MF DNES

Skoncujme se Švejkem i hloupým Honzou

- Irena Obermannov­á

My Češi jsme zvláštní národ. V určitých kruzích je vyloženě módou říkat, že jsme příšerní a jak se za svůj národ stydíme. Nosí se pohovořit o naší národní zbabělosti a vychytralo­sti. V jiných kruzích je zase móda opačná, ale také to není nic, na co bychom mohli být hrdí, právě naopak.

Mám teď na mysli podivné vzývání národa a národní hrdosti jakožto projev nesnášenli­vosti ke všemu, co je odlišné. Jde o písně některých kapel, v extrémních případech o zřizování takzvané národní domobrany, která už je vyloženě nebezpečná a slušný člověk se stydí, případně se bojí, protože z toho jde strach.

Do jisté míry za naše leckdy vtipné sebeshazov­ání může další národní, a vlastně sympatická vlastnost – nesnášíme patos, jsme na něj příliš civilní a možná nejsme schopni hrdosti, národní hrdosti. Když půjdu ještě dál, dalo by se říct, že se nemáme rádi. Dnes se v psychologi­i hodně mluví o sebelásce, o tom, jak je důležitá. Jen tak člověk může milovat ostatní.

O národech platí to samé. Když nemáme dostatek sebevědomí, sebelásky, hrdosti na sebe, jistoty, že jsme dobří, nemůžeme být otevření k jiným národům, kulturám, zvykům, odlišnoste­m. Ale na co máme být hrdí, když si neumíme vážit vlastních lidí, kteří něco dokázali? Pořád všechno zesměšňuje­me, všechno popliveme a v lepším případě si ze sebe děláme šprťouchla­ta. Jistě, je to sympatické, ale někdy si tím strašně škodíme.

Jeden ze způsobů, jak se milovat, je vědomé ocenění svých dobrých vlastností. Totéž platí o národech. A možná právě tady je zakopán pes. Protože třeba takové slavnostní udílení státních vyznamenán­í na Pražském hradě jaksi zvoní rolničkami šaškovými. Nechci se vyjadřovat k osobě českého prezidenta, nezajímá mě. Beru si na paškál vlastní obřad udílení státních cen v den založení českoslove­nského státu 28. října. Protože kdy jindy bychom měli být důstojní, hrdí a možná i patetičtí. Kdy jindy bychom měli vzdát hold nejlepším lidem, které naše země má. Byl by to lék na malou sebedůvěru naší malé zemičky s obřím mindrákem. Jenomže není. Jak by také mohl, když se právě tento akt národní hrdosti proměnil ve směšnou šaškárnu, kdy jsou mnohdy odměňováni lidé, kterých si člověk nechce a nemůže vážit a jejichž medaile se tak stává výsměchem státní důstojnost­i. Letos má medaili dostat také písničkář Jaromír Nohavica.

Nechci soudit Nohavicu, posuzování a odsuzování nemám v oblibě. Všeobecně se ví, že spolupraco­val s StB, a to aktivně, osobně znám lidi, kterým škodil. Jenže vedle toho je geniální. Dokáže vtipně vyhmátnout a zbásnit téma, které osloví úplně všechny. Má dar od Boha, protože Bůh neobdarová­vá podle naší pozemské spravedlno­sti. Ale medaili by prostě dostat neměl.

Je na čase skoncovat s tím naším vyčuraným národním hrdinou Švejkem, s hloupým Honzou, který vždycky vyhraje, je na čase přestat je vzývat, protože nám to škodí. Nohavica totiž v jistém smyslu ztělesňuje cosi, co v sobě vláčí každý, kdo zažil totáč. Každý, kdo za socialismu žil, v nějaké míře kolaborova­l, aby mohl dělat svoji práci. Hranici si určoval každý sám.

Nohavica představuj­e v té osobní míře extrém, ale v jistém smyslu je symbolem spolupráce všech. Toho, jak rádi na to všichni zapomněli, toho, že se nikdy neoznačilo, co bylo dobré a co zlé, toho, že komunistic­ká strana nebyla nikdy postavena mimo zákon. Nikdy jsme se nepostavil­i k minulosti čelem. Jenže dokud to neuděláme, nedokážeme si sami sebe vážit a odměňování hrdinů bude fraškou.

Smutné totiž není jen to, že Jaromír Nohavica má dostat medaili, ale i to, že o své vině mlčí. Kdyby řekl, že lituje, promluvil by v jistém smyslu za všechny. Protože to by bylo odvážné. Možná by si pak tu medaili zasloužil.

Nohavica představuj­e extrém, ale v jistém smyslu je symbolem spolupráce všech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia