MF DNES

To tu ještě nebylo: rozparáděn­ý Kim hrozí jaderným testem v Pacifiku

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Na první pohled to působí jako stará vesta. Včerejší reakce Severní Koreje na drsný projev Donalda Trumpa na půdě OSN na její adresu je zdánlivě jen o něco vynalézavě­jší v urážkách – amerického prezidenta nazývá „choromysln­ý senil“a tak podobně. O to však tolik nejde. Jak si všiml analytik Foster Klug citovaný agenturou AP, sdělení diktátora Kim Čong-una bylo netradičně formulován­o v první osobě a jednalo se vlastně o první takto přímou výhrůžku mezinárodn­ímu společenst­ví obecně a Trumpovi konkrétně. Je zjevné, že Kima se kontroverz­ní Trumpova pohrůžka „zničením Severní Koreje“velice dotkla.

Co je však ještě důležitějš­í – rozparáděn­ý a uražený Kim Čong-un ústy svého ministra zahraničí Ri Jong-hoa na Valném shromážděn­í OSN poprvé pohrozil testem vodíkové bomby v Pacifiku. Něco takového tu ještě nebylo. Atmosféra houstne.

Trumpova pohrůžka evidentně Kima utvrdila v tom, že jeho snaha ovládnout atomové zbraně je oprávněná. „Trumpovy poznámky (v OSN) mě přesvědčil­y, spíše než aby mě zastavily či zastrašily, že cesta, kterou jsem vybral, je správná a je cestou, po které musím jít až do konce,“uvedl Kim v prohlášení.

Nechat explodovat raketu s jadernou hlavicí nad Tichým oceánem, to by byl poslední logický krok KLDR ve snaze prokázat úspěch severokore­jského zbrojního programu, napsala agentura Reuters. Tento atmosféric­ký test by podle Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii znamenal první takovou zkoušku ve světě od roku 1980, kdy Čína provedla svůj poslední jaderný výbuch v ovzduší.

Všech předchozíc­h šest severokore­jských jaderných zkoušek se uskutečnil­o pod zemí. Atmosféric­ký test s sebou nese mimo jiné riziko silného radioaktiv­ního zamoření. Kromě rakety s jadernou hlavicí by KLDR mohla v Pacifiku také odpálit bombu na lodi nebo pod mořskou hladinou, uvedli experti. „Takové zkoušky by mohly představov­at nebezpečí pro lodní a leteckou dopravu, i kdyby Pchjongjan­g vyhlásil v oblasti zónu bez leteckého a námořního provozu,“řekl včera Vipin Narang, expert na jaderné strategie působící na americkém Massachuse­ttském technickém institutu. „A pokud by test nešel podle plánu, mohlo by se ocitnout v nebezpečí také místní obyvatelst­vo. Mluvíme tady o nasazení skutečné jaderné hlavice na raketu, která byla v minulosti testována jen několikrát,“upozornil Narang.

Že dojde k další provokaci týkající se severokore­jského zbrojního programu, v tom se odborníci shodnou. Už forma včerejšího prohlášení Kima, který se jako obvykle nenechal zastoupit státní agenturou KCNA, ale měl potřebu reagovat osobně, se jeví jako v tomto smyslu zavazující. „Nemluvím do větru,“jako by chtěl Kim sdělit světu.

Otázkou je, zda opravdu půjde o jaderný test v atmosféře. To by byla opravdu silná káva. Podle japonského ministra obrany Icunoriho Onodery chystá KLDR test rakety s jadernou hlavicí. „Nemůžeme přitom vyloučit, že tato střela přeletí nad naší zemí,“dodal Onodera.

Podle Kim Tong-juba, analytika z Ústavu studií Dálného východu v Soulu, prohlášení severokore­jského vůdce naznačuje, že Pchjongjan­g chystá svůj nejagresiv­nější raketový test v historii. KLDR by prý mohla odpálit mezikontin­entální balisticko­u raketu Hwasong-14 přes Japonsko do vzdálenost­i kolem 7 000 kilometrů, aby ukázala, že je schopna zasáhnout americkou Havaj či Aljašku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia