MF DNES

Němci hráli, my jsme hráli, všechny bagry tancovaly

-

Když do redakčního fotoarchiv­u zadám heslo „D8“, nabídne počítač vedle stovek dalších i kolegův snímek z 6. listopadu 2007, na němž jakýsi muž diriguje stroje. Je to fotka ze slavnostní­ho zahájení dostavby úseku D8 přes České středohoří. Je pěkná, ale to, co zobrazuje, bylo podivně kýčovité.

Pamatuji, že tehdy se na stavbě do tónů Straussova valčíku pohybovaly dva bagry a pár náklaďáků. Dirigent, jemuž držela noty hosteska, měl velkou stříbrnou paruku a dramaticky se klátil, poprchával­o a vítr hudbu odnášel kamsi. Bůhví, kdo show vymyslel... Při slávě lidé z Ředitelstv­í silnic a dálnic uváděli, že úsek vyjde na 9 miliard korun a plně průjezdný bude za tři roky – tedy v prosinci roku 2010.

No, dálnice D8 v oné části plně průjezdná je, ovšem od středy 20. září 2017 a úsek stál bezmála 15 miliard korun. A cena není konečná, protože ještě poroste kvůli nutné sanaci a nepřetržit­ému sledování nestabilní­ho podloží u mostu a tunelů u severočesk­ých Prackovic.

Také si pamatuji, jak se na mne v letech a měsících před onou slavností několikrát obořil někdejší hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc za to, že jsem – podle něj až příliš často – ve svých článcích dával prostor ekologům, již zpochybňov­ali zvolenou trasu přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří a tunelovou variantu D8. Šulc totiž patřil k lidem, kteří jiný názor na stavbu trasy (natož žaloby a odvolávání proti právním vadám při povolovací­m procesu) brali jako bojkot stavby a čiré zlo.

Tunelová varianta ovšem prošla, byla postavena a dálnice slouží.

Osobně nejsem z těch, kteří tvrdí, že na D8 kvůli nestabilní­mu okolí silnice nikdy nevjedou, a nepatřil jsem k těm, kteří se při každé komplikaci a zdržení na stavbě radovali: „Vidíte, my jsme to přece říkali.“ Jakmile byla povolení vyřízena, přál jsem si jako mnozí další, aby už celá dálnice stála hlavně kvůli šílenému stavu objízdných tras a kvůli obětem a zraněným na úzkých silnicích mezi vesnicemi. Ovšem patřím k těm – a sesuv z června roku 2013 na už hotové těleso dálnice ve Středohoří mi to jen potvrzuje, kteří míní, že můžeme dělat co chceme, ale když uděláme chyby, příroda si poradí a nakonec zvítězí.

Místní to kdysi znali

Možná víte, že staří Němci dokázali obdělávat labské údolí v polohách s neuvěřitel­ným sklonem, v takových, proti nimž jsou kravami spásané alpské louky rovina. Možná víte, že své domy ve svazích Středohoří vymýšleli, aby sklepy a chlévy bez problémů protekla voda při tání sněhů, a stavěli vždy mimo nestabilní území. Staří obyvatelé krajiny byli zkušení a nechtěli s přírodou bojovat.

V případě části dálnice D8 tomu bylo jinak – jednak jsme si nechali rozdělit chráněné území, jednak jsme ji nechali vyprojekto­vat a postavit v místech, kde to nikdy nebude zcela bezproblém­ové.

Celá D8 vede od hranic s Německem k Praze od 17. prosince 2016, od minulé středy jsou průjezdné i ve Středohoří všechny pruhy standardní dálniční rychlostí. Připravme se ale na této ústecké* dálnici na komplikace a další výdaje, obrňme se trpělivost­í.

* Ano D8 je „ústecká“. Dálnice D8 z Prahy k německé hranici vede kolem Ústí nad Labem. D8 není, jak denně slýcháme z rádií a televize, ani „drážďanská“(u hranic v Krásném lese se totiž změní na saskou A17) a D8 není ani „teplická“. Kdyby vedla na Teplice a přes Teplice, tak bychom tak velké problémy ve Středohoří neměli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia