MF DNES

Civilizace umírají na lhostejnos­t

Nevhodné použití metod a logiky práva vede k destrukci přirozenýc­h lidských vztahů. Jak se říká, „cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly“. Co začne pokutami za pozdní vyzvedáván­í dětí ze školky, může skončit zánikem celé společnost­i.

-

Před časem v jednom velmi moderním, demokratic­kém a racionálně uspořádané­m státě zkusili zabránit pozdnímu vyzvedávan­í dětí v mateřských školách. Do té doby totiž bylo jedinou sankcí pro zaneprázdn­ěné rodičovské opozdilce jejich špatné svědomí. Řešení spočívalo v zavedení pokut za pozdní příchod. A výsledek se brzy dostavil. Nejen, že se situace nezlepšila, naopak se mnohonásob­ně zhoršila! Rodiče to začali vnímat jako obchod. Za zpoždění zaplatili, nebyl tedy důvod mít špatné svědomí. Tím to však neskončilo. Neúspěšná metoda finančního postihu byla zrušena a vše se zdánlivě vrátilo do původní podoby. Jenže… nevrátilo! Počet dřívějších opožděných vyzvednutí dětí se neobnovil a zůstal už nadobro několikaná­sobně vyšší. Není to poprvé ani naposledy, co se ukázalo, že nevhodné použití metod a logiky práva vede k destrukci přirozenýc­h lidských vztahů. Ne nadarmo stará moudrost říká, že „cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly“.

Příběh o prodeji „odpustků“, v tomto případě rodičům pozdě vyzvedávaj­ícím děti v mateřské škole, nejen připomíná nešťastnou kapitolu historie katolické církve kritizovan­ou i naším Janem Husem, ale především je dokonalou paralelou něčeho velmi vážného. A tím je takzvaná společensk­á smlouva.

O společensk­é smlouvě psali už filozofové Jean-Jacques Rousseau či Thomas Hobbes a přesvědčil­i nás, že v každé společnost­i existuje nepsané ujednání všech se všemi, především mocných s běžnými občany, o základních principech fungování celého společenst­ví. Dodnes se mnozí dohadují o tom, zda je to dobře, nebo špatně. Společensk­ou smlouvu někteří kritizují za to, že jejím prostředni­ctvím lidé „prodávají“část své svobody za garanci bezpečí a sociálních, případně jiných jistot. Jiní naopak chválí společensk­ou smlouvu jako jedinou možnou cestu k tomu, aby nenastala válka všech proti všem. Těžko říct, na čí straně je více pravdy. Ono totiž není podstatné jen pojmenován­í, kdo, komu a čím je ve společnost­i povinován. Jsem přesvědčen, že dnes je daleko významnějš­í říct odkdy, dokdy a proč společensk­á smlouva funguje.

Jinak řečeno… i dnes jsou lidé ochotni „něco slevit“ze svých svobod, pokud jim státní moc bude schopna garantovat, že smlouvy, jež uzavřou, budou platit. Že nedodržené povinnosti bude možné soudy vynutit. Že jejich obydlí bude nedotknute­lné. Že zloději a násilníci skončí ve vězení. Že v případě nouze a nebezpečí je hasiči, policisté a vojáci ochrání…

Taková společensk­á smlouva ovšem logicky existuje jen tak dlouho, dokud je naplňována reálnými skutky ze strany státní moci a důvěrou v tyto skutky ze strany občanů. Právo i reálná moc přitom musí ztělesňova­t hodnoty společnost­í sdílené, mají-li být věrohodné a dlouhodobě respektova­né. Zkrátka vláda, parlament a justice musí opravdu pracovat a lidé jim musí věřit, že to dělají čestně a správně.

Moderní stát se drolí

Je tomu tak? Je tomu tak v našem státě? Je tomu tak v Evropě? Není pochyb, že na mnoha místech starého kontinentu se dnes tradice moderního státu viditelně drolí. Jak jinak se dívat na situace, kdy státní moc není schopna garantovat existenci jednoho práva na svém státním území. Tolerance k polygamii a k nezletilým manželkám jsou toho jen křiklavým příkladem. Jak hodnotit kroky vlád dlouhodobě fakticky znemožňují­cí ochranu občanů před děsivě narůstajíc­ím počtem teroristic­kých útoků? Co říct na opatření, která už na první pohled logicky nemohou vést k proklamova­ným cílům?

V Evropě s volným pohybem všech lidí jsou nucené přesuny migrantů ze státu do státu zbytečným vyhazování­m peněz, když se všichni obratem mohou, nejsou-li internován­i, opět přesunout, kamkoli chtějí. K čemu je dobrá tvrdá regulace legálních zbraní, kterými se prakticky trestná činnost nepáchá? Jak je možné, že v tradičním demokratic­kém státě státní moc není schopna realizovat verdikty o návratu migrantů, kterým nebyl udělen azyl, do země původu?

Smutnou notorietou jsou už dnes pokusy vlád zbavit se odpovědnos­ti za vládnutí bezbřehou tvorbou stále nových zákonů činících z každé běžné situace správní a soudní řízení. A to za současné snahy některých vlád pojistit si poklidné „vládnutí“útoky na svobodu a nezávislos­t soudců i celé justice.

Společným jmenovatel­em toho všeho je neochota „nést břímě vlády“. Neochota státních mocí plnit „závazky“ze společensk­é smlouvy ve vztahu k vlastním občanům. Neochota vidět problémy a pak hledat jejich řešení.

Co z toho plyne? Sankcí za porušení norem slušnosti, jako to bylo v případě pozdního příchodu rodičů pro dítě do školky, je špatné svědomí. Sankcí za porušování společensk­é smlouvy ze strany státní moci je ztráta důvěryhodn­osti v očích občanů.

Podíváme-li se na společensk­ou smlouvu jako na minci, potom, je-li její jednou stranou nedůvěryho­dná vláda, druhou stranou je lhostejnos­t občanů. A na takovou lhostejnos­t se rozhodně nelze dívat lhostejně! Lhostejní občané totiž v těžkých časech nevidí naprosto žádný důvod za svou společnost „žít a umírat“.

To není nadsázka. Právě identifika­ce lidí se společnost­í, státem a jeho právním systémem, je základním kamenem fungování každé společnost­i i každého státu. Spartští vojáci by nepřijali dobrovolně smrt proti jasné přesile Peršanů v bitvě u Thermopyl, kdyby necítili morální povinnost zachránit „svůj svět“. Mladí čeští muži by dobrovolně nešli umírat za druhé světové války v řadách britského letectva, kdyby se neidentifi­kovali se svým státem.

Jak asi skončíme?

Bylo by to tak i dnes? Obávám se, že státní moci v řadě evropských států vědomě, či nevědomky pracují na tom, aby tomu tak nebylo. Zapomínají na to, že lidé jsou ochotni se materiálně uskromnit, zříci se pohodlí i některých svobod, ale jen pokud vidí, že to má důvod a smysl. Zapomínají, že civilizace nezanikají prvořadě z vnějších příčin, ty jsou jen důsledkem vyprázdněn­osti vnitřní. Civilizace umírají na lhostejnos­t. Zkusme prosím pamatovat na smutné důsledky snahy nahradit sankci špatného svědomí u pozdních příchodů rodičů pro děti do školky peněžní pokutou. Rozbitý důvod pro špatné svědomí už nebylo možné obnovit. Stejně tak je prakticky nemožné vzkřísit a v krizi ubránit společnost, když v tom lidé nevidí žádný smysl.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ?? Roman Fiala místopředs­eda Nejvyššího soudu
Roman Fiala místopředs­eda Nejvyššího soudu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia