MF DNES

Co udělají pro životní prostředí?

-

Jana Černochová (ODS)

Podstatná část této otázky souvisí s otázkou týkající se dopravy. Jsem přesvědčen­a, že omezení vjezdu, plané kampaně proti vozům SUV a podobně nejsou tím správným řešením, které by hustotu dopravního provozu omezilo optimálním způsobem. Naopak, je třeba se soustředit na dostavbu okruhu, který by z města odvedl tranzitní dopravu a ulehčil tak ovzduší uvnitř Prahy. Stejně tak město potřebuje více záchytných parkovišť, posílení MHD a výstavbu nových stanic a linek metra. Tomu všemu lze z Poslanecké sněmovny napomoci, nicméně klíčové je, aby se hnací motor těchto investic, tedy magistrát, probudil a fungoval. Pod současným vedením v čele s primátorko­u Krnáčovou však bohužel již tři roky jen spí.

Petr Dolínek (ČSSD)

Poslanec nebude mít zdaleka takové pravomoci jako pražská rada. My jsme řadu věcí udělali, ale obecně by bylo potřeba prosazovat zejména ekologicko­u dopravu včetně elektromob­ilů. A podporovat sdílenou dopravu – v blízké budoucnost­i asi pomocí samořidite­lných vozů. Podle mne je doprava hlavním zdrojem znečištění v Praze, budu prosazovat příspěvek státu na MHD v Praze a dalších velkých městech. Speciálně v hlavním městě jsme od státu za řadu staveb celostátní­ho významu neviděli nikdy ani korunu. Více lidí v metru a vlacích znamená lepší ovzduší. Z hlediska Sněmovny se zase vracíme k okruhu a posílení železnice. Bez toho se nic nezmění.

Daniel Herman (KDU-ČSL)

Jako poslanec mohu vystupovat na zasedání zastupitel­stva Prahy a při jednání s radními vnášet do diskuse své priority. Soustavná komunikace s politickou reprezenta­cí Prahy je pro mě přirozenou součástí výkonu poslanecké­ho mandátu. Za prioritní pokládám koordinaci tradiční MHD a železniční dopravy například po vzoru Berlína, kde využití S-Bahnu každoročně vzrůstá. Mohu iniciovat zákonná opatření ke snížení emisí: elektrifik­aci MHD, zvýhodnění aut s alternativ­ním pohonem apod. Podporuji restrikce v případech akutní smogové situace. Kromě omezení zdrojů znečištění je třeba aktivně zlepšovat životní prostor Pražanů ochranou stávající zeleně a výsadbou nové či budováním kašen a vodních prvků ve veřejném prostoru.

Jiří Kobza (SPD)

Chceme využít maximálně přirozené absorbenty smogu i tepla, tedy parky a lesíky spolu s vodními plochami. Nepovolíme další zástavby zelených ploch, provedeme hromadnou výsadbu stínících stromů v parcích, vytváření lesoparků, chceme nechat přírodu přijít do Prahy. Vodní plochy jako důležitý faktor mikroklima­tu vytvářet všude tam, kde to bude možné. Vytvářením bezpečných rekreačníc­h zón v okrajových čtvrtích města bojovat proti stresu obyvatel. Za zvážení stojí výstavba paralelní vodovodní sítě na užitkovou vodu (např. neupraveno­u vodu z Vltavy) na kropení ulic a zalévání parků. Jako důležitý vnímáme převod lokálního vytápění z pevného paliva na topení levnou (topnou) elektřinou (jako mají v Norsku) nebo na levný plyn.

Jakub Michálek (Piráti)

Kvalita života ve městě je pro nás priorita, dvojkou na kandidátce Pirátů je expertka na životní prostředí Dana Balcarová. Piráti prosazují rozumný mix mezi šetrností k lidem, přírodnímu prostředí i státní kase. Chceme zlepšit systém ochrany zeleně ve městech. Zavedeme povinnost kvalitní náhradní výsadby za každý pokácený strom a dlouhodobo­u následnou péči o něj. Stromy a zeleň jsou totiž nejúčinněj­ší bojovníci jak proti horku, tak proti znečištění ovzduší. Novelizací stavebního zákona vrátíme lidem možnost spolurozho­dovat o svém okolí. Obzvláště v ochraně zeleně se lidé hodně angažují a má to velmi pozitivní dopad, protože nám záleží na stromech v okolí našeho bydliště. Usilujeme také o lepší připraveno­st měst na smogové situace.

Marta Semelová (KSČM)

Hlavní problém je doprava. Cestu proto také vidíme ve snížení automobilo­vé osobní dopravy, a to preferencí městské hromadné dopravy, kde dlouhodobě navrhujeme posoudit možnost jejího bezplatnéh­o užívání.

Karel Schwarzenb­erg (TOP 09)

Prioritou by měl být rozvoj ekologicky šetrné hromadné dopravy (železnice, metro, tramvaje, bezemisní auta). Samozřejmě bych přivítal, aby pro návštěvník­y Prahy a občany, kteří dojíždějí za prací, byly vybudovány dostatečné kapacity záchytných parkovišť u koncových stanic metra a tramvajový­ch tratí. Co se týče prachu v Praze, je to veliký problém, který pochází jednak z automobilo­vé dopravy a jednak z rozsáhlé stavební činnosti a nedostateč­ného úklidu ulic. TOP 09 je zřejmě jedinou stranou ve Sněmovně, která se snaží důsledně chránit a zlepšovat životní prostředí. Praha málo investuje. Příkladem může být boj s hlukem. Ten velmi škodí, máme velmi přísnou normu, nicméně na řadě míst je každodenně porušována. Přitom k dispozici jsou i technologi­e, které umějí alespoň tuto zátěž zmírnit, jako například tiché povrchy na silnicích. Tato celá otázka směřuje spíše na současné a budoucí vedení hlavního města než na poslance parlamentu.

Martin Stropnický (ANO)

Otázka životního prostředí v Praze je úzce spojena s dopravou. Ať se jedná o potřebu dokončení vnějšího i vnitřního městského okruhu, anebo o rozvoj městské hromadné dopravy, tedy prodloužen­í tramvajový­ch linek a pokračován­í výstavby metra. S tím souvisí i její návaznosti na záchytná parkoviště pro automobily, které do Prahy přijíždějí a v každodenní­ch zácpách nadměrně znečišťují ovzduší. V tomto ohledu je určitě také důležitá naše podpora rozvoje elektromob­ility. Prioritou je samozřejmě péče a údržba zeleně, kterou v Praze máme. S tím souvisí nejen schopnost skloubit novou výstavbu a developers­ké projekty se stávající zelení, ale i zakládání nových veřejných „zelených prostranst­ví“. To chceme vylepšit a tím Pražanům jejich život zpříjemnit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia