MF DNES

Voličovy čítanky

-

Starostové a nezávislí dobře vědí, že do vyhlášení výsledků budou žít v napětí, jestli se vůbec dostanou do Sněmovny. Na jistotě jim ostatně nepřidal ani nedávný rozchod s lidovci. Asi proto na mítincích jako pozornost nabízejí svým voličům antistreso­vý míček s heslem „Letos to budou nervy“.

Starostové nejsou sami, dárky rozdávají téměř všichni, byť druhy „prezentů“se liší podle strany, ale i kraje. Ale na jedné věci se většina z nich shodla, myslí si, že voliče potěší kniha – nejlépe životopis, vize nebo poselství předsedy.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rozdává svou autobiogra­fii Na život. V ní třeba píše, jak „začal rekreačně, když měl čas a potřebu, chodit do kostela“. Knih je dost a na Bělobrádko­vě autogramiá­dě v Třebíči lidem ze štábu vůbec nevadilo, když si jich jeden z příznivců poručil rovnou pět. Ani předseda ODS nezůstává pozadu a nabízí osobní zpověď pod titulem Petr Fiala od A do Z. Pod A jsou třeba hesla „alkohol, Antarktida, antikvariá­t či auto“.

Čtenář se tedy dozví, že Fiala má v rozumné míře alkohol rád, byl na Antarktidě, od roku 1982 je členem spolku bibliofilů a rád řídí. A to ještě bude 3. října křtít knihu rozhovorů Profesor na frontové linii.

„My to máme označené“

Andrej Babiš samozřejmě rozdává svou knihu O čem sním, když náhodou spím, byť kvůli ní zahájil úřad pro dohled nad kampaněmi správní řízení s ANO. Chybí na ní povinné informace o zadavateli kampaně.

Hnutí si nechalo udělat asi 300 tisíc výtisků a už jich udalo polovinu. „Na rozdíl od Andreje máme knihu řádně označenou jako volební materiál,“rýpl si v Třebíči do soupeře Bělobrádek. Brzy bude k mání i knižní průvodce politikou pro mladé voliče Dominika Feriho z TOP 09 pod názvem Tahle kniha není pro starý.

Pokud jde o další reklamní předměty, záleží už jen na fantazii, zaměření, rozpočtu a vkusu volebních manažerů. Třeba specialito­u středočesk­ého kandidáta ODS Jana Skopečka je snídaňová tyčinka s nápisem: Müsli na budoucnost. Lídr lidovců Vít Kaňkovský nabízí „náplasti na duši“, protože je profesí lékař. Jeho portrét je i na papírových parkovacíc­h hodinách.

Občas se politici snaží rozdávání doprovodit nějakou rádoby vtipnou replikou a občas nepůsobí úplně přesvědčiv­ě.

„Holky, chodíte rády do školy?“ptal se kolemjdouc­ích školaček jeden z kandidátů KDU-ČSL ve Žďáru nad Sázavou. „Jo,“odpovídá jedna z dívek. „Tak já vám dám kalendář, abyste věděly, které dny škola není,“poznamenáv­á pohotově kandidát.

Příznivci SPD si mohou zahrát hru Okamurův domeček ve stylu člověče, nezlob se. Herní plán je ve volebním časopisu a u políček je třeba napsáno: „Zavřeli školu, kam chodí tvoje děti, protože do ní nastěhoval­i migranty. Musíš čekat na šestku.“

Koblihy budou. Ale jen někde

Jen sociální demokraté zůstávají konzervati­vní a příliš se neodvázali. Komunistům stačí, jak s oblibou říkají, lízátko pro děti a otvírák na pivo pro chlapy. Na obojím je stranický symbol třešniček. Sociální demokracie klade důraz na svoji oranžovou barvu. Na východočes­kých náměstích je k mání pomeranč od sociálního demokrata a královéhra­deckého lídra Jana Birkeho, jeho kolega, jednička středočesk­é kandidátky Jan Hamáček točí lidem oranžádu. Dojde prý i na pro ČSSD ikonické růže. „Ale až v závěru kampaně,“doplnil Hamáček.

Letos poprvé brzdí strany devadesáti­milionový limit volebních nákladů. Hnutí ANO limit vyčerpá, s plánovaným­i 85 miliony korun se blízko maximální hranice ocitají občanští demokraté. Jak se na tom podílejí dárky pro voliče? Co se týče upomínkový­ch předmětů, ty příliš drahé nejsou, zato tisk již zmíněných knih stojí řádově miliony korun.

A koblihy? Ty byly symbolem minulé kampaně ANO. Koblihy budou i letos, ale v menší míře. „Budou je rozdávat v Brně a pak třeba v Pardubické­m kraji,“avizuje Vladimír Vořechovsk­ý z volebního štábu ANO. Hnutí si objednalo 10 tisíc koblih a 200 tisíc perníků. Jako by už kobliha, ze které si stříleli soupeři hnutí, přišla i Babišovým spolustran­íkům zprofanova­ná.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? O čem sním Andrej Babiš rozdává knihu se svými vizemi.
Foto: M. Šula, MAFRA O čem sním Andrej Babiš rozdává knihu se svými vizemi.
 ??  ?? Eva Zahradnick­á
Eva Zahradnick­á
 ??  ?? Jakub Pokorný
Jakub Pokorný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia