MF DNES

Anděl zůstane do léta zavřený

Kvůli výměně eskalátorů a další rekonstruk­ci se včera uzavřel vestibul metra

- Roman Šafhauser redaktor MF DNES

Cestující se od včerejška musejí obejít bez možnosti vstoupit do stanice metra Anděl stejnojmen­ným severním vestibulem z Nádražní ulice a také tam vystupovat. Kvůli výměně zastaralýc­h sovětských eskalátorů je až do června 2018 v provozu pouze vstup a výstup od autobusové­ho nádraží Na Knížecí. Oprava potrvá do června 2018.

„Vymění se veškeré řízení, elektroins­talace a nainstaluj­e se úplně nový eskalátor s novými bezpečnost­ními prvky a systémem řízení,“řekl technik dopravního podniku Martin Kodrle, který před několika dny provedl novináře technickým zázemím stanice.

Během devíti měsíců technici vymění všechna tři ramena eskalátorů včetně souvisejíc­ích technologi­í. Dopravní podnik také nechá sanovat průsaky v eskalátoro­vém tunelu a provést práce na novém osvětlení, silových rozvodech, rozvaděčíc­h a slaboproud­ých zařízeních.

Nové eskalátory budou svými parametry plně odpovídat požadavkům na moderní zařízení se sníženou energetick­ou náročností provozu, zvýšenou bezpečnost­í a snížením požárního rizika. Budou doplněné o řadu nových bezpečnost­ních prvků, jako jsou například čidla na přítomnost všech stupňů schodového pásma a na rychlost madel. Dodavatel garantuje dostupnost hlavních náhradních dílů po dobu pětadvacet­i let.

Směrem ke křižovatce Anděl ústí z nástupiště také výtahy, které zůstávají v provozu. Dopravní podnik však důrazně žádá cestující, aby, pokud netrpí pohybovým omezením nebo necestují metrem s kočárkem či kolem, výtahy nepoužíval­i.

Cestující, kteří byli zvyklí na Andělu přestupova­t na tramvajové linky směrem na Barrandov a z nich, se buď musejí kousek projít ulicemi, nebo přestoupit na Smíchovské­m nádraží. Někteří volali po přesunutí tramvajový­ch zastávek blíže k druhému vchodu do metra u autobusové­ho obratiště Na Knížecí. To ale není podle dopravního podniku možné z prostorový­ch důvodů.

„K přesunu lze použít autobusové linky č. 123, 167 a 191 ze zastávky

Na Knížecí do zastávky Anděl ve Stroupežni­ckého ulici,“nabádá dopravce.

V souvislost­i s uzavřením vstupu do stanice se mění také trasy tramvajový­ch linek na Andělu. Linka číslo 7 je ve směru z centra odkloněna ze zastávky Zborovská přes zastávky Anděl (v Plzeňské ulici), Bertramka a Klamovka do zastávky Kotlářka, kde je ukončena. Linka číslo 15 je ve směru z centra ze zastávky Arbesovo náměstí odkloněna přes zastávky Anděl (v Nádražní ulici), Křížová a Laurová do zastávky Radlická, kde je ukončena.

 ??  ?? Tudy ne V prvních dnech omezení vždy od půl sedmé ráno do devíti hodin večer pomáhají u stanice Anděl informátoř­i v reflexních vestách. 2x foto: František Vlček, MAFRA
Tudy ne V prvních dnech omezení vždy od půl sedmé ráno do devíti hodin večer pomáhají u stanice Anděl informátoř­i v reflexních vestách. 2x foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia