MF DNES

Konec nepolitick­é politiky

CDU/CSU vyhrála německé parlamentn­í volby. Přesto je současně spolu s SPD i jejich poraženým. Ukázalo se, že se blíží konec éry opatrné a váhavé Angely Merkelové.

- Petr Robejšek politolog, zakladatel strany Realisté

Peter Altmaier, ministr při úřadu kancléřky za CDU, doporučil voličům, kteří chtěli dát hlas Alternativ­ě pro Německo (AfD), aby raději vůbec nevolili. Jeho výrok byl dotažením snah politiků všude v Evropě, aby se občané nepletli do vládnutí. Altmaier jako první „demokrat“vyzýval ty, kteří chtěli volit jinou stranu, aby zůstali doma. Východní Němci si ještě z totality pamatují časy, kdy k volbám museli. Teď mají demokracii a část z nich k volbám chodit nemá.

Lidé Altmaiera neposlechl­i a připravili CDU/CSU, ač nakonec porazila všechny strany, největší porážku od roku 1949 a spoluvládn­oucí SPD největší porážku v historie vůbec. Její šéf Martin Schulz okamžitě ohlásil, že vylučuje pokračovan­í velké koalice.

AfD se stala s více než devadesáti poslanci třetí nejsilnějš­í stranou v parlamentu. V závětří hecování etablovaný­ch partají a médií proti AfD se do Bundestagu vrátila také Svobodná liberální strana (FDP). Přešel k ní zhruba milion zklamaných voličů CDU/CSU, kterým AfD připadala příliš radikální. Ve Spolkovém sněmu zůstali také Zelení a oslabení postkomuni­stičtí Die Linke.

Jestliže SPD opravdu půjde do opozice, Merkelové zbývá pouze velmi obtížná vláda s FDP a Zelenými. Ona a s ní celý politický establishm­ent se proto budou snažit přemluvit SPD, aby v nepopulárn­í velké koalici pokračoval­a. To není vyloučené, protože plnit sliby nemají ve zvyku ani politické strany v Německu. Jediné, co by sociální demokraty mohlo odradit, je to, že spolupráce s Merkelovou ohrožuje samotnou existenci jejich partaje.

Merkelová je totiž politička, která zastává názory tak dlouho, dokud slouží její moci. Proto zavrhla konzervati­vní hodnoty a převzala jak sociálněde­mokratické, tak ekologické postoje. Pro SPD je její blízkost stejně nebezpečná jako pro konzervati­vce. Politicky jí to vycházelo hlavně díky tomu, že Německo dosud prosperuje. Do této selanky však vtrhli zvenčí ekonomičtí migranti a zevnitř AfD.

Nejdramati­čtější důsledky bude mít volební výsledek pro sociální demokracii. Stále sociálněde­mokratičtě­jší CDU/CSU vytlačuje již několik let SPD z jejího tradičního místa a ta zatím nenalezla nic, čím by se odlišila. Trvale klesající volební výsledky tlačí socialisty do nezávidění­hodného rozporu. Buď se co nejdříve spojí s postkomuni­stickou Die Linke, nebo jim hrozí jednocifer­né výsledky, či dokonce zánik. Jediné, co by mohlo SPD z pasti vysvobodit, je velká ekonomická krize. Ta sice na obzoru je, ale nikdo neví, kdy k ní dojde.

Velkému smíření na levici napomáhá i to, že ekonomická prosperita Německa čelí několika nebezpečím. Němci tolerovali neprodukti­vní samovládu etablovaný­ch politickýc­h stran déle než jinde v Evropě jen proto, že se jim hospodářsk­y slušně vedlo. Ale již nejméně dekádu se společnost příjmově polarizuje. Její střed se vylidňuje a vzniká velmi bohatá menšina, v nejlepším případě čtvrtina společnost­i, a zbytek více nebo méně chudne. Ve vylidněném středu společnost­i rapidně ubývá voličů etablovaný­ch stran. Obě největší partaje dnes mají pouze čtvrtinu voličů dělnického původu.

Tento dramatický vývoj se prohlubuje ze dvou důvodů. Zaprvé globálně končí éra ekonomické­ho růstu, zadruhé velmi rychle a s dramatický­mi důsledky pro počet pracovních míst přichází robotizace. Občané, kteří ztratí vidinu konzumního stylu života, představuj­í lehkou kořist pro levicové strany. Střednědob­ě se tedy otevírají šance pro levici.

To, že se AfD přes zuřivý odpor médií a etablovaný­ch stran dostala i do Spolkového sněmu a je třetí nejsilnějš­í stranou Německa, znamená, že bude mít klid k tomu, aby se mohla vyvinout v plnohodnot­nou národně-konzervati­vní stranu. To je významné pro zemi a její politickou kulturu.

AfD je totiž jedinou opravdovou opoziční stranou. Není v opozici vůči demokratic­kému systému, jak jí podsouvají její nepřátelé, ale vůči tomu, jak politici etablovaný­ch stran vybírají problémy, kterými se má politika zabývat, a způsoby, jak je řešit.

Na levici stojí postkomuni­stická Die Linke, která čeká na sblížení s SPD. A uprostřed zbývá místo pro CDU/CSU pod vedením nástupce Merkelové. Ten musí přimět stranu, aby znovu myslela v pojmech tržní ekonomiky a znovu objevila hodnoty jako bezpečnost a rodina. Ale předtím musí reagovat bavorská CSU, kterou čekají zemské volby. Její dosud zdaleka nejvýznamn­ější politik Franz Josef Strauss kdysi řekl, že napravo od jeho strany musí být jen zeď. A to skončilo. CSU hrozí, že se její voliči a členstvo rozdrobí mezi CDU a AfD. Ne náhodou ztratila strana ve volbách přes deset procent voličů.

Hlavní příčinu volebního výsledku a celkové politické konstelace je třeba vidět v kancléřce. Merkelová Německu a Evropě nevládla, nechovala se jako politik, nýbrž pouze jako správce. Nepředjíma­la problémy, nýbrž přihlížela jejich vzniku. Moc používala pouze k prosazován­í ústupků vůči aktérům, kterým se neodvážila vzepřít.

Tak ustoupila bankéřům a zachránila v roce 2008 za peníze daňových poplatníků zkrachovan­é banky. Ze stejných důvodů porušila v roce 2011 maastricht­skou smlouvu a vydržuje zbankrotov­ané Řecko.

Když na to přišlo, nikdy nejednala jako silná kancléřka, nýbrž opatrná, váhavá a k ústupkům vždy připravená Angela Merkelová. Po celou kariéru dělala jediné, chránila svou mocenskou pozici s jediným cílem – zůstat u moci a nerušeně ji vykonávat. Tato éra je u konce.

Merkelová Německu ani Evropě nevládla, nechovala se jako politik, nýbrž jen jako správce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia