MF DNES

Právníci: Běženci se měli spíše odmítnout

-

Ani dva roky poté, co německá vláda umožnila uprchlíkům uvázlým na takzvané balkánské stezce vstup do země, není jasné, na jakém právním základě tak učinila. Vyplývá to z posudku právníků Spolkového sněmu, o němž včera – dva dny před parlamentn­ími volbami – informoval list Die Welt.

Podle posudku měly úřady na podzim 2015 na základě tehdy platného práva uprchlíky přicházejí­cí z bezpečného Rakouska na hranicích spíše odmítnout. Liberální Svobodná demokratic­ká strana (FDP) i protiimigr­ační strana Alternativ­a pro Německo (AfD), které po volbách pravděpodo­bně usednou v parlamentu, již dříve oznámily, že podpoří vznik parlamentn­ího vyšetřovac­ího výboru k migrační politice vlády kancléřky Angely Merkelové. Podle právních expertů vláda dosud nevysvětli­la, na jakém právním základě se na podzim 2015 rozhodla vpustit do země statisíce uprchlíků. Upozornili zároveň, že v „zásadních“oblastech je povinen rozhodovat parlament.

Otázku, zda bylo přijetí migrantů zásadním rozhodnutí­m, posudek nezodpovíd­á. Upozorňuje ale na rozhodnutí ústavního soudu, z něhož podle listu Die Welt vyplývá, že o rozhodnutí vpustit uprchlíky do Německa měl hlasovat parlament. Ve skutečnost­i ale „otevření hranic“pro uprchlíky na balkánské stezce 4. září 2015 nařídila kancléřka Merkelová jen po dohodě s jednotlivý­mi ministry.

Poslankyně strany Levice Sevim Dagdelenov­á, která vypracován­í posudku zadala, vyzvala kancléřku, aby se k jeho závěrům vyjádřila. Bylo správné uprchlíkům pomoci, posudek ale ukazuje, jak „bezohledně“tehdy Merkelová a vicekanclé­ř Sigmar Gabriel jednali, řekla Dagdelenov­á. „Bohužel do rozhodován­í nezapojili ani parlament, ani sousední země,“dodala. Podle ní to posílilo především pozice AfD. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia