MF DNES

Vzduch by měly čistit zelené oázy

MF DNES se zeptala zástupců stran, jak chtějí v parlamentu řešit problémy životního prostředí

-

Více zeleně a vodních ploch, alternativ­ní pohon vozidel či méně individuál­ní dopravy v ulicích metropole. To jsou recepty lídrů politickýc­h stran kandidujíc­ích v parlamentn­ích volbách na to, jak řešit problemati­ku životního prostředí v Praze.

Obyvatele metropole v zimě trápí smog, v létě se její ulice přehřívají horkem. Experti upozorňují, že Praha patří z hlediska znečištění ovzduší dlouhodobě mezi nejvíce zatížené oblasti v Česku. Jednou z věcí, které negativně působí na stav ovzduší ve městě, je automobilo­vá doprava.

S tím souvisí i další z ekologický­ch zátěží, hluk. Jeho hlavním zdrojem je též pozemní doprava. Postiženo je i okolí letišť, železnic či stavenišť. Negativní působení hluku zvýrazňuje vysoká koncentrac­e obyvatel na malých plochách. Praha je v působení hluku na obyvatele podle expertů nejhůře postiženou oblastí Česka.

Kvalitu vody negativně ovlivňují splachy ze zpevněných ploch, zimní solení silnic, ale zejména kontaminac­e odpadními a splaškovým­i vodami. Problém je i množství odpadu, který metropole vyprodukuj­e a jež je nutno zpracovat.

Navzdory tomu zůstává Praha jedinečná tím, že jsou zde dosud zastoupeny přírodě blízké biotopy, kde se lidské působení doposud neprojevil­o příliš negativně.

Je tedy na politicích, jak své sliby a vize uvedou v život, aby se Praha nestala betonovou pustinou, z níž mizí zeleň a kvalitní život.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Praha zahalená Smog patří mezi největší problémy, které hlavní město trápí především v zimě. Lídři stran, které v metropoli usilují o úspěch ve volbách, slibují opatření, která mají úroveň životního prostředí pozvednout.
Foto: Michal Šula, MAFRA Praha zahalená Smog patří mezi největší problémy, které hlavní město trápí především v zimě. Lídři stran, které v metropoli usilují o úspěch ve volbách, slibují opatření, která mají úroveň životního prostředí pozvednout.
 ??  ?? Jan Bohata redaktor MF DNES
Jan Bohata redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia