MF DNES

Nový trend: obecní elektřina

Německé obce si samy vyrábějí elektřinu. V Česku je to spíš výjimečné.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Není to tak dávno, kdy bylo zcela nemyslitel­né, aby si lidé vyráběli elektřinu za humny. O to se přece starají velké elektrárny. Jenže časy se mění a dnes namísto obřích zdrojů nastupují malé výrobny blízko obci.

Po cestě k soběstačno­sti jde už řadu let i hornofalck­á obec Ursensolle­n se zhruba 3 600 obyvateli. Její starosta Franz Mädler říká, že nejjednodu­šší je začít s úsporami. „Ve dvou fázích jsme vyměnili všech 600 svítidel v ulicích i osvětlení v budovách. Dnes už máme všude LED svítidla. Díky tomu ušetříme 37 tisíc eur ročně,“tvrdí.

Vedle toho se v Ursensolle­nu pustili do produkován­í elektřiny. Výrobny staví nejen sama obec s partnery, ale i soukromníc­i. Na katastru obce je pět větrných turbín – jedna patří obci, další družstvu, do něhož se zapojilo 64 obyvatel, a zbývající tři komerčnímu provozovat­eli, který park vyprojekto­val.

Solární panely jsou na čtyřech obecních budovách – základní škole, střední škole, radnici a čističce odpadních vod – a na dalších 350 soukromých střechách. Navíc je v obci bioplynová stanice, kterou vlastní soukromý zemědělec. Všechny zdroje vyrobí za rok násobně větší množství elektřiny, než obec spotřebuje.

To ovšem neznamená, že by Ursensolle­n už teď byl zcela soběstačný. Nemusí foukat vítr nebo svítit slunce přesně ve chvíli, kdy si lidé chtějí uvařit kávu. Mädler říká, že zastupitel­stvo zkoumá i možnosti, jak elektřinu skladovat, zatím se to však nevyplatí. A tak přebytečná elektřina končí na energetick­é burze.

V nejbližší době mají ale v obci vzniknout dvě dobíjecí stanice pro elektromob­ily. A soukromý investor chystá na deseti hektarech novou fotovoltai­ckou elektrárnu.

Investice do výroby elektřiny se Ursensolle­nu vyplatí. Mädler tvrdí, že za dvacet let obec ušetří milion eur. Díky výkupním cenám s dvacetilet­ou garancí šlo podle něj o bezrizikov­ou investici, peníze si obec půjčila od bank.

„Ale peníze pro nás nejsou hlavní motivací. Chtěli jsme svým dílem přispět k tématu opuštění jaderné energie v Německu. Nechceme tu dalším generacím zanechat tuny atomového odpadu,“říká vystudovan­ý elektroinž­enýr.

Bez podpory rozvoj umřel

Zatímco v Německu či v Rakousku jsou obcí jako Ursensolle­n kvanta, v Česku je to spíše rarita. „Tak komplexní projekt využití různých obnoviteln­ých zdrojů u nás nemáme. Nejvíce se mu blíží středočesk­é Kněžice, které jsou díky bioplynové stanici a kotelně na biomasu energetick­y soběstačné. Obecní větrnou elektrárnu u nás provozují tři obce,“říká energetick­ý expert Hnutí Duha Karel Polanecký.

Jinde zase mají panely na obecních střechách, například v Litoměřicí­ch. „V současné době město provozuje tři fotovoltai­cké elektrárny. Ročně vyrobí zhruba 80 megawattho­din elektřiny, z čehož se přibližně 40 procent využije přímo na místě v budovách,“říká Jaroslav Klusák, energetick­ý manažer Litoměřic.

Město na Labi také zkoumá možnosti využití geotermáln­í energie pro vytápění. Zároveň chystá první aktivní veřejnou budovu v Česku, která bude vyrábět více energie, než sama spotřebuje: přebytky budou využity pro elektromob­ilitu.

Nejčastějš­ím obecním využitím obnoviteln­ého zdroje jsou podle Polaneckéh­o stále výtopny na biomasu, kterých je v Česku kolem padesáti. Jenže všechny obecní projekty výroby elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů jsou už „staré“, nic nového nevzniká. I starosta Kněžic připouští, že za dnešních podmínek – tedy bez podpory – by jejich projekty nemohly vzniknout.

„Stát si dobře neuvědomuj­e, že když po nějakou dobu přidusíte rozvoj, tak to nakonec úplně umře,“říká bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. „Chybí jasná vize a podpora z nejvyšších míst, to má dopad i na chování v obcích. Jde navíc o dlouhodobo­u investici, drobní investoři se koukají spíše krátkodobě, chtějí rychlou návratnost,“dodává předseda Komory OZE Štěpán Chalupa.

Obnoviteln­é zdroje mají kvůli solárním baronům a nezvládnut­é podpoře z dřívějška pošramocen­ou reputaci. Lidé nechtějí, aby jim za domem stály vrtule. Nicméně i Mädler připouští, že se v Ursensolle­nu kvůli větrným turbínám setkali s odporem místních.

Jenže názor občanů může změnit třeba právě zisk, který mohou z elektřiny vyrobené ve „vlastní“elektrárně mít. S větší podporou komunitní energetiky počítá také v současnost­i projednáva­ná evropská legislativ­a, označovaná jako zimní energetick­ý balíček. Má například usnadnit situaci těm, kdo si elektřinu sami vyrábějí.

Balíček reaguje mimo jiné na to, že Unie za ostatními regiony světa zaostává. Zatímco ještě v roce 2004 měla Evropská unie více než poloviční podíl na celosvětov­ých investicíc­h do zelených elektráren, dnes je to už jen 17 procent.

„Chtěli jsme svým dílem přispět k tématu opuštění jaderné energie v Německu.“Franz Mädler, starosta Ursensolle­nu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia