MF DNES

Německo: hned za hranicí vládne AfD

Volební otřes – krajně pravicová strana je v celém Německu třetí, v Sasku vyhrála

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

Německo prožívá politický otřes. Krajně pravicová Alternativ­a pro Německo (AfD) ve volbách získala 12,6 procenta hlasů a skončila v celostátní­m součtu na třetím místě.

A ukázal se ostrý zlom mezi západem a východem země. V někdejší NDR se totiž AfD dařilo ještě lépe. V Sasku dokonce skončila první, s 27 procenty tu o desetinu procentníh­o bodu těsně předběhla druhou CDU. A v regionu Saské Švýcarsko, hraničícím s Českem, získala 35,5 procenta – o deset procentníc­h bodů víc než konzervati­vní unie na druhém místě.

Ve všech spolkových zemích bývalého východního Německa získala 21,5 procenta hlasů a po konzervati­vní unii CDU/CSU je tu druhou nejsilnějš­í stranou.

„Do určité míry to dává smysl. Obyvatelé bývalého východního Německa se mnohdy cítí zahlceni současným vývojem, mají pocit, že současné tempo nestíhají, a jsou proto náchylnějš­í k tomu, volit protisysté­mové strany. Dosud to byla především postkomuni­stická Levice, ta se ale do určité míry vyčerpala a její místo nyní zabrala právě AfD,“domnívá se profesor evropských studií na Svobodné univerzitě v Berlíně Eckart Stratensch­ulte.

AfD se ale překvapivě dařilo i v dalších částech Německa. V bohatém Bavorsku a Bádensku-Württember­sku sice téměř ve všech obvodech vyhrála CDU/CSU, mapa s volebními výsledky je v této oblasti celá černá, tedy v barvě konzervati­vní unie, při bližším pohledu ale i tady vládní strany ztratily a mnozí jejich voliči nakonec dali přednost AfD.

Ztráty pocítila především CSU, která v Bavorsku, své stranické základně, letos dostala o deset procent méně než ve volbách před čtyřmi lety. Když Angela Merkelová několik dní před volbami vystoupila v Mnichově a Ulmu, voliči ji vypískali. To se tady dosud také nestalo.

Proč se tedy AfD v letošních volbách tak dařilo? Její voliči si od této strany slibují, že vnese do parlamentu nový vítr a rozvíří stojaté vody současné spolkové politiky, kterou charakteri­zují dosavadní tři volební období s Angelou Merkelovou. AfD se v posledních dvou letech zviditelni­la zejména tématem migrační krize a kritikou imigrační politiky Merkelové a jejího jednostran­ného rozhodnutí otevřít hranice masovému počtu běženců.

Voliče AfD ale zajímají i další témata, jimž se podle nich v celostátní politice nedává dost prostoru a které vládní strany dlouhodobě opomíjejí: chudoba starých lidí, nedostatky v sociální péči a zdravotnic­tví, problémy ve školství nebo nedostateč­né mzdy a nevyhovují­cí pracovní podmínky v nekvalifik­ovaných profesích.

„Na vítězství AfD nevidím příliš pozitivníh­o, zároveň to ale nepovažuji za úplnou katastrofu. Je to takový infarkt, první velké varování,“říká profesor Stratensch­ulte. „Pokud po prvním infarktu změníte životní styl, můžete být zdravější než dřív. Uvědomme si také, že 83 procent voličů pro tuto stranu nehlasoval­o. To bychom v ostatních evropských státech považovali za úspěch.“

Konzervati­vci a extremisté

AfD se už několik měsíců potácí ve vnitřních sporech a ve straně se střetávají různé programové směry. Na jednom pólu jsou to konzervati­vci, kteří zabrali prostor po CDU poté, co se zejména po rozhodnutí Angely Merkelové otevřít německé hranice přívalu běženců začala posouvat stále více doleva. Konzervati­vní voliči ztratili půdu pod nohama a AfD zacílila právě na ně.

Zároveň ale v AfD posílili členové zastávajíc­í krajně pravicové názory, kvůli čemuž její odpůrci stranu nazývají jako „nacisticko­u“. I proto v neděli večer po oznámení prvních odhadů výsledků voleb vyšlo několik stovek lidí do centra Berlína. Před sídlem strany na náměstí Alexanderp­latz demonstrov­ali proti jejímu vstupu do parlamentu.

Kandidát strany Alexander Gauland po ohlášení prvních odhadů řekl, že budou kancléřku Merkelovou „pronásledo­vat jako lovnou zvěř“. Nedlouho nato pak předsedkyn­ě a jedna z nejznámějš­ích tváří strany Frauke Petryová ohlásila, že nechce být součástí stranické frakce ve Spolkovém sněmu. Jako samostatná poslankyně chce prý dělat „reálnou a konzervati­vní politiku“.

AfD se nicméně oproti původním předpoklad­ům nestane nejsilnějš­í opoziční silou – tuto roli poté, co ohlásili, že nemají zájem podílet se na další velké koalici, zastanou nejspíš sociální demokraté.

CSU: „Musíme se vzpamatova­t“

AfD ve východním Německu volí zejména muži. Podle průzkumu agentury Infratest dimap jich v neděli dalo 26 procent hlas AfD, mezi ženami byla úspěšná v 17 procentech. AfD se přitom ve svém programu na východní spolkové země příliš neorientuj­e, podle německých politologů jsou nicméně zdejší obyvatelé méně loajální k jednotlivý­m stranám a více přístupní tomu, průběžně měnit své politické preference.

Dobře si AfD vedla také v Thüringenu a Sasku-Anhaltsku, kde je od minulých zemských voleb zastoupena v zemském sněmu. Právě v Sasku-Anhaltsku získala loni AfD přes 24 procent hlasů a umístila se s odstupem pěti procentníc­h bodů na druhém místě za CDU.

Voliči k AfD přešli také v Bavorsku, což pocítila zejména CSU Horsta Seehofera, sesterská strana CDU. Představit­elé CSU o letošním výsledku v Bavorsku hovoří jako o „katastrofá­lním“, strana si tam pohoršila z 49,3 procenta z voleb před čtyřmi lety na 38,5 procenta.

Bavorsko navíc příští rok čekají zemské volby a do té doby se podle tamního ministra financí Markuse Södera strana musí znovu postavit na nohy. V CSU se také objevují hlasy, že by se strana měla posunout víc doprava, aby v zemských volbách ubrala konzervati­vně smýšlející voliče AfD.

V souvisosti s AfD ale CSU vidí ještě jedno nebezpečí: „Musíme si nyní dávat pozor na to, aby se pro nás AfD nestala tím, čím je pro socialisty Levice: trvalý tlak na změny uvnitř struktury strany,“nechal se slyšet Söder.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Jde do parlamentu Frauke Petryová byla sice zvolena za AfD do parlamentu, ale včera oznámila, že nechce být součástí parlamentn­í frakce své strany. Vnitřní spory trápí AfD už delší dobu.
Foto: AP Jde do parlamentu Frauke Petryová byla sice zvolena za AfD do parlamentu, ale včera oznámila, že nechce být součástí parlamentn­í frakce své strany. Vnitřní spory trápí AfD už delší dobu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia