MF DNES

Proces, který dává nahlédnout do života ruských elit

-

Reálné mocenské mechanismy skoro vždy zůstávají skryty ve stínu a speciálně to platí v Rusku. Víme strašně málo o tom, jak se přijímají rozhodnutí, na kterých závisí osudy milionů lidí a miliard dolarů. Podobají se zákulisní rozhovory televizním­u seriálu Hra o trůny, schůzím politbyra, obyčejnému žvanění, anebo jsou něčím mezi tím?

Příležitos­t získat odpovědi alespoň na část otázek dává soud s Alexejem Uljukajeve­m, donedávna ministrem hospodářst­ví, napsal ruský internetov­ý list Gazeta.ru. Poprvé v moderních dějinách Ruska usedl na lavici obžalovaný­ch federální ministr, ale ještě daleko více fascinují „šťavnaté“detaily. Třeba jako je košík značkových klobásek, který nejspíš představuj­e standardní firemní dárek ropného koncernu Rosněfť pro velmi důležité osoby. Anebo starost Igora Sečina (šéfa Rosněfti) o Uljukajevo­vo zdraví v okamžiku, kdy se jej už už chystal vydat do rukou vyšetřovat­elů.

Někdo v tom uvidí vrchol profesiona­lity někdejšího agenta tajné služby, jiný šokující pokrytectv­í a dvojí tvář. Z přepisu odposlechu, který při procesu přednesl prokurátor, vyplynulo, že i teď žije sovětský zvyk obracet se jeden na druhého křestním jménem a jménem otce a tykat si. A o prezidento­vi se mluví v třetí osobě: Vladimir Vladimirov­ič pro jednoho, „náčelník“pro druhého.

V podmínkách téměř naprosté uzavřenost­i ruského režimu, prohlouben­é zručným vytvářením a šířením falešných zpráv, umožňují soudní protokoly alespoň trochu vynahradit nedostatek informací.

Něco podobného se odehrávalo během soudního sporu mezi Borisem Berezovský­m a Romanem Abramoviče­m, ze kterého mohli občané načerpat informace o realitě „kapitalism­u oligarchů“. Dnes je to o tom, jak se vede „boj proti korupci“. Výsledek soudu se jeví čím dál méně předvídate­lný.

Zpočátku se zdálo, že lokomotiva moci se pustila vší silou do „liberálníh­o“ministra Uljukajeva. Ale čím se proces stává otevřenějš­ím, tím méně je to zřejmé. Cožpak měl Sečin v plánu zveřejnit rozhovor s Uljukajeve­m, obsahující delikátní podrobnost­i ze života své společnost­i? Je to cena, kterou se chystal zaplatit za vypořádání se s ministrem?

Paradoxně v ruské realitě vypadá soud navenek jako spravedliv­ý proces, kde právníci jedné strany dokazují, že byl předán úplatek, zatímco právníci strany druhé hájí svého klienta, že šlo prostě o past. Slovo stojí proti slovu. A není tu žádná jasně vyjádřená „vůle státu“. Počítá taková dvojsmysln­ost s vynesením sto kilo. Ovšem kořenů, což u tohoto trnitého keře nebylo snadné. „Byla to těžká práce. Dneska už by nám to nedovolili. Ale díky tomu jsme si tehdy mohli koupit první ledničku,“vzpomíná Avi Ziterspiel­er na doby, kdy mu bylo deset let.

On sám se už do experiment­ů jako jeho otec nevrhá. Za ty dlouhé roky už ví, čemu se na jeho polích daří a co je lepší nechat vyrůstat jinde. Byznys postavil na míchání směsí koření a bylinek. Hledá nejlepší chutě.

Obchody má i v řadě izraelskýc­h měst i v Netanji, Aškelonu nebo v Eilatu, ale tady v Galilejské­m Betlémě je ten hlavní. Vypadá jako hangár. Je hned vedle polí a jsou v něm dlouhé řady stolů s mísami plnými koření. Ovšem téměř vše je už ve směsích. Ty si každý vybere podle toho, co chce vařit, jestli rybu, hovězí, nebo kuře. Jiné koření je zase pro sýry nebo pizzu a další směsi pro rýži nebo polévku. Taky se dá vybírat podle kuchyně marocké, irácké nebo africké.

Celkem tu je na 700 různých bylin, čajů a koření. Vše se samozřejmě v Izraeli nepěstuje, nebylo by to ani možné. To, co je třeba, Avi Ziterspiel­er dováží. Nedá například dopustit na papriku z Maďarska. Sám ji považuje za nejlepší koření, protože je prostě dobrým základem pro směsi. Naopak, ze šafránu – nejdražšíh­o koření vůbec – uchvácený zrovna není.

„Dneska už je v Izraeli hodně pěstitelů bylinek. Bylo třeba přijít s něčím novým. Není snadné uživit se jen zemědělstv­ím, ani tady, stejně jako jinde ve světě,“vysvětluje, proč se na rozdíl od rodičů víc zaměřil na vymýšlení směsí. Vše, jak říká, nejdřív testuje sám na sobě.

Staré versus to nejmoderně­jší

I když se na první pohled může zdát, že Izrael je nepříliš úrodná jednoznačn­ého verdiktu? Zatím se zdá, že obě strany utrpěly škody na pověsti. Jeden jako možný úplatkář mezi relativním­i liberály, druhý jako možný „provokatér“mezi relativním­i jestřáby. A hlavně – ani jeden nevypadá jako bojovník za blaho státu a společnost­i.

Těžko si lze představit, že se proces najednou otočí proti samému Sečinovi. To by bylo příliš drastické porušení veškeré logiky ruské soudní politiky. Pokud soud nečekaně shledá, že důkazy proti Uljukajevo­vi jsou nedostateč­né, bude to vypadat, že právě Sečin pomluvil kompetentn­ího ministra, který mohl pro zemi udělat hodně užitečného, kdyby neseděl v domácím vězení. země, konkurence mezi zemědělci je tu vysoká. Ne každému se ale podaří přijít s něčím úplně novým, jako jsou zkultivova­ná cherry rajčata – další celosvětov­ý úspěch Izraele. Zaujmout je však třeba.

Na letošním zemědělské­m veletrhu v Tel Avivu se tak návštěvníc­i mohli stát svědky neuvěřitel­ného spojení světa high-tech a zemědělstv­í. V nápadech, jak co vylepšit, se tu někteří doslova předháněli. Třeba firma Zeraim Gedera, která v Izraeli funguje už od roku 1952, se rozhodla předvést své produkty tak, že návštěvník­ům dala brýle pro virtuální realitu a promítala jim videa se šťavnatými červenými rajčaty, svěžími melouny.

Ne že by na ně a na tanečnici s nimi na břehu moře nebyl pěkný pohled, ale nebyla by lepší obyčejná ochutnávka?

„Zelenina, to není jen něco obyčejného k jídlu, je to také zážitek, a ten se snažíme přes to video zprostředk­ovat,“vysvětluje mi šéf jejich marketingu Lior Kuschnir. Asi nejsem dostatečně moderní, abych to dokázala ocenit. Pořád bych radši ochutnala.

Téměř dokonalé spojení světa informační­ch technologi­í a práce na poli tam ovšem předvedla firma PickApp. Díky jejich aplikaci a mobilním telefonům může mít farmář jasný přehled o tom, kdo a kolik během dne sklidil, zda přitom ovoce či zeleninu nepoškodil, jak dlouho měl přestávku na oběd a tak dále. Stačí jen kódy na bedýnkách a mobily v rukou sběračů. Práce každého z nich se díky tomu dá později zkontrolov­at.

Farmář tak velmi rychle zjistí, kdo naházel jablka do bedny a potloukl je tak, že už se nedají prodat, kdo toho dne sklidil nejméně... Namítám, že to z lidí může dělat otroky. „Některým se to líbí. Hned se díky tomu pozná, kdo svou práci nedělá dobře a vina nepadá hned na všechny,“hájí aplikaci jeden z jejích tvůrců Joram Gommershta­dt.

Ziterspiel­erova farma oproti tomu působí jako z minulého století. Je však na ni hrdý: „Byli jsme bio dřív, než to přišlo do módy.“Stále se drží starých zásad, jaké jsou popsány ve Starém zákonu. Tedy například, že se pole každý sedmý rok nechává ladem. „To pak máme hodně času a jezdíme na výlety… Třeba do Prahy,“vtipkuje.

Ve srovnání s high-tech novinkami, kterými Izrael žije, to vypadá skoro neuvěřitel­ně. „Obchodníci dneska nevědí, jak koření prodávat, a lidé zase nevědí, jak ho používat,“přibližuje Avi Ziterspiel­er tajemství svého úspěchu. Zakládá si na tom, že zaměstnanc­e ve svých obchodech školí, aby uměli zákazníkům poradit, jak s tím, co si koupí, správně zacházet.

Je to podle něj věda, protože nejde jen o chuť. „Například černucha setá pomáhá při cukrovce. Kurkuma zase proti demenci,“vyjmenováv­á. „Dneska máme problém s jídlem a léky. Přitom by někdy stačilo, když budeme správně jíst a používat koření a bylinky,“vysvětluje filozofii svého byznysu, kterým dneska dobývá svět.

Pěstovat ovoce a zeleninu se daří i díky izraelském­u vynálezu – kapkové závlaze. Díky ní se totiž dá zalévat tak, že se voda odpařuje jen minimálně.

Záhodno je vrátit se na začátek, k umění ruského režimu přesně filtrovat informace. Jestli něco takovým filtrem projde, znamená to, že se to někomu hodí. Lze však předpoklád­at, že je to složitější než střet dvou skupin, z nichž jednu ztělesňuje Sečin a druhou Uljukajev. V tomto konfliktu je přinejmenš­ím ještě třetí strana, řekněme „mladí jestřábi“, která slouží jako nástroj při vyřizování účtů mezi velkými figurami.

Čili neposkvrně­ná zůstává pouze nejvyšší moc – a také oni, noví bojovníci proti korupci. Dřívější pokolení ruské elity požírá samo sebe a chystá se uvolnit místo novému dorostu – to může být skrytý smysl toho, co se odehrává. (ČTK/Gazeta.ru)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia