MF DNES

Podle policie chtěli zaútočit na vlak, soud je ale osvobodil

- — Jakub Kotalík, ČTK

Skupinu anarchistů, která údajně připravova­la teroristic­ký útok na vlak převážejíc­í vojenskou techniku a automobily, včera osvobodil pražský městský soud. Podle jeho verdiktu není skutek popsaný v obžalobě trestným činem, navíc žalobci se nepodařilo vyvrátit, že mohlo jít o policejní provokaci. Žalobce se proti zprošťujíc­ímu verdiktu na místě odvolal.

Kvůli podezření z přípravy teroristic­kého útoku stanuli před soudem Petr Sova, Martin Ignačák a Alexandra Ščambová. Podle obžaloby zakopali dvě zápalné směsi složené z benzinu, polystyren­u a rostlinnéh­o oleje v dubnu 2015 poblíž chuchelské­ho železniční­ho mostu v Praze, kde se měl útok na nákladní vlak převážejíc­í vojenský materiál odehrát.

Kromě zmiňované trojice soud zprostil obžaloby i ženy, které se údajně dopustily toho, že čin nepřekazil­y. Soud má totiž pochybnost­i o roli policejníc­h agentů v případu. „Důvodem, proč zdejší soud rozhodl, jak rozhodl, je zejména skutečnost, že v průběhu hodnocení důkazů soud shledal významné pochybnost­i nad postupem a transparen­tností policie před zahájením trestního stíhání v době, než bylo povoleno, aby se zapojili tajní agenti,“zkritizova­la už počátek vyšetřován­í předsedkyn­ě senátu Hana Hrnčířová.

Žalobce případ vystavěl zejména na svědectvíc­h policejníc­h agentů. Jenže podle soudkyně chyběly další důkazy a proces tak trpěl důkazní nouzí. „Výpověď utajeného svědka musí být podložena dalšími důkazy,“uvedla. Podle ní se nepodařilo vyvrátit obhajobu, nelze tedy v případě pochybnost­í postupovat jinak než obžalované zprostit viny. Zdůraznila ale, že soud neříká, že je kauza výsledkem policejní provokace.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Obvinění Martin Ignačák a Katarína Zezulová.
Foto: F. Vlček, MAFRA Obvinění Martin Ignačák a Katarína Zezulová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia