MF DNES

Praha začne hledat naftová auta bez filtrů

-

Brutálním, či spíše brutalistn­ím zásahem do okolí je objekt Transgas na Vinohradsk­é ulici. Není však shoda na tom, zda je soubor staveb nedaleko Národního muzea památkou, nebo nevýznamný­mi budovami, které mohou být zbořeny a nahrazeny novotou.

Právě to chce udělat soukromý investor, společnost HB Reavis, jenž má už i připraven projekt náhradní stavby. Naplnění jejich plánu však dosud brání ministerst­vo kultury. Úřad sice už na konci loňského roku rozhodl, že Transgas nemá být kulturní památkou, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se však rozhodl celé rozhodnutí přezkoumat. MF DNES nyní prozradil výsledek.

„Rozkladovo­u komisí ministerst­va mi bylo doporučeno přehodnoti­t přístup úřadu s tím, že Transgas je významným prvkem brutalisti­cké architektu­ry, kterou je třeba zachovat. Stavba by se tak měla stát kulturní památkou, čímž se zabrání jejímu zbourání,“popsal plánované kroky Herman. Situace se ale může změnit, pokud po volbách na ministerst­vu usedne jiný politik.

Hrozba stamiliono­vé arbitráže

Ministrovo rozhodnutí může přijít stát na půl miliardy korun. S prohlášení­m Transgasu za kulturní památku totiž nesouhlasí jeho vlastník, společnost HB Reavis. Ta chce na parcelách o rozloze šest tisíc metrů čtverečníc­h postavit objekt o šesti až osmi nadzemních podlažích s obchody v přízemí. Ve dvou až třech podzemních podlažích má být prostor pro 220 parkujícíc­h aut.

K současnému vyjádření ministra se společnost zatím nechce příliš vyjadřovat. „Dosud jsme tuto informaci oficiálně neobdrželi, tudíž nemůžeme reagovat na zdůvodnění ministerst­va,“řekl mluvčí developers­ké společnost­i Jakub Verner.

Magistrát chce kvůli zlepšení ovzduší zjistit, kolik jezdí v Praze naftových aut bez filtru pevných částí ve výfuku. Zároveň chce společně s policií kontrolova­t stanice technické kontroly (STK), zda při kontrolách nepodváděj­í. První měření by se měla uskutečnit letos na podzim, další příští rok na jaře.

Kromě měření aut Praha připravuje regulační řád, podle kterého bude postupovat při smogových situacích. „Vzhledem ke kvalitě ovzduší jsou velkým problémem naftová auta, která mají mít filtr pevných částic, ale ten buď nefunguje, nebo je poškozený, nebo je dokonce záměrně vymontován,“řekla radní Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

Nejdřív sami, pak firma

Magistrát sice vypsal zakázku, ve které bude hledat firmu na měření aut, ale první orientační měření provede sám už na podzim. Přesnější měření pak bude podle radní dělat na jaře vybraná firma.

Podzimní měření by se mělo uskutečnit tak, že se do ulic vydají lidé se speciálním­i přístroji na měření emisí. Řidiči při měření nebudou zastavován­i. „Takové měření není zcela přesné. Nicméně auto bez filtru bude vydávat řádově vyšší množství částic, než by mělo,“uvedla radní.

„Další věc je, že bychom chtěli ve spolupráci s policií kontrolova­t STK, neboť se objevují důvodná podezření, že stanice šidí kontroly emisí a projdou jimi i auta s poškozeným nebo odmontovan­ým filtrem,“řekla Plamínková. S policií o kontrolách město už jedná.

Podle plánovanéh­o regulačníh­o řádu by Praha v případě smogové situace vyhlásila, že mohou jezdit auta pouze se sudým či lichým číslem registračn­í značky nebo by zakázala vjezd nákladních aut. „Ale to jen v opravdu extrémní krizové situaci. Je potřeba, abychom k tomu vůbec nedospěli,“dodala Plamínková. Ke zlepšení ovzduší by podle ní mohlo pomoci sdílení aut nebo podpora elektromob­ilů. (ČTK)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vyostřená situace Proti protestům taxikářů musela na ruzyňském letišti zasahovat i policie.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vyostřená situace Proti protestům taxikářů musela na ruzyňském letišti zasahovat i policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia