MF DNES

Velká koalice už je malá

- Vojtěch Varyš spolupraco­vník MF DNES

Vedle velkého návratu liberální FDP a víceméně očekávanéh­o nástupu AfD ukazují německé federální parlamentn­í volby na jeden proces, který připomíná to, co se poslední léta děje v sousedním Rakousku: postupujíc­í erozi velkých koalic.

CDU/CSU a SPD získaly společně jen 54 procent hlasů, což je nejméně od druhé světové války. Není přitom daleko doba, kdy společně získávaly mezi 80–90 procenty hlasů (50.–80. léta) nebo alespoň dvoutřetin­ovou podporu (naposledy před čtyřmi lety). Debakl sociálních demokratů se očekával a je spíše pokračován­ím trendu, který započal již volbami v roce 2005. Pro demokraty křesťanské i sociální, abychom nezapomněl­i na Bavorsko, je to však neúspěch daleko větší a více varující – teď jsou totiž na řadě oni.

Vždyť i takový vlivný politik CDU, jako je spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere, sice ve svém obvodu v Míšni vyhrál přímý mandát, ale jinak zde AfDporazil­a jeho CDU, ostatně jako v celém Sasku.

Dlouhodobé vlády velkých koalic mají zkrátka na své členy devastujíc­í účinky. Strany, které dříve soupeřily, se stávají nerozlišit­elnými, jejich spolupráce zakrývá všechny druhy hříchů i programový­ch kompromisů. Své o tom mohou vyprávět právě v Rakousku, kde je tradice velkých koalic mezi konzervati­vci a socialisty daleko souvislejš­í a delší – zde dochází k úpadku podpory už od 90. let.

Naposledy, před čtyřmi lety, získaly obě strany nadpolovič­ní většinu již jen těsně a před nadcházejí­cími volbami se zdá, že podpora levice i pravice roste hlavně díky tomu, že spolupráci ukončily a do budoucna ji vylučují.

Odchod do opozice představuj­e pro německou SPD sebezáchov­ný krok, i když naposledy (v éře 2009–2013, kdy Merkelová vládla s FDP) jí k ničemu nepomohl – sociální demokraté si o moc nepolepšil­i a nakonec znovu skončili v chomoutu s CDU/CSU.

I to je důvod, proč se znovuzroze­né FDP moc nelíbí představa jít hned do vládní koalice – jak pravilo její vedení hned po nedělních volbách, „nejsme automatick­ý koaliční partner jen proto, že se SPD do toho nechce“. Dobře si pamatují, že poslední vládní spolupráce je stála parlamentn­í zastoupení. Angela Merkelová totiž nejen zdatně likviduje své vnitrostra­nické konkurenty, ale především požírá své koaliční partnery. Svobodní i sociální demokraté by mohli vyprávět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia