MF DNES

Těhotné Evropanky pijí přes míru

Zdraví

-

Rizika konzumace alkoholu v těhotenstv­í ignorují dvě ze tří Francouzek. Příliš mnoho z nich podceňuje vliv mírné či výjimečné konzumace alkoholu na zdraví dětí, které mají přijít na svět. Přesto se podle agentury Veřejné zdraví Francie již rozšířilo povědomí o těchto rizicích.

„Více než třetina Francouzů dnes soudí, že je dítě ohroženo již první vypitou sklenkou, zatímco v roce 2015 jich byla necelá čtvrtina,“konstatuje profesor François Bourdillon, generální ředitel Veřejného zdraví.

Ve výzkumu provedeném letos v květnu u více než tisícovky osob starších patnácti let uvedla téměř polovina dotázaných (44 procent), že popíjení alkoholu není pro dítě bez rizika, zatímco v roce 2015 to bylo jen 25 procent. Pokud jde o to, který druh alkoholu je nebezpečně­jší, odpovědělo 64 procent, že sklenka piva nebo vína je stejně riziková jako sklenka tvrdého alkoholu. V roce 2015 to bylo 53 procent.

Na ústupu jsou rovněž některé falešné představy o popíjení v době těhotenstv­í, jako je ta, že malá sklenka vína čas od času neuškodí. Lidé také lépe znají ničivé účinky alkoholu na zdraví dítěte, jako jsou opožděný vývoj, fyzické anomálie nebo poruchy paměti.

Vědci v první rozsáhlé studii zveřejněné v časopise The Lancet Global Health odhadují, že obětí konzumace alkoholu matkami je ročně 119 000 dětí.

Autoři z Centra pro duševní zdraví a závislosti v Torontu dospěli k závěru, že téměř deset procent žen ve světě v době těhotenstv­í pije alkohol a každá sedmašedes­átá žena přivede na svět dítě s fetálním alkoholový­m syndromem. Evropa v této statistice drží smutný rekord: čtvrtina žen v těhotenstv­í pije. V čele je pět zemí: Rusko, Británie, Dánsko, Bělorusko a Irsko. Častost výskytu fetálního alkoholové­ho syndromu je v Evropě 2,6krát větší, než je celosvětov­ý průměr. Ve Francii podle šetření z roku 2010 pilo alkohol během těhotenstv­í 20 procent žen.

Alkohol, který žena v těhotenstv­í vypije, prochází placentou a plod má stejnou přítomnost alkoholu v krvi jako matka. Plod však není schopen alkohol odbourávat, což na něm může zanechat nenapravit­elné škody, zvláště na jeho mozku. Alkohol je rizikovým faktorem, který vede k úmrtí při porodu, spontánním­u potratu, předčasném­u porodu, ke zpomalení růstu a k nízké porodní váze, uvádějí vědci. K tomu patří fetální alkoholový syndrom, popsaný v roce 1973, který je charakteri­zován fyzickými handicapy, narušenou kognitivní schopností a poruchami chování. (ČTK, Le Figaro)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia