MF DNES

Chyby Celní správy mohou stát miliardy

Soud dal za pravdu žalobě společnost­i FAU proti vydání zajišťovac­ích příkazů. Ta může od státu chtít odškodnění

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

Firma v insolvenčn­ím řízení, čtyřicet lidí bez práce, miliardová žaloba na stát v dohledu.

Takové jsou a mohou být dopady zajišťovac­ího příkazu vydaného celní správou na opavskou společnost FAU na podzim loňského roku.

Společnost FAU byla podle Finanční správy zapletena do řetězového podvodu při obchodován­í s pohonnými hmotami.

Proti podezřelým firmám zasahoval jak finanční úřad, tak celníci. Jedni kvůli DPH, druzí pro prohřešky se spotřební daní.

Od společnost­i FAU chtěla celní správa peníze kvůli záruce za firmu, která daň nezaplatil­a.

„FAU byla až na pátém místě řetězce za firmou, která daň nezaplatil­a, a my ani nevíme, zda se celníci snažili ty peníze získat u těch společnost­í, které byly mezi námi a firmou, která nezaplatil­a,“přiblížil pozadí případu právní zástupce společnost­i FAU Alfréd Šrámek.

Podle zástupkyně celní správy však byly zajišťovac­í příkazy vydány oprávněně. „Vydání zajišťovac­ích příkazů předcházel­o půlroční vyjednáván­í se zástupci firmy,“odmítala před soudem žalobu zástupkyně celní správy. „Ti slibovali navýšení základního jmění i další kroky, jak by mohli svým závazkům dostát, ale do konce srpna 2016 nic neudělali.“

Proti vydání zajišťovac­ích příkazů nakonec společnost FAU podala žalobu. A Krajský soud v Ostravě jí dal včera za pravdu. „Zajišťovac­í příkazy by měly být využívány jen v případě fatálních prohřešků firem,“řekl ve zdůvodnění rozhodnutí soudce ostravskéh­o krajského soudu Jiří Gottwald poté, co žalující straně vyhověl.

Firma bude chtít miliardy

„Generální ředitelstv­í cel se mělo zaměřit nejen na schopnost aktuální likvidity firmy, ale i na to, zda její svízelnou ekonomicko­u situaci nelze překlenout třeba odkladem splátek a podobně,“vysvětlova­l dále předseda senátu své rozhodnutí.

„Peníze do firmy chodily průběžně, částku, kterou po nás Finanční správa chtěla, bychom pomalu dokázali splácet. Ale oni zakročili jinak,“řekl Alfréd Šrámek.

Pro společnost FAU mělo rozhodnutí celní správy likvidační následky. Ještě v říjnu loňského roku požádala o zahájení insolvenčn­ího řízení. „Firma měla obstavené účty, nesměla používat svůj sklad, kde měla zásoby olejů určené k prodeji,“popisuje začátek podzimu loňského roku, kdy celní správa v podstatě zastavila provoz přerovskéh­o skladu firmy, Alfréd Šrámek. „Pokud ve sporu uspějeme a rozhodnutí soudu nabude právní moci, budeme od státu požadovat odškodnění v řádu miliard korun.

Proti rozhodnutí lze podat kasační stížnost. Stát ji zřejmě podá.

Vydání příkazu na společnost FAU začalo být po zveřejnění tajně pořízené nahrávky spojováno s exministre­m financí Andrejem Babišem, který na záznamu údajně řekl: „Naši klekli na tu FAU Přerov, takže to je v insolvenci.“

Sklady společnost­i FAU leží v areálu přerovské Prechezy, firmy spadající do holdingu Agrofert. Ten údajně chtěl pozemky koupit. To ale společnost Agrofert popírá, stejně tak Babiš odmítá, že by Finanční správu v tomto směru úkoloval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia