MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Českou politiku na několik dní zastínila autonehoda volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka. A lze tipovat, jak zareaguje Andrej Babiš, až dostane do rukou data o tom, jaký prostor Zaorálkova díra v hlavě dostala v médiích. Bude to krvavá příhoda při krájení cibule? Nešťastný pád z okna? Ošklivé poklování hejnem čápů?

● Díky autonehodě ale nechal rozvedený Zaorálek nahlédnout do svého soukromí: při popisování okolností svého zranění se bezděky vůbec poprvé přiznal ke svému letitému vztahu s bývalou moderátork­ou ČT Šárkou Bednářovou. Je to dobře, národ má právo vědět, s kým se kandidát na premiéra radí a také s kým uléhá.

● Ženy jsou vůbec předvolebn­ím hitem. Po Babišově červencové svatbě a Zaorálkově bouračkové­m coming outu se tento týden oženil také ekonomický expert

ODS Jan Skopeček. A na rozdíl od Babišovy ženitby na farmě a Zaorálkovy hromádky to byla svatba hezky postaru, v katolickém kostele. Je to sice kostel křižovníků s červenou hvězdou, ale snad mu to modří ptáci projednou odpustí.

● Brněnský kandidát KSČM, automechan­ik Oldřich Duchoň, si dal na plakáty, že je už třicet let demokratic­ky, permanentn­ě nasr.ný – a prý „furt nic“. Jeho předseda Vojtěch Filip naopak tvrdí, že on nasr.ný není. Názory dalších soudruhů a soudružek zjišťujeme.

● Někteří citlivější zákonodárc­i před volbami propadají melancholi­i –a s ní i pravdomluv­nosti. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba se s kolegy rozloučil oběžníkem, který uzavřel slovy: „Snad zákony našich nástupců budou vůči lidu prostému milosrdněj­ší, než byly některé z dílny naší.“

● Nejdřív nám vzali rum, teď nám chtějí bruselští katani sebrat i tuzemák. Tamní vědátoři v něm prý našli nějakou rakovinotv­ornou látku. Ale náš, český ministr zemědělstv­í Marian Jurečka se nás konzumentů zastal: požádá o výjimku, abychom si mohli pít, co chceme. Naši národní rakovinu si z Bruselu rozvracet nedáme!

● Ženy s imunitou přecházejí do útoku. V novém volebním období by rády ve Sněmovně zřídily kojírnu, protože si na rozdíl od některých západoevro­pských poslanecký­ch soudružek zatím netroufají kojit přímo při projevech na plénu. Drtivá většina našich poslankyň už je sice… řekněme zkušenější­ch, takže jim žádné kojení nehrozí, ale proč ne. A chlapi by recipročně měli žádat kulečník nebo šipky.

● Ministryně Karla Šlechtová se ohradila proti naší informaci, že má modré vlasy – a dokládá to fotografií, kde je blond. Její mluvčí Jiří Landa ale obesílá redakce žádostí, aby média používala jen aktuální fotky ministryně: přikládá jich osm – a na všech má Šlechtová vlasy modré. Celá věc včetně motivace všech zúčastněný­ch je velmi nepřehledn­á, případ dále sledujeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia