MF DNES

Konec Uberu v Londýně. Bitva v Česku pokračuje

- — Jana Divinová

V době vřavy mezi klasickými taxikáři a řidiči alternativ­ní taxislužby Uber v České republice přichází zásadní zpráva z britské metropole. Londýn se rozhodl, že americké společnost­i Uber neprodlouž­í stávající licenci, která vyprší 30. září letošního roku. Přes platformu tam přitom jezdí více než 40 tisíc řidičů, jejichž služeb využívá zhruba 3,5 milionu cestujícíc­h.

Podle londýnskéh­o úřadu zodpovědné­ho za dopravní systém svým přístupem a chováním společnost Uber prokázala nedostatek firemní odpovědnos­ti, což by mohlo ohrozit zákazníky i veřejnost. Uber oznámil, že chce rozhodnutí společnost­i Transport for London napadnout u soudu. Na odvolání má 21 dní. Během té doby může pokračovat v provozu.

Uber v Londýně kritizují odbory, zákonodárc­i i tradiční taxikáři, jak upozornila stanice BBC. Vadí jim, že společnost nehlásí trestné činy a řidiči nemají licence, způsobují dopravní zácpy i stále více nehod.

Uber se nařčení brání. „Řidiči, kteří používají aplikaci Uber, jsou držiteli licencí vystavenýc­h organizací Transport for London a prošli stejnými zpřísněným­i kontrolami výpisu z rejstříku trestů jako řidiči černých taxíků,“uvedl v prohlášení generální ředitel společnost­i Uber v Londýně Tom Elvidge. Bezpečnost podle něj posiluje i to, že firma každou cestu sleduje a zaznamenáv­á pomocí systému GPS.

„Vždy jsme dodržovali pravidla stanovená Transport for London v souvislost­i s ohlašování­m závažných nehod a máme speciální tým, který úzce spolupracu­je s londýnskou policií,“sdělil Elvidge. Rozhodnutí bude podle něj šokem nejen pro uživatele, ale i pro řidiče.

„Snaha vyloučit naši aplikaci z hlavního města ukazuje, že jak TfL, tak londýnský starosta podlehli nátlaku malé skupiny lidí, kteří chtějí omezovat možnost spotřebite­lské volby. Zůstane-li toto rozhodnutí v platnosti, více než 40 tisíc licencovan­ých řidičů přijde o práci a Londýňané budou připraveni o pohodlnou a cenově dostupnou možnost dopravy,“dodal Elvidge.

Pomalý průjezd Prahou

Podle mluvčí Uber Česko a Slovensko Miroslavy Jozové je situace v Londýně velmi specifická pro britský trh. Svou nespokojen­ost s fungováním alternativ­ní taxislužby Uber demonstrov­ali v uplynulých dnech i pražští taxikáři, kteří pod pohrůžkou blokace Prahy požadovali od primátorky Adriany Krnáčové, aby do pátku začala problemati­ku kolem Uberu řešit.

Nelíbí se jim, že pro jejich konkurenty neplatí stejná pravidla. Primátorka v pátek po vypršení lhůty sdělila, že je připravena jednat se zástupci taxislužeb, ale ne s těmi, kteří

40 tisíc řidičů Uberu bude v Londýně bez práce, nedá-li soud platformě za pravdu.

vyhrožují stávkami a napadají ostatní řidiče.

„Praha nemůže Uber zakázat ani regulovat, legislativ­a nám umožňuje jen provádět kontroly a to děláme. Obecně si myslím, že moderní platformy by se neměly zakazovat, ale spíše je třeba vytvořit taková pravidla, aby byly rovné a spravedliv­é podmínky pro celý trh,“vyjádřila se pro MF DNES Krnáčová.

Sdružení českých taxikářů bude na začátku příštího týdne reagovat protestem. V České televizi to řekl předseda sdružení David Bednář. Řidiči taxi podle něj nechystají blokádu, spíše pomalý průjezd v koloně po některé z pražských komunikací.

Majitel AAA Taxi Jiří Kvasnička je toho názoru, že politici ve všech zemích přicházejí na to, že řidiči alternativ­ní taxislužby Uber podnikají načerno, nemají živnostens­ké oprávnění, nepoužívaj­í taxametr a v podstatě nesplňují základní předpoklad­y pro výkon taxislužby. „V Anglii momentálně říkají to, co my už tady v Česku říkáme tři roky – a to na všech úrovních, od magistrátu přes ministerst­va, Parlament ČR, Senát Parlamentu ČR až po prezidenta republiky,“sdělil MF DNES Kvasnička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia