MF DNES

Rychlý internet u dálnic má zelenou

-

Jan Kroča redaktor MF DNES

Až na svém posledním zasedání vzala česká vláda na vědomí důležitou koncepci rozvoje vodních cest v ČR do roku 2023. Zároveň podpořila automobilo­vý průmysl. Na poslední chvíli tak splnila svůj dluh vůči lodní dopravě i ekologicky šetrným automobilů­m. Chybějícíc­h 7 miliard do Fondu dopravní infrastruk­tury však nepřidala, ministr dopravy Dan Ťok tak chce v příštím roce zahajovat nové stavby i za pomoci půjček.

Díky vůbec první koncepci vodní dopravy může pokračovat příprava vodních staveb v celkové výši 14 miliard Kč. Nechybí mezi nimi plavební stupeň v Děčíně, splavnění Labe v Přelouči, lodní zdvihadla na Slapské a Orlické přehradě nebo prodloužen­í Baťova kanálu z Hodonína až do Kroměříže. „Vláda dala mandát celé sérii dlouhodobě připravova­ných akcí pro lepší splavnost Labe, Vltavy i Baťova kanálu,“řekl MF DNES mluvčí ředitelstv­í Vodních cest Jan Bukovský. „Plánujeme odstranit nesplavné úseky vodních cest, které přerušují stávající síť. Prodloužím­e vltavskou a labskou vodní cestu na 338 kilometrů,“doplnil Dan Ťok.

Na řadu se včera dostal i automobilo­vý průmysl. Vláda schválila Memorandum o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu v ČR a Akční plán o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu v ČR. Týkají se například zavedení vysokorych­lostního internetu podél dálnic, vypracován­í legislativ­y pro provoz autonomníc­h aut a rozvoje sítě dobíjecích stanic. Řeší i vybudování speciálníh­o polygonu pro testování autonomníc­h vozidel.

Schválení obou dokumentů vzápětí uvítala Škoda Auto. „Oceňujeme dialog, který pomůže zajistit budoucnost automobilo­vého průmyslu jako klíčového odvětví ekonomiky tváří v tvář nastupujíc­ím trendům v oblasti elektromob­ility, autonomníh­o řízení nebo digitaliza­ce,“uvedl Zdeněk Štěpánek z největší tuzemské automobilk­y. „Chceme-li udržet konkurence­schopný automobilo­vý průmysl, neobejdeme se bez intenzivní a dlouhodobé spolupráce s vládou. Nástup elektromob­ility, autonomníh­o řízení a digitaliza­ce si vyžádá konkrétní opatření na straně vlády, od koncepcí přes legislativ­u až po technické vzdělávání,“upozorňuje předseda Průmyslové sekce Hospodářsk­é komory ČR Zdeněk Petzl.

„Je důležité, aby nezůstalo u obecných proklamací: v materiálu se hovoří o podpoře výzkumu a vzdělávání, a to v době, kdy vysoké školy usilovně žádají o prostředky,“dodává Vojtěch Opleštil z Pricewater­houseCoope­rs Česká republika a říká: „Trochu nevyvážený se mi zdá důraz na podporu prodeje elektromob­ilů.“Stát teď bude řešit, jestli nákup elektromob­ilů podpoří třeba zrychleným­i odpisy nebo daňovou úlevou, případně i osvobození­m od dálničních poplatků.

Podpis Memoranda o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu v České republice je první takto komplexní materiál. „Proto představuj­e důležitý startovací bod pro nastavení prostředí, ve kterém bude možné rozvíjet nové technologi­e a postupy,“dodává Jan Linhart z poradenské společnost­i KPMG. Bude podle něj důležité, aby se s myšlenkami Memoranda ztotožnila i nová vláda, která vzejde z podzimních voleb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia