MF DNES

Na slony! Barmští pytláci hlásí útok

Společnost Také takhle fungují zákony všemocného trhu: poptávka po kůži, chobotech a penisech slonů letí vzhůru. Pytláci v Barmě vycítili šanci a vzácní tlustokožc­i začínají být na odpis.

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

„S tím, jak slonů rychle ubývá, vrhají se pytláci na každé zvíře, které vystopují,“říká kapitán Than Naing.

Orientační povědomí o lukrativní­ch cenách, které se v tomto barbarském obchodě vyplácejí, lze získat návštěvou vyhlášenéh­o turistické­ho trhu Bogyoke v metropoli Rangún.

To, co lze běžně zahlédnout na stáncích, je převážně brak. Náramky a sošky z falešné slonoviny. Pokud si vás však prověří na jisté obchodníky napojení taxikáři, zavedou vás trochu stranou od hlavního hemžení, kde už lze dostat originály. Za sloní zub tam v závislosti na jeho velikosti požadují od 140 do 250 amerických dolarů. Za zub! A co teprve za šperky z pravé slonoviny, či za „léčivé“sloní přípravky! Jak vidno, pytláctví je opravdu lukrativní byznys. A skvěle organizova­ný.

Jakmile je slon usmrcen, odřežou z něj pytláci cenné části a předají je prvnímu ze série překupníků. Pašerácké organizace je pak převezou po několika užívaných stezkách do Thajska nebo do Číny.

Cíl – čínský trh

Hlavní trasa obchodován­í se zvířecími komponenty vede podle policie z barmského města Mandalaj přes Lašio do Číny. Do Thajska míří nejméně čtyři pašerácké stezky. „Překazit tyhle kšefty je krajně obtížné, pašeráci totiž mají celou řadu možností,“řekl listu The Guardian Dr. Alex Diment, který se zabývá ochranou volně žijících zvířat. „K převozu menšího množství slonoviny do Číny používají dokonce i mezinárodn­í letiště v Rangúnu a Mandalaji,“dodal.

Sloni jsou dnes ohroženým druhem po celé Asii. Zatímco jejich celkový počet se na počátku 20. století odhadoval na 100 000, nyní jich podle Světového fondu na ochranu přírody zbývá asi 40 000. Barma má po Indii největší populaci asijských slonů, ovšem už to není žádná sláva – žije tam 1 400 divokých a asi 6 000 domestikov­aných chobotnatc­ů.

 ??  ?? Sloní kůže, tygří drápy, náramky a sošky ze slonoviny, to všechno lze zahlédnout na nelegálním tržišti v barmském Mong La. Největší zájem mají čínští turisté. Foto: Getty Images
Sloní kůže, tygří drápy, náramky a sošky ze slonoviny, to všechno lze zahlédnout na nelegálním tržišti v barmském Mong La. Největší zájem mají čínští turisté. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia