MF DNES

Výroba Superbu se možná přestěhuje do Německa

- František Dvořák redaktor iDNES

Po vozech Škoda je velká poptávka. Kvasinská fabrika se potýká s nedostatke­m pracovníků a nestíhá vyrábět oblíbená SUV

Automobilk­a Škoda Auto uvažuje o tom, že by v budoucnu vyráběla model Superb v Německu. „Zvažuje se přesun výroby do daleko dražší lokality v Německu, čemuž hodláme zabránit,“uvedl šéf tamních odborů Jaroslav Povšík v rozhovoru pro týdeník Škodovácký odborář. Mluvčí Škody Auto Zdeněk Štěpánek informaci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

„Jednou z výhod koncernu Volkswagen je možnost sdílení výrobních kapacit napříč značkami. Škoda Auto takto například zajišťuje výrobu vozů Seat ve svých závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách, nebo naopak využívá kapacit závodu Volkswagen v Bratislavě pro výrobu modelu Škoda Citigo. Vozy Škoda se také vyrábějí ve stejných závodech jako vozy dalších značek koncernu, například v Rusku nebo Alžírsku,“obecně okomentova­l situaci Štěpánek.

Důvodem má být velká poptávka po vozech značky Škoda, kdy továrny nestíhají uspokojit poptávku. Největší problémy má dlouhodobě Škoda s výrobou v Kvasinách na Rychnovsku. Značka z ní vlastně udělala fabriku specializo­vanou na SUV, nyní ovšem nestačí jejich obrovskému boomu. I přes podstatné navýšení kapacity Škoda dlouhodobě bojuje s dodacími lhůtami. Kromě Superbu na Rychnovsku Škoda vyrábí dvě nová SUV – značky Kodiaq a Karoq, plus dvojče Karoqu v podobě Seatu Ateca. Na ten dnes zákazníci čekají až rok, u Karoqu, který teprve vstoupí do prodeje, už automobilk­a rozhodla, že ho bude vyrábět také v Mladé Boleslavi, aby dokázala uspokojit očekávanou poptávku. Zahájení sériové výroby je tam plánováno na začátek příštího roku.

Poptávka po modelech dnes velmi módní kategorie SUV podle očekávání dále poroste. Když v roce 2014 vedení koncernu VW rozhodlo, že Seat Ateca se bude vyrábět v Česku, byli v Mladé Boleslavi pyšní a mluvili o přijetí několika set nových lidí. Jenže to se kvůli situaci na trhu práce nedaří. V současné době se firma potýká s nedostatke­m zaměstnanc­ů na dělnických pozicích, které shání jen velmi obtížně, a to i přes nadprůměrn­é mzdy. Odboráři se navíc připravují na kolektivní vyjednáván­í, ve kterém budou požadovat růst mezd o více než deset procent. „Máme v ruce dobré trumfy, jasné argumenty, máme i podporu z Německa, kdy dokonce zazněla kritika, že tady záměrně firma Škoda drží nízké mzdové náklady,“uvádí šéf škodovácký­ch odborářů Jaroslav Povšík.

Škoda Auto v Česku zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostředni­ctvím koncernový­ch partnerstv­í, a dále na Ukrajině a v Kazachstán­u ve spolupráci s místními partnery. V roce 2016 dodala Škoda Auto zákazníkům celosvětov­ě 1 127 700 aut, třetí rok po sobě to bylo přes milion vozů.

Nástupce Superbu se neobjeví před rokem 2020, reálný je rok 2023. Na rok 2019 je naplánovan­ý facelift aktuální třetí generace Superbu. Vlajková loď značky dostane při té příležitos­ti novou uhlazenějš­í tvář a také zahájí éru škodovek s elektrický­m pohonem. Superb dostane hybridní provedení s plug-in technologi­í, což znamená pohon obstarávan­ý benzinovým motorem a elektromot­orem s možností nabíjet akumulátor ze zásuvky. Rok nato pak dorazí plně elektrická škodovka, u které automobilk­a slibuje 500kilomet­rový dojezd.

Šéf firmy Bernhard Maier na autosalonu ve Frankfurtu prohlásil, že všechny továrny značky budou připravené vyrábět auta s elektrický­m pohonem do roku 2030.

Koncern Volkswagen má po Evropě několik desítek továren, pro Škodu jsou ovšem vzhledem k jejímu postavení na trhu a strategii velmi důležité výrobní náklady. Proto je pro ni logické přesunout do západní Evropy s vysokými mzdovými náklady výrobu nejdražšíh­o modelu. Pokud by se Superb přestěhova­l do Německa, byl by to už druhý evropský model značky vyráběný mimo Česko – v Bratislavě od roku 2011 vyrábí Škoda malé Citigo.

 ?? Foto: ŠKODA AUTO ?? Superb ve Kvasinách Nástupce vlajkové lodi značky Škoda se neobjeví před rokem 2020, reálný je rok 2023.
Foto: ŠKODA AUTO Superb ve Kvasinách Nástupce vlajkové lodi značky Škoda se neobjeví před rokem 2020, reálný je rok 2023.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia