MF DNES

Fakta Kdo bude králem střelců?

Vzkaz bývalého kanonýra Václava Daňka: Jestli chce David Lafata opět korunu střelců, musí se trenér Sparty vzpamatova­t.

-

Jan Palička, David Čermák fotbaloví reportéři MF DNES

Milan Škoda (Slavia) David Lafata (Sparta) Michael Krmenčík (Plzeň) Stanislav Tecl (Jablonec) Jan Holenda (Dukla) Tomáš Necid (Slavia) Milan Baroš (Ostrava) Josef Šural (Sparta) Tomáš Rosický (Sparta) 4:1 5:1 5:1 9:1 15:1 15:1 20:1 20:1 100:1 Slavia hraje nátlakově, což by mu mělo sedět. A třetího adepta vidím v plzeňském Krmenčíkov­i, který je taky nebezpečný a pro obránce nepříjemný, střílí góly i za nároďák. Ale Lafata je pro mě číslo jedna.“

Když uslyšel stejnou otázku přemýšlivý trenér Verner Lička, který sám nastřílel 103 ligových gólů, nechal si chvíli na rozmyšleno­u:

„Aby mohl někdo aspirovat na krále střelců, musí splnit dvě podmínky: hrát za špičkový klub, kde bude předpoklad, že se často dostane do zakončení, a pak se při tom zakončení umět chovat. Z toho mi vychází tři adepti. Určitě sparťan Lafata, i když jsem u něj nedávno viděl zajímavou statistiku, podle které naprostou většinu svých gólů dává doma – venku už se mu tolik nedaří. A taky se ptám sám sebe: Bude vůbec nastupovat? Pak je tu Krmenčík, pravý střelec, hladový, a jeho Plzeň je v čele. Za největšího favorita však považuju slávistu Milana Škodu. Je na vrcholu a má v zádech silný tým. Kdybych věděl, že bude pravidelně hrát, zmínil bych i Necida, ale těžko si představit, že budou se Škodou nastupovat vedle sebe.“

Mimochodem, kurzy sázkové kanceláře Tipsport víceméně kopírují to, co vyřkli vyhlášení kanonýři z minulosti. „Naše kurzy souvisí s kvalitou týmů. Tři ligoví favorité mají tři nejlepší střelce. Kurzy se pohybují, ale jen se mění pořadí na prvních třech místech, podle toho, jak se střelcům daří, a případně na základě toho, jak se na ně sází,“vysvětlil bookmaker Jiří Hadrava. A vy máte jaký názor? Nemate vás, že po sedmi odehraných kolech stojí na střeleckém vrcholu jablonecká dvojička Stanislav Tecl (5) a Ondřej Mihálik (4), plus Jan Holenda (4) z Dukly?

„Je to pěkné, ale je ještě hrozně brzo dělat z toho závěry. Pro mě to až tak moc neznamená. Daleko důležitějš­í je, abychom vyhrávali a posouvali se tabulkou výš,“prohlásil Tecl, současné číslo jedna.

Uvidíme po víkendu, jak se situace vyvine.

Blíží se osmé kolo, což by mohl být ideální čas na první hattrick sezony. Pokud padne, možná se kurzy znovu překlopí. zatím nastřílel jablonecký kanonýr Stanislav Tecl, což stačí na to, aby vedl tabulků střelců.

 ?? Foto: Profimedia Foto: MAFRA ?? má na kontě sparťan Lafata. V předchozíc­h třech sezonách byl králem střelců on.
Foto: Profimedia Foto: MAFRA má na kontě sparťan Lafata. V předchozíc­h třech sezonách byl králem střelců on.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia