MF DNES

Na laně Akrobacie nad Staroměsts­kým náměstím

-

Podle Kislingero­vé radnice mají dost peněz i proto, že je nedostateč­ně investují a jen jim leží ladem na účtech. „Městské části mají v současnost­i více finančních prostředků, než jich podle mě vůbec stačí využít. Pro mě je to signál, že jim není třeba dávat více peněz,“řekla náměstkyně primátorky.

Špatné hospodařen­í spjaté s malými investicem­i potvrzují podle náměstkyně Kislingero­vé údaje za loňský rok, v nichž je vidět, kolik pražské radnice utratily z vytyčené částky. Z čísel vyplývá, že do utrácení se v minulém roce příliš nepouštěla Praha 9, které z 566,9 milionu korun zbylo 107,1 milionu korun.

Praze 10 zůstalo z 880 milionů zhruba 133 milionů a Praze 11 z 698 milionů korun zbylo 120 milionů. Jedenáctka se do investic nepouštěla příliš ani v prvních sedmi měsících letošního roku, využila do té doby zhruba jen pětinu peněz. Vysvětlit své počínání včera městská část odmítla.

Zbylé dvě zmíněné radnice nesouhlasí s odůvodnění­m magistrátu, že není třeba posílat více peněz, když si jich dost ušetřily. „Jde o zkreslené číslo, protože v minulém roce se nám některé investice nepovedlo dokončit, tudíž určitá část určených peněz se utratila až letos,“vysvětlil místostaro­sta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). A letos se to bude na devítce opakovat. Radnice chce vybudovat parkovací dům, jehož stavba se protáhne až do dalšího roku.

Podobně věc vidí i starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD), podle něhož nemusí přebytek v pokladně značit nevůli městské části investovat. „Naopak. Radnice si vytváří rezervu také na velké a klíčové investice, které připravuje, a tuto rezervu si připravuje jednoduše proto, aby nemusela jít při investicíc­h do dluhu,“doplnil Novák. Velkou investicí může být kupříkladu výstavba nové radnice nebo školy.

Samo hlavní město ovšem nemá ve stejné věci „zameteno před

 ??  ??
 ??  ?? Balanc jako při cukrovce Mezi kostelem Matky Boží před Týnem a věží Staroměsts­ké radnice se na nataženém pružném laně (takzvané slackline) ve výšce padesáti metrů včera procházel světový rekordman Danny Menšík spolu s dalšími provazocho­dci. Akci...
Balanc jako při cukrovce Mezi kostelem Matky Boží před Týnem a věží Staroměsts­ké radnice se na nataženém pružném laně (takzvané slackline) ve výšce padesáti metrů včera procházel světový rekordman Danny Menšík spolu s dalšími provazocho­dci. Akci...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia