MF DNES

Snadná cesta ke zbrani? Místo teorií jsme to vyzkoušeli

-

VČesku je držení zbraně přísně regulované, pořídit si ji může jen ten, kdo splní striktní podmínky. Nebo to tak není? V situaci, kdy k ozbrojován­í povzbuzují politici z různých stran, se MF DNES rozhodla otestovat, jak snadné je to v praxi. Reportér Artur Janoušek požádal o zbrojní průkaz, hladce ho získal a ve včerejším vydání popsal cestu, která k němu vedla. Je to druh reportáže, kde jde stranou teoretizov­ání, zda něco funguje dobře, nebo špatně. Vyrazili jsme do terénu a přesně jsme popsali, co jsme tam viděli a slyšeli.

Málokdy se stává, že by na reportáž přišlo tolik reakcí. Autoři petice proti regulaci zbraní zorganizov­ali e-mailový „kobercový nálet“– reportér prý manipuluje fakty, zákon přece říká, že držitel průkazu musí být „spolehlivý“, záměrně prý útočíme na právo slušných lidí držet zbraň.

Odpověď na námitky je jednoduchá: v reportáži jsme odložili teoreticko­u diskusi o kvalitě i o ideové správnosti paragrafů. Reportér šel, požádal o průkaz, dostal ho a popsal, co zažil.

Popsal, že nikoho nezajímalo, v jakém je psychickém stavu.

Popsal, že prohlídka u praktickéh­o lékaře byla ryze formální.

Popsal, že instruktor adeptům radil, jak po použití pistole dodatečně fixlovat výstražný výstřel.

Popsal, že jediné, co musel udělat, bylo naučit se zacházet se zbraní a nabiflovat se zpaměti 511 otázek.

Popsal, že pokud na první pohled nepůsobíte jako vyložený blázen a zatím jste nespáchali zločin, přístup ke zbrani podle jeho zkušenosti dostanete.

Má to tak správně být? Ať se rozhodne čtenář. MF DNES mu k takovému rozhodován­í v různých oblastech života bude i nadále přinášet podněty v podobě autentický­ch reportáží z terénu.

 ??  ?? Petr Suchomel vedoucí reportérů MF DNES
Petr Suchomel vedoucí reportérů MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia