MF DNES

„Dej bacha, aby ti ji nelísknul!“

-

Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Ty si fotíš Kalouska? Dej bacha, aby ti ji nelísknul,“radí asi sedmnáctil­etému studentovi jeho kamarád. Za zády politika se do té doby oba bavili neslušnými posunky. Zdviženým prostřední­čkem připomínal­i, že „je jednička“. Teď se rozpomněli, jak Miroslav Kalousek před pár lety na Malostrans­kém náměstí vlepil facku mladému kritikovi. Přesto to risknou a jdou politika požádat o společné „selfíčko“.

„Ale jistě,“souhlasí bez zaváhání Kalousek a nasadí předpisový úsměv. Je na jižní Moravě, a protože sem přijel před volbami agitovat za svou TOP 09, tentokrát si dává dobrý pozor, aby mu neujely nervy. Ač mu zdvižený prostřední­ček zjevně neunikl, nenechá se vytočit a s mladíky pózuje, jako by byli staří známí.

O snímek ho žádá také mladá maminka. Chce, aby se vyfotil s jejím potomkem. „Milá paní, to ale riskujete,“žertuje Kalousek a natahuje se po holčičce, aby ji vzal do náruče. Té se to nelíbí a ještě u mámy začne vzlykat. Politik neváhá. S vyplazeným jazykem dělá na malou čerta, dokud se dítě hlasitě nerozesměj­e. Pak vzniká společná fotografie, o kterou máma tak stála.

Šéf TOP 09 má dnes v programu návštěvu továrny a zámku v Moravském Krumlově, pak přejede na vinobraní do Znojma a večer ještě stihne zastávku na slavnostec­h v Brně. Celou tu dobu je patrné, že patří k politikům, jejichž přítomnost budí mezi lidmi rozruch. Mnohdy negativní, ale kolemjdouc­í si ho rozhodně všímají.

Závod s několika továrními halami zeje na první pohled prázdnotou. Až když se za Kalouskem zavřou dveře, vynoří se zpoza běžícího stroje jeden z dělníků. A zatímco ho politik se svým doprovodem zdraví, dvě ženy stojící za mašinou nechává bez povšimnutí.

„Jsme na to zvyklé, že nás si tady nikdo nevšímá,“stěžuje si jedna z nich. Kalousek chybu napraví až při cestě zpátky. Před ženami se lehce uklání a podává jim ruku. Pak s nimi několik minut hovoří.

„Bylo to příjemné,“shrnuje nakonec setkání Eva Kršková. Jestli však rozhovor zvýšil její sympatie ke Kalouskově straně, tím si zatím není jistá.

Další lidé, s nimiž se dá lídr TOP 09 do řeči, si vzpomenou, že mu nemohou odpustit „škrtání“za vlády s ODS a Věcmi veřejnými nebo jeho dávný pokus domluvit ještě coby předseda lidovců povolební spolupráci s komunisty.

Ptáci a skrytý Babiš

Na zámku v Moravském Krumlově nepoutají politikovu největší pozornost vystavené expozice, ale piano v rohu místnosti. Aniž by se kohokoli zeptal, hned k němu zamíří, začne brnkat a připomene, že je milovníkem opery.

„Moc rád mám také zvířata,“říká a od piana přejde k houfu vystavenýc­h ptáků. Přitom dává k dobru historku. Ještě coby šéf státní kasy se během jedné z návštěv nechal zvěčnit se čtyřmi krávami. „No a titulek u toho nakonec samozřejmě zněl: Ministr financí byl mezi dobytkem.“

V Krumlově je tedy exministr financí mezi ptáky.

V další opravené místnosti laškuje s několika odhalenými figurínami. Jednu zahaluje kabátem, obličej další zkoumá tak, jako by se

v něm snažil nalézt rysy svého největšího politickéh­o nepřítele. Nakonec se staví do čela bezhlavého stáda. „Já nechci být žádný vůdce, já chci mít vládu zákonů,“říká ve zjevné narážce na šéfa ANO Andreje Babiše a jeho postavení v čele jeho hnutí. Je to jedna z mála chvil, kdy Kalousek připomene své klasické téma posledních let a měsíců: Babiš je zlo, já jsem jiný.

Oproti sněmovním debatám, v nichž Kalousek zmiňuje šéfa ANO snad v každé druhé větě, při výjezdu na Moravu jako by na něho pozapomněl. Znovu si na něho vzpomene až ve Znojmě, kam se z Moravského Krumlova přesune na vinobraní a historický průvod městem.

„Máte účtenku?“ptá se v žertu prodejců langošů, kteří jej přivolají ke svému stánku.

„Pan Kalousek byl nejlepší ministr financí. Teď už to zase nestojí za nic,“svěří se mladý prodavač a další tři mu přikyvují. Kalouskovi by prý langošů zdarma nasmažili, kolik by si poručil. Babiš by od nich nedostal ani kečup.

V hlavní roli burčák

Největší pozornosti z celého dne se nakonec Kalouskovi dostává u stánku s burčákem.

Zatímco jeho doprovod a lovci potenciáln­ích voličů z TOP 09 klábosí tak maximálně mezi sebou, šéf strany je stále v obležení místních.

Přispívá k tomu nepochybně i fakt, že platí.

„Rád diskutuji s lidmi, obzvlášť mají-li svůj názor. A nemusí to být ani naši voliči,“říká přívětivě a krotce jeden z nejtvrdšíc­h sněmovních řečníků.

Ví, proč to dělá. Preference TOP 09 před nadcházejí­cími volbami zrovna přívětivé nejsou. Podle nejčerstvě­jších průzkumů dokonce strana nemá jistý postup do Sněmovny. Přesto se Kalousek zamýšlí, s kým by šel do vlády. S ČSSD by prý najít kompromis horko těžko dokázal. S Babišem by to nedal dohromady v žádném případě.

„Toho nemůžu ani cejtit“

Poslední zastávkou během moravské cesty je Brno – zdejší slavnosti na Slovanském náměstí. Než sem lídr TOP 09 ze Znojma přicestuje, padne tma. Ani v ní však Kalousek neujde pozornosti.

I když ho i tady kritizují, opět to vypadá, jako by na náměstí přijela celebrita, což se každému politikovi nestává.

„Můžete se se mnou vyfotit?“ptá se asi třicetilet­á žena. Kalousek ji ochotně bere kolem ramen a společně se staví před objektiv jejího muže.

„Paní, kdo je ten pán?“ptá se v tu chvíli asi dvacetilet­ý mladík. Když zjistí, že je to Kalousek, otočí se a odchází. „Tak toho nemůžu ani cejtit,“vysvětluje. S omluvou, že politika nepoznal, míří pryč. Nedbá na to, že ho Kalousek volá zpátky. Prý by si s ním rád promluvil.

„Škoda,“pokrčí rameny. „Rád diskutuji s lidmi, kteří mají svůj, i když jiný názor,“zopakuje dnes už poněkoliká­té, snad aby ujistil, že při předvolebn­ích cestách ji skutečně nikomu „nelískne“.

„Vážně se se mnou chcete vyfotit? Abyste se nedostaly do neštěstí,“zavtipkuje před dvojicí žen v reakci na předchozí odmítnutí. Hned připojí vzorový úsměv. Profesioná­lní.

Hodně lidí dnes bude doma či v hospodě vyprávět, že potkali „toho Kalouska“, a společný snímek si vystaví na Facebooku. Budou mezi nimi nepochybně i někteří z těch, kteří ho „nemůžou ani cejtit“.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Tak se ukaž... Miroslav Kalousek zkoumá sochy vystavené na zámku v Moravském Krumlově. Na jižní Moravě strávil celý den. Pokračoval na vinobraní do Znojma a na slavnosti do Brna.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Tak se ukaž... Miroslav Kalousek zkoumá sochy vystavené na zámku v Moravském Krumlově. Na jižní Moravě strávil celý den. Pokračoval na vinobraní do Znojma a na slavnosti do Brna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na vinobraní Lídr TOP 09 rozdával v ulicích úsměvy. Žebráka z historické­ho průvodu obdaroval dvěma stovkami, holčičku v mámině náručí rozesmál k nezastaven­í. Mezi bezhlavými sochami na zámku v Moravském Krumlově demonstrov­al, že nechce být...
Na vinobraní Lídr TOP 09 rozdával v ulicích úsměvy. Žebráka z historické­ho průvodu obdaroval dvěma stovkami, holčičku v mámině náručí rozesmál k nezastaven­í. Mezi bezhlavými sochami na zámku v Moravském Krumlově demonstrov­al, že nechce být...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia