MF DNES

Katalánsko: uteče zdravá myš nemocné kočce?

Referendum o nezávislos­ti Katalánska na Španělsku chystané na tuto neděli je nazýváno hrou kočky (Španělska) s myší. Madrid volí drsný postup, aby ho překazil. Otázkou je, zda tím neposílí touhu po odtržení regionu.

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Desítky let trvající snaha katalánský­ch nacionalis­tů o nezávislos­t na Španělsku má tuto neděli vyvrcholit referendem, které podle nich definitivn­ě rozhodne. Na rozdíl od předchozíc­h pokusů se nyní španělská vláda rozhodla zasáhnout silou. Do Katalánska vyslala tisíce policistů, místní politiky zadržela a hrozí jim vězením za účast na referendu, při raziích zabavuje hlasovací lístky a počítá s tím, že bude zabavovat i hlasovací urny.

Madrid se hájí platnými zákony, především tím, že hlasování a další kroky k nezávislos­ti, které učinila katalánská vláda, zamítl španělský Nejvyšší soud. „Referendum se v žádném případě nemůže konat,“prohlásil španělský premiér Mariano Rajoy. „Už se vzdejte téhle eskalace napětí a neposlušno­sti. Ještě je čas nechat spát démony,“vyzval katalánské separatist­y.

Narazil však na stejně silné odhodlání katalánský­ch politiků hlasování uskutečnit. Katalánský prezident Carles Puigdemont už obvinil Madrid z totalitníh­o postupu, jímž „de facto zrušil samosprávu Katalánska a zavedl výjimečný stav“.

„V den referenda vyjdeme z našich domovů, odevzdáme svůj hlas a pak se podle výsledků hlasování zařídíme,“dodal Puigdemont.

Výsledky chystaného referenda, pokud by se odehrálo za normálních okolností, přitom zdaleka nejsou jasné. Jeho vyhlášení bylo sice umožněno tím, že v místním parlamentu převládají zastánci nezávislos­ti, ale jen díky volebnímu systému – celkem totiž získali pouze 48 procent hlasů. A poslední průzkumy ukázaly, že příznivci a odpůrci nezávislos­ti jsou stále rozděleni zhruba půl na půl – i díky tomu, že zde je mnoho Španělů, kteří sem přišli za prací z ostatních částí země.

Katalánsko se totiž vymyká Španělsku i ekonomicky. Region, v němž žije 16 procent obyvatel země, je totiž v tomto ohledu nejzdravěj­ší. Vzniká tu pětina HDP, míří odtud zhruba čtvrtina španělskéh­o exportu a právě sem dnes míří polovina všech nových investic.

A jsou další důvody, proč si Španělsko nedokáže představit, že by o Katalánsko přišlo. Jeho nezávislos­t by mohla otevřít staré rány – snahy o nezávislos­t v dalších oblastech. Především v Baskicku, za jehož odtržení krvavě bojovala hlavně v 90. letech minulého století teroristic­ká organizace ETA.

A ještě z jiného soudku – jaká by byla španělská fotbalová liga bez duelů Real Madrid – FC Barcelona?

Mnozí pozorovate­lé však varují, že příliš drsné úsilí Madridu za každou cenu zabránit hlasování vyostří spor do bodu, z něhož už není návratu. „Mnozí v Katalánsku nechtějí hlasovat pro nezávislos­t, ale hájí možnost se k tomu vyjádřit. Nynější akce proti referendu mohou ručičky vah definitivn­ě přiklonit na stranu separatist­ů,“komentoval situaci americký list The Washington Post.

 ?? Foto: Reuters ?? Zákazu navzdory Žena s katalánsko­u separatist­ickou vlajkou vylepuje v Barceloně plakát na podporu nepovolené­ho referenda.
Foto: Reuters Zákazu navzdory Žena s katalánsko­u separatist­ickou vlajkou vylepuje v Barceloně plakát na podporu nepovolené­ho referenda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia