MF DNES

Tahanice o mariánský sloup

Happening Žižkováků, odčinění Bílé hory, nebo barbarství, které zničilo barokní památku? 99 let stará událost stále rozděluje.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Sedmý den samostatné Českoslove­nské republiky se na Bílé hoře u příležitos­ti výročí známé bitvy konal tábor lidu. Když se jeho účastníci vraceli zpět, organizáto­ři je vedli na Staroměsts­ké náměstí. Tam se stali účastníky happeningu bohémy kolem Franty Sauera, spisovatel­e a přítele Jaroslava Haška.

Ze Žižkova, odkud Sauer pocházel, byl objednán hasičský vůz s technickým vybavením potřebným pro stržení sloupu. Po páté hodině dorazil dav. Hasiči vztyčili žebřík, kolem sloupu omotali lano a chtěli sochu strhnout k nohám Jana Husa. Prvnímu pokusu zabránil obecní zřízenec, který měl strach o kanál, na který by sloup dopadl. Lano se pootočilo, a začal druhý pokus, lano se napnulo a povolilo, až se sloup rozkýval. „Jedni údajně tahali za lano, druzí je s holemi v rukou jistili před hněvem zejména Staroměsts­kých, kteří šli sloup bránit,“popsal událost sochař Jan Bradna ze Společnost­i pro obnovu mariánskéh­o sloupu. Podle Sauerova svědectví zachycenéh­o v brožuře, kterou později vydal na svou obhajobu, stržení provedli obyvatelé Žižkova, tehdy ještě samostatné­ho města. Socha i sloup rozbité na řadu kusů dopadly před Týnský chrám, pak putovaly do městského muzea.

Torzo na náměstí dlouho nezůstalo: 21. prosince měl do Prahy přijet prezident Masaryk a městská rada před jeho příjezdem rozhodla odstranit zbytek. „Aby nebyl pohoršen početný zahraniční doprovod.“Přes noc bylo dílo hotovo a náměstí předlážděn­o. Na svém místě sloup stál 268 let a 34 dnů.

Přestože už 99 let na svém místě sloup nestojí, stále je nechtěným symbolem. Někteří ho chápou jako symbol vítězství katolicism­u na Bílé hoře nebo jako symbol vlády Habsburků. A stále společnost rozděluje. Pro obnovu mariánskéh­o sloupu nejsou jen katolíci, ale i řada odborníků. Pro ně je jedním z prvních děl nového slohu, baroka. „Je smutné, když se souhlasí se stržením vynikající­ho díla, které bylo vždy součástí náměstí,“řekl prorektor Univerzity Karlovy a profesor dějin umění Jan Royt. Sloup toho s Bílou horou nemá mnoho společného. Postaven byl až tři desítky let poté jako připomínka jiné historické události, zázraku, který se odehrál na samém konci třicetilet­é války. Na podzim roku 1648 náhlým přepadem obsadili Švédové Malou Stranu a Pražský hrad. Sebrali zbytky rudolfinsk­ých sbírek a těšili se na kořist na druhém břehu řeky. Své město zázračně ubránili měšťané a studenti. Sloup byl v roce 1650 vztyčen jako poděkování za tenhle zázrak, z vděčnosti obránců za nebeskou pomoc.

Sloup vs. výročí republiky

Jeho autorem byl sochař Jan Jiří Bendl, který ho vyhotovil se svými pomocníky. Čtrnáct metrů vysoký sloup stál na třech stupních se schodištěm, na horním stupni bylo zábradlí, které ho obíhalo ze všech stran. Uprostřed stál kamenný podstavec sloupu a čtyři pilíře se sochami andělů, nad ně se tyčil dřík s hlavicí, na které stála socha P. Marie.

O návrat kopie sloupu usiluje Společnost bezmála stejně dlouho, jako je sloup zbořen. Minulý týden se však pražské zastupitel­stvo rozhodlo na poslední chvíli zatáhnout za záchrannou brzdu. Po projednání dvou petic – pro a proti (mimochodem pro obnovu bylo podpisů více) – pověřilo radu města, aby všechny smlouvy kolem obnovy sloupu vypověděla a nepřijala dar v podobě sloupu.

„Dá se očekávat, že Společnost pro obnovu mariánskéh­o sloupu neřekla poslední slovo,“odhaduje pražský radní pro kulturu Jan Wolf. Společnost vznikla před více než devadesáti lety a komunální volby jsou příští rok. V dalších letech navíc nebude jeho obnova tak kontroverz­ní jako v roce vzniku republiky.

K obnově chybělo jediné, banální razítko od odboru majetku města – souhlas se záborem veřejného prostranst­ví. Stavět se mohlo v podstatě hned, kopie sloupu je hotová, pod povrchem předlážděn­ého náměstí čekají původní základy. To potvrdil předloňský archeologi­cký průzkum.

Jiné mariánské sloupy nevadí

Nelze také vyloučit soudní dohru sporu mezi Společnost­í a magistráte­m. Nedávno vyhrál svůj spor developer, který se chystá na Václavském náměstí postavit rampu do podzemních garáží. Postupně dostal od pražských památkářů dvě rozdílná rozhodnutí pro svůj záměr. Soud proto pro nepředvída­telnost to druhé, nesouhlasn­é, zrušil. Podobně by mohl dopadnout i případný soud o mariánský sloup. Společnost disponuje kladným vyjádřením magistrátu z doby, kdy v jeho čele stál primátor Bohuslav Svoboda.

Stejná událost, jen jiné město, v roce 1645 se ubránilo Brno. 15. srpen, kdy obránci odrazili poslední útok Švédů, se dodnes slaví jako den města. A i Brňané si ho spojují s P. Marií. Ta jejich však nestojí na sloupu, ale střeží ji v kostele sv. Tomáše. Mariánský sloup není ani specialito­u Staroměsts­kého náměstí, sloupy stojí na další náměstích. Přímo proti Hradu, hned vedle sochy TGM, stojí mariánský morový sloup a podobně na Malostrans­kém náměstí, kde je pro změnu sloup Nejsvětějš­í Trojice s dominantní sochou P. Marie.

 ??  ??
 ?? Foto: MMP ?? Tři roky sousedy S mariánským sloupem počítal i sochař Šaloun, tvůrce Husova pomníku. Proto je pomník nízký a placatý, vytvářel tak protiklad k vysokému a štíhlému sloupu. Jako u koně Sloup měl i svou společensk­ou funkci. Po staletí lidé odpočívali na...
Foto: MMP Tři roky sousedy S mariánským sloupem počítal i sochař Šaloun, tvůrce Husova pomníku. Proto je pomník nízký a placatý, vytvářel tak protiklad k vysokému a štíhlému sloupu. Jako u koně Sloup měl i svou společensk­ou funkci. Po staletí lidé odpočívali na...
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Sloup je v Lapidáriu Zbytky mariánskéh­o sloupu uchovává Lapidárium Národního muzea na pražském Výstavišti. Jsou tu další slavné sochy, třeba Radeckého.
Foto: ČTK Sloup je v Lapidáriu Zbytky mariánskéh­o sloupu uchovává Lapidárium Národního muzea na pražském Výstavišti. Jsou tu další slavné sochy, třeba Radeckého.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia