MF DNES

Radnice chtějí samy spravovat náplavky, ty jsou příliš hlučné

-

Vedení Prahy 2 by chtělo, aby to byly místní radnice, kdo bude spravovat pražské náplavky. Na shromážděn­í obyvatel, kterým vadí množství akcí na Rašínově nábřeží, to včera řekla starostka městské části Jana Černochová (ODS).

Správu náplavek a pronájmy má na starosti magistrát a městská společnost Trade Centre Praha (TCP). Pro větší regulaci a omezení akcí na podskalské náplavce vznikla petice, kterou podepsalo přes 500 lidí. V této otázce se podle Černochové zástupci obyvatel i radnice sešli s primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO), která přislíbila, že se problemati­ce bude věnovat. Zatím se však nic nestalo, a rada městské části proto včera přijala usnesení, ve kterém vyzývá vedení města, aby problém řešilo, a jako možnost navrhuje přesun správy náplavek pod příslušné radnice. Týkalo by se to Prahy 1,2, 4 a 5. Starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) na setkání myšlenku podpořil.

Krnáčová nedávno pro MF DNES uvedla, že na příští sezonu připravuje magistrát pravidla, podle kterých se budou akce u řeky vybírat. Podle místních a Prahy 2 však k žádným jednáním přizváni nebyli.

Podle předsedy spolku Hraběnka z Podskalí Jiřího Cieslara podskalsko­u náplavku ovládli podnikatel­é napojení na magistrátn­í politiky a úředníky, kteří neberou ohled na obyvatele. Z menších projektů se podle něj podnikání na náplavce posunulo k velkým akcím.

Město podle Cieslara navíc nedodržuje vlastní Koncepci pražských břehů, která existuje od roku 2014.

Protestují­cí po městě požadují zapojení Prahy 2 a jejích obyvatel do rozhodován­í o směřování náplavky na Rašínově nábřeží, zveřejnění všech smluv mezi městem a podnikatel­i nebo výměnu správce náplavky, kterým je nyní Jan Nejedlý z TCP. Nechtějí akce na náplavce úplně zakázat, ale regulovat. (ČTK)

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? Protest Nespokojen­í obyvatelé se včera sešli na podskalské náplavce.
Foto: Ondřej Deml, ČTK Protest Nespokojen­í obyvatelé se včera sešli na podskalské náplavce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia