í průzkumy se totiž podobně jako v případě brexitu nebo vítězství Donalda Trumpa i nyní mohou mýlit. Mnoho voličů si vzhledem k tabuizaci strany nechává své sympatie vůči ní pro sebe.“

Tobiasovi je kolem čtyřiceti, je vzdělaný, sečtělý a zajímá se o současné politické dění doma a ve světě. Několik let žil a pracoval v Británii, nyní je znovu v Berlíně, odkud pochází. Na první pohled to není typický volič AfD.

Kdo je ale jejich typický volič? „Jsou to úplně normální lidé, jen mnozí z nich si to nechávají pro sebe.“

Kdyby se Tobias s Peter setkali osobně, došlo by nejspíš na pěstní souboj. Oba zosobňují hluboký předěl v německé společnost­i, jenž sice na první pohled není příliš zřetelný, zato je dlouhodobý a neřešený.

„Tato situace není trvale udržitelná,“domnívá se Tobias. „Lidé spolu budou muset zase začít znovu mluvit. Ale jestli se to podaří během dalších voleb, nebo za dalších deset patnáct let... kdo ví.“

 ??  ?? Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu
Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia