MF DNES

Více peněz radnicím Praha nedá

Městské části chtějí od metropole přidat. Magistrát to odmítá s tím, že mohou utrácet rezervy

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Peníze mají, ale přesto o sobě městské části tvrdí, že jsou chudými příbuznými radnice hlavního města. Starostové místních radnic se proto na svém zářijovém sněmu shodli, že chtějí navýšit částky, které jim Praha ročně posílá.

Mimo jiné žádají o navýšení minimálníh­o příspěvku na jednoho obyvatele o 400 korun. „Nejmenší a nejchudší obce v republice mají příjem nejméně osm tisíc na obyvatele. Praha přitom městským částem posílá ze státních peněz pouhých 2 900 korun na hlavu,“uvedl starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Trojkoalic­e/Zelení).

Místní radnice se poohlížejí po jiných obcích i z dalšího důvodu. Od listopadu se mají zvednout platy státních zaměstnanc­ů, což městským částem ubere část peněz, které by mohly investovat jinde. Proto chtějí přidat peníze na obyvatele, aby vyšší platy pokryly. Vše by pomohlo městským částem, které o sobě dlouhodobě tvrdí, že jsou podfinanco­vané.

Že by měly městské části hluboko do kapsy, si však nemyslí náměstkyně primátorky pro finance Eva Kislingero­vá (ANO). Vychází z množství peněz na jejich účtech. Za tři roky jim na kontech celkem přibyly asi tři miliardy korun, tudíž nyní mají naspořeno okolo 22 miliard.

Do toho jsou však i započítány peníze, které jednotlivé městské části získaly z prodeje svých bytů, které jim vynesly stovky milionů korun. Jen v případě Prahy 2 šlo o částku přes miliardu.

Starostové málo utrácejí

vlastním prahem“. Vedení metropole se totiž už třetí rok potýká s tím, že dostatečně neinvestuj­e. Loni skončilo hospodařen­í magistrátu s přebytkem 12,3 miliardy korun. Bylo to už podruhé za sebou, co městu zůstala rekordní částka bez využití.

A letošní první pololetí zatím také není podle magistrátn­í opozice růžové. Za prvních šest měsíců měla Praha přebytek zhruba 7,8 miliardy korun. Celkem hlavní město vyčerpalo peníze na letošní rok z 36,2 procenta. Z toho více než polovina šla na běžné výdaje. V případě investic magistrát splnil letošní plány pouze na 14,26 procenta.

„Hlavní stavební sezona je ale vždy přes léto, které už spadá do druhého pololetí. Právě přes prázdniny se investuje hodně do školství,“vysvětlila Kislingero­vá.

„Městské části mají více peněz, než jich podle mě stačí využít. Pro mě je to signál, že jim není třeba dávat více.“

Opozice: Neplníte své cíle

S tím se však na zářijovém jednání zastupitel­stva nespokojil opoziční zastupitel Filip Humplík (ODS). „Že se většina proinvestu­je ve druhém pololetí, to beru, ale 85 procent to určitě nebude. Navíc rozpočet jsme

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia