MF DNES

Toulavý autobus v Africe vozí děti, zlé duchy nebere

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Již čtyři a tři čtvrtě roku provozujem­e pět tisíc kilometrů od Zoo Praha autobusovo­u linku. Náš Toulavý autobus vozí děti z vesnic na okraji kamerunské rezervace Dja na exkurze do záchranné stanice poblíž hlavního města, kde mají možnost vidět gorily jinak než jenom jako maso na talíři… Snažíme se postupně změnit jejich náhled nejenom na gorily, ale na přírodu a její ochranu vůbec.

Teď Toulavý autobus postihla doposud největší závada: ulomilo se mu přední kolo. Nikomu se bohudík nic nestalo, budeme však muset urychlit náš plán na zakoupení jiného vozidla, byť jen o pár měsíců. Během dosavadníc­h více než čtyř a půl roku provozu ujel Toulavý autobus desetitisí­ce kilometrů nejen po slušných asfaltkách, ale i po pralesních cestách. Dostal opravdu hodně zabrat. A to nepočítám jeho „minulý život“, kdy po celá léta – natřený lila barvou – vozil školačky v Saúdské Arábii. Na potíže jsme ovšem v Kamerunu zvyklí.

Vůbec nejhorší situace nastala hned na jaře 2013. Při koupání v řece Dja utonul řidič Toulavého autobusu. To byla tragédie sama o sobě, jenže místní lidé si ji navíc spojili se zlými duchy. Posedli prý náš Toulavý autobus, a proto se jeho řidič utopil. Po nějakou dobu se zdálo, že budeme muset projekt ukončit. Nikdo by nám své dítě nesvěřil. Naštěstí v oblasti, odkud pocházel, naši spolupraco­vníci zanedlouho zjistili, že již dříve se tam utopili další dva jeho rodinní příslušníc­i. A bylo jasno! Zlí duchové neposedli Toulavý autobus, nýbrž řidičovu rodinu. Mohli jsme tedy projekt znovu rozjet.

Výčet všech úskalí a problémů, jimž jsme museli čelit, by zabral ještě hodně papíru. Ale i tak je myslím zřejmé, že realizovat tento projekt není jednoduché a že sehnat, zakoupit a přepravit do Afriky jiný přiměřeně ojetý autobus by nemělo být tím nejsložitě­jším, co jsme dosud absolvoval­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia